Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η τέχνη του δρόμου: Κομοτηνή (Οδοιπορικό 2)

     Για την Τέχνη του Δρόμου (street art) σας είχα αναφέρει ξανά παλαιότερα τι πιστεύω και το είχαμε συζητήσει εδώ, όπου είχαμε μοιραστεί εικόνες αυτής της μορφής τέχνης που συνάντησα περπατώντας ένα πρωινό στην πόλη της Καβάλας.

    Σήμερα, θα γνωρίσουμε μαζί την τέχνη των δρόμων μιας άλλης πόλης. Μιας πόλης που επισκέφθηκα για πολύ λίγο, έφυγα όμως από εκεί με καλές εντυπώσεις.

   Κατά την σύντομη, τρίωρη βόλτα μας στην Κομοτηνή, εκτός από όλα τα άλλα που πρόλαβα να διαπιστώσω, παρατήρησα επίσης και πολλά δείγματα αυτής της μορφής τέχνης. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο οι κάτοικοι είναι ανοιχτοί στη δημιουργία έργων Street Art και στην έκφραση μέσω αυτής της μορφής τέχνης, γεγονός πάντως είναι πως σε μια μικρή σχετικά ακτίνα, συνάντησα αρκετές τοιχογραφίες σε διάφορα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Κάποια από αυτά τα κτίρια μάλιστα, αποτελούν ιστορικά κτίρια-ορόσημα της Κομοτηνής, όπως για παράδειγμα, η Λέσχη Κομοτηναίων.

  Δεν παρατήρησα σε μεγάλο βαθμό τις γνωστές μουτζούρες στους τοίχους των κτισμάτων της πόλης. Δεν είδα πολλές "μαυρίλες", δεν πρόσεξα να υπερτερούν τα συνθήματα - τουλάχιστον όχι στα σημεία όπου περπάτησα εγώ. Αντίθετα, παρατήρησα ενδιαφέροντα έργα, οι δημιουργοί των οποίων φαίνεται ότι αγαπούν μεν το να εκφράζονται δημιουργικά, αλλά και μερικές φορές, επιδιώκουν να εκφραστούν έξυπνα. Τοιχογραφίες γίνονται... μηνύματα δίνονται... και οι τοίχοι αποκτούν χρώμα και ζωή. 

   Η αλήθεια είναι πως εμείς, οι κάτοικοι των πόλεων, είμαστε οι πόλεις. Εμείς φτιάχνουμε την όψη τους και είμαστε η εικόνα της πόλης προς τα έξω. Γι' αυτούς τους λόγους, σε άλλους αρέσει η Τέχνη του Δρόμου, σε άλλους όχι. Έχει υπέρμαχους, έχει όμως και αρκετούς πολέμιους. Ο καθένας προβάλλει τα επιχειρήματά του και έχει το δίκιο του... Από την πλευρά μου, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είμαι ανοιχτή σε αυτή τη μορφή τέχνης και η θέση μου είναι κάπου στη μέση. Όπως έχω ξαναπεί, για μένα υπάρχει σαφής διαχωρισμός στους όρους "τέχνη του δρόμου" και "γκράφιτι". Δεν είναι το ίδιο πράγμα - έχουν διαφορετική αισθητική. Προσωπικά, υποστηρίζω την Τέχνη του Δρόμου και απολαμβάνω περισσότερο αυτή και όχι τόσο τα graffiti. 


    Όταν, λοιπόν, οι τοίχοι στους δρόμους γίνονται ένας μεγάλος καμβάς... 
και γεμίζουν χρώματα, σχήματα, μορφές και νοήματα... κάπου στην Κομοτηνή.

Στην είσοδο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής...


Σε ένα μικρό, αλλά όχι αδιάφορο, στενό...


Στη Λέσχη Κομοτηναίων, αριστερά της εισόδου...


   Φίλοι μου, δεν γνωρίζω ποιοι δημιούργησαν τα παραπάνω έργα κι ίσως δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει το ότι μου άρεσε να περπατώ σε μια άγνωστή μου πόλη και κάθε λίγο να συναντώ τοίχους με τέτοιου είδους εκπλήξεις. Μου άρεσε να βλέπω τα γεμάτα χρώματα έργα επάνω τους... τα οποία έδιωξαν για λίγο τη συννεφιά και τη μουντάδα του σαββατιάτικου μεσημεριού κι έδωσαν μια αναπάντεχη τροπή στη βόλτα μου.

     Αφήνω τα σχόλια σε σας...

     Καλό σας βράδυ!


64 σχόλια:

  1. Πραγματικά έργα τέχνης!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκπληξη μου μεγάλη, φαντάζομαι και η δική σου, που συνάντησες τέτοια έργα στους τοίχους της Κομοτηνής. Μπράβο στα παιδιά που τα έφτιαξαν και μπράβο σε αυτούς που τα κρατούν και τα διατηρούν στους τοίχους τους.
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, το μπράβο πηγαίνει και προς τις δύο πλευρές... και του δημιουργού, αλλά και αυτού που δέχεται ο τοίχος της ιδιοκτησίας του να φιλοξενεί ένα τέτοιου είδους έργο, εκτεθειμένο σε κοινή θέα... Καλό βράδυ επίσης!

      Διαγραφή
  3. Το grafiti θα μπορούσε να έχει στολίσει όλη τη χώρα...
    Αν γινόταν ελεγχόμενα, πιστεύω πως θα ήταν ένα μουσείο ο κάθε δρόμος.... Όμως μάλλον ζητάω πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε, αλλά αυτό το "ελεγχόμενα" σ' αυτή τη χώρα δεν παίζει!!

      Από την άλλη, αν το καλοσκεφτείς, η ιδιαιτερότητα (και ο χαρακτήρας των γκράφιτι) είναι αυτή ακριβώς: ότι πάνε κόντρα στο κατεστημένο, ενίοτε προκλητικά και λειτουργούν κυρίως (και συχνά, καλύτερα) όταν είναι μη-ελεγχόμενα...

      Συμφωνώ μαζί σου περί δρόμων-μουσείων, αλλά είπαμε, εγώ είμαι ανοιχτή σε αυτό, όπως κι εσύ. Φαντάζεσαι όμως πόσοι άλλοι θα εναντιώνονταν σε μια τέτοια κίνηση; Μυριάδες...

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά έργα τέχνης... θα συμφωνήσω, πρέπει να είναι σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στην street art και στα graffities...

    Η street art κατά τη γνώμη μου είναι art...με τα όλα της.

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό κι εγώ χρησιμοποίησα τον όρο "τέχνη των δρόμων", θεωρώ πως αυτός ο όρος περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που σας έδειξα σήμερα!

      Βλέποντας ειδικά την τελευταία τοιχογραφία, έμεινα άφωνη και με το ταλέντο, και με την πολυπλοκότητα, αλλά και με τη λεπτομέρεια... Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά στολίδια των δρόμων! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι συνοδοιπόρος σου στην πόλη, σιωπώντας....
    Δεν εχω πάει και απολαμβάνω τα έργα του καμβά με δέος! Μου αρεσουν!φιλάκια Ελλη μου! καλο βραδυ, και καλή συνέχεια στα οδοιπορικα σου!Κιεγω δηλώνω και πάλι συνοδοιπόρος!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία, χαίρομαι που σας έχω παρέα στα μικρά ταξίδια μου... χαίρομαι που τα μοιραζόμαστε! Είδες ομορφιές;

      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αυτοί που τα έκαναν είναι όντως ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ!!!
    Χάρμα οφθαλμών!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε! Κι αν σκεφτείς ότι συνήθως τα ετοιμάζουν υπό πίεση (μην τους πάρει και κανένα μάτι και έρθει η αστυνομία με τα βραχιολάκια), είναι και ικανότατοι καλλιτέχνες! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Μόνο καλλιτέχνες μπορούν να φτιάξουν τόσο όμορφα έργα στους τοιχους!!! Τα graffities είναι άλλη υπόθεση !
    Φιλάκια πολλά, Έλλη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το ίδιο πιστεύω κι εγώ! Φιλάκια κι από εμένα, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Πράγματι! Με έκαναν να αισθανθώ όμορφα, βλέποντάς τες...

      Διαγραφή
  10. Υπέροχες εικόνες!!Δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα μιας πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ!!!!
    ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΕΙΞΕΣ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα τέτοιες όμορφες εικόνες...

      Καλλιτέχνες της τέχνης του δρόμου υπάρχουν, είμαι σίγουρη, εμείς δεν τους αφήνουμε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Πολλά φιλιά κι από εμένα, Ρένα μου!

      Διαγραφή
  12. Τι είπες τώρα; Αυτά είναι έργα τέχνης!
    Μακάρι να ήταν στολισμένες έτσι οι πόλεις μας!
    Φιλάκια γλυκιά μου!
    Καλό ξημέρωμα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, είναι! Και σε σύλληψη και σε βαθμό δυσκολίας... Φιλάκια κι από εμένα, καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  13. Η τέχνη ομορφαίνει τη ζωή μας Έλλη μου. Τι πιο όμορφο από μια πινελιά στην μουντάδα των δρόμων!Μακάρι να βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοια ανάλογα έργα.Φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στο νου μου είσαι, Μαρία μου... είδες την εικονίτσα που έβαλα επάνω δεξιά στην αρχή του ιστολογίου μου; Γράφει "Live with Art, it's good for you"... Αυτό πιστεύω! Είναι καλό για πολλούς και διάφορους λόγους... και μας κάνει καλό με πολλούς και διάφορους τρόπους.

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  14. Συμφωνώ. Τέτοια έργα, δίνουν χρώμα και ομορφιά και χαρά!!! Και ίσως κάποτε βρεθεί κάποιος καλλιτέχνης και στην πόλη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εύχομαι να βρεθεί! Εκτός από όλα όσα αναφέρεις, τα έργα αυτού του είδους περνούν και μηνύματα - μπορεί να μην φαίνονται πάντα με την πρώτη ματιά, αλλά είναι εκεί αν θέλεις να τα δεις...

      Διαγραφή
  15. Τι ευχάριστη έκπληξη !!! Πραγματικά έργα τέχνης στους δρόμους !!! Μακάρι όλη η ασχήμια, το τσιμέντο, τα ερειπωμένα κτίρια, να καλυφθούν απο υπέροχα έργα όπως αυτά που θαυμάζουμε σε χώρες του εξωτερικού.....δεν συμφωνώ όμως με το ανεξέλεγκτο graffiti στα αναπαλαιωμένα νεοκλασσικά, τα βαγόνια των τραίνων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, Κλαυδία μου, όπως τα λες!

      Κι εγώ δεν συμφωνώ με το ανεξέλεγκτο graffiti, ούτε με τις διάφορες συνθηματολογίες στους τοίχους (αν και οφείλω να αναγνωρίσω, ότι μερικές φορές και αυτές μπορούν να είναι αρκετά έξυπνες). Απλά σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο τοίχος μεταμορφώνεται σε... εφημερίδα, όχι σε καμβά, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Γελάω πολλές φορές από μέσα μου, όταν βλέπω γραπτά σε τοίχους, του τύπου "Σ' ΑΓΑΠΩ ΜΑΡΙΑ" ή "ΜΑΡΙΑ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ"... και σκέφτομαι "Μα καλά, ήταν ανάγκη να χαλάσεις ένα τοίχο για να δείξεις ότι τη θέλεις; Δεν μπορούσες απλά να πας και να της το πεις;"

      Αυτά που είδαμε όμως μαζί εδώ, ανήκουν σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία.

      Διαγραφή
  16. Πραγματικά έργα τέχνης Ελλη μου!!Αυτοί πού τά ζωγράφισαν είναι καλλιτέχνες!Ευχαριστώ πού τά μοιράστηκες μαζί μας!Σέ ευχαριστώ πολύ γιά τό σχόλιό σου!!Φιλάκια φίλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καλλιτέχνες, συμφωνούμε! Κι εγώ το ευχαριστήθηκα που τα μοιράστηκα μαζί σας... να μην βλέπουμε μόνο τα άσχημα γύρω μας, υπάρχουν και όμορφα πράγματα να δούμε! Φιλάκια, Dimi μου, καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  17. Πάρα πολύ όμορφα..μου αρέσουν τα γκραφίτι, αλλά όχι οι μουντζούρες στους τοίχους όπως λες κι εσύ και τα άσκοπα μπογιατίσματα με χαζά συνθήματα συνήθως ανορθόγραφα..αυτά που μας δείχνεις είναι τέχνη!!
    Και φυσικά, όταν γίνονται εκεί που δεν πρέπει να γίνονται, μόνο τέχνη δεν τα λες..ξέρω πως πολλοί πραγματικοί καλλιτέχνες του είδους παίρνουν άδειες πριν αφήσουν τα όμορφα χνάρια τους...
    Διάβασα και την προηγούμενη ανάρτηση..και απορώ που δεν την είχα δει..να είσαι καλά..φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε όσα λες. Η αλήθεια είναι πως τους πραγματικούς καλλιτέχνες του είδους ή τους καλείς, παραχωρώντας το χώρο σου, ή σε ρωτούν πριν δημιουργήσουν. Τέλος πάντων, προηγείται κάποιας μορφής συνεννόηση. Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργεί ο iΝΟ, δείγμα της τέχνης του οποίου είχα συναντήσει στην Καβάλα.

      Πιστεύω (χωρίς βέβαια να είμαι και σίγουρη, με επιφύλαξη το λέω) πως όσοι δε ρωτούν και δημιουργούν όπου να'ναι, είναι ή αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν, ή πολύ μικροί και άμαθοι ακόμη (καινούριοι στην τέχνη), οι οποίοι απλά... κάπου πρέπει να μάθουν και να βελτιωθούν!!

      Χαίρομαι που επισκέφτηκες και την προηγούμενη ανάρτηση. Να είσαι καλά κι εσύ, φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  18. Λατρεύω τα γκράφιτι, τα θαυμάζω, υποκλίνομαι μπροστά τους..δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να ζωγραφίζεις κάτι τόσο μεγάλο..έχω δουλέψει στη σχολή.Σας φαίνεται ίσως απλό όμως είναι φοβερά δύσκολοκαι προυποθέτει (πάντα το πίστευα) και κάποια σωματική διάπλαση..Εγώ πάντα υστερούσα..1.59 με το ζόρι!!Έφτιαχνα τα..κάτω..Είχα συνάδελφο που δούλεψε αργότερα σε σκηνικά και ζωγράφιζε πάντα μόνο τόσες μεγάλες διαστάσεις.Όταν πήγα Κομοτηνη δεν υπήρχαν αυτά ..υπέροχα, ευχαριστούμε για το "ταξίδι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κι εσύ υπερτερείς σε σχέση με εμένα (που είμαι ανίδεη) γιατί έχεις και την εμπειρία/γνώση από τη σχολή, πίστεψέ με, μπορώ να το φανταστώ το πόσο δύσκολο είναι! Εδώ δεν μιλάμε για ένα μικρό καμβά, μιλάμε για μια μεγάλη, κάθετη επιφάνεια... σε δημόσιο χώρο. Το είχα συνειδητοποιήσει βλέποντας το έργο του iΝΟ στην Καβάλα και μάλιστα είχα αναφερθεί και στο βαθμό δυσκολίας. Απαιτούνται σκαλωσιές, υπολογισμός στην προοπτική του σχεδίου... δεν είναι απλό, έχεις δίκιο. Και το σπρέι, είναι σπρέι, όχι πινέλο! Δεν μπορώ να με φανταστώ να το κατευθύνω και να το ελέγχω τόσο καλά, όσο τα καταφέρνουν εκείνοι...

      Αχτίδα μου, σ' ευχαριστούμε που μας μετέδωσες τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου από τη σχολή.

      Ελπίζω, αν ποτέ με ξαναφέρει ο δρόμος προς την Κομοτηνή, να μην έχουν χαθεί έως τότε όλα αυτά τα έργα... Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα πέρα από τέχνη του δρόμου! Γιατί αυτά που μας έδειξες, έργα τέχνης είναι!! Μου άρεσε πάρα πολύ το πρώτο, ειδικά, που ταίριαξε απίστευτα με το μέρος για το οποίο δημιουργήθηκε!!
    Καλλιτέχνες οι δημιουργοί και μπράβο τους!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο για το πρώτο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της συγκεκριμένης τέχνης... για μένα, περνάει και τα μηνυματάκια του! Το τελευταίο, από την άλλη, είναι πιο καλλιτεχνικό, πιο σύνθετο...

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  20. Ειδικά το τελευταίο ,εκπληκτικό!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία..." Κι αν δεν το συνειδητοποιούμε σήμερα, θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης. Είναι φρέσκο, εναλλακτικό και απίστευτα δημιουργικό. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
    Προσωπικά, βρίσκω γοητευτικά ακόμα και τα έξυπνα συνθήματα στους τοίχους. Είναι η ιστορία μας. Είναι και μια μορφή αντίστασης. Όπως παλιά, που τα συνθήματα γραφόντουσαν με ένα πινέλο και έναν κουβά κόκκινη μπογιά. Μας αφυπνίζουν και μας ξεσηκώνουν.
    Έλλη έκανες εξαιρετικό "ρεπορτάζ δρόμου"... Πολύ το απόλαυσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απίστευτο δίκιο και έθεσες την άποψή σου πολύ ορθά και όμορφα, Μαρία μου. Το πρόβλημα στην όλη ιστορία (περί "της θέσης που τους αξίζει") είναι το ότι, όσο δύσκολο είναι να γίνουν αυτού του τύπου τα έργα και να διεκδικήσουν μια θέση στην καθημερινότητά μας, τόσο εύκολα σβήνονται... και από τους τοίχους και από τη μνήμη μας.

      Σου το λέει ένας άνθρωπος που, στήθηκε μπροστά από τέτοιου είδους έργα για να βγάλει τις φωτογραφίες του γάμου του... Πλέον, οι φωτογραφίες αυτές θεωρούνται "συλλεκτικές", γιατί εκείνα τα έργα σήμερα δεν υπάρχουν, σβήστηκαν με μια "εξαγνιστική" άσπρη μπογιά!! Με ενόχλησε το ότι σβήστηκαν... Και να φανταστείς πως δεν πέρασαν και τόσα χρόνια!

      Ένα σύνθημα που είδα κάποτε και μου έμεινε, ήταν μια σειρά γραμμάτων με μαύρο χρώμα - έλεγε "Le Καταστασιόν est tres Aπελπιστίκ..." και το είχα δει γραμμένο για πρώτη φορά σε έναν τοίχο στη Μυτιλήνη, προ κρίσης (4 χρόνια πριν). Ο άνθρωπος που το έγραψε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και, ναι, το σύνθημα είναι ιστορικό...

      Διαγραφή
  22. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα απόλαυσες κι εσύ όσο κι εγώ! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. ειναι τεχνη!!απλα καποιες φορες ξεφευγουν καποιοι ,γεμιζουν τοιχους με τις υπογραφες τους χωρις να δειχνουν κατι απο την τεχνη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπα και πιο πάνω, κάπου πρέπει να μάθουν κι αυτοί!!! Πέρα από τον αστεϊσμό μου, έχεις δίκιο - αλλά ο κάθε καλλιτέχνης, πρέπει να παραδεχτούμε πως έχει το δικό του στυλ έκφρασης και το δικό του επίπεδο... και δεν μπορεί αυτό πάντοτε να είναι αποδεκτό από όλους!

      Διαγραφή
  24. Μακαρι Ελλη μου να γινόταν αυτή η ομορφη ζωγραφική.. σε οσο γίνεται πιο πολλα σε καθε πολη και να είχε η καθε πολη τις ζωγραφιες της .. θα ειχαμε όλοι το ομορφο ξιαφνιασμ που ειχες και εσύ στην Κομοτινή.....μπραβο σε όσους το έκαναν... και σε σέαν που μας το έδειξες.. φιλακια πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει που έχουμε όλες εδώ την ίδια γνώμη για την street art... Δεν το περίμενα ότι θα συμφωνούσαμε έτσι ομόφωνα και το χαίρομαι πολύ!

      Αν γινόταν αυτό που λες, θα είχαμε το ξάφνιασμα την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη όμως, την τρίτη και όλες τις επόμενες, θα είχαμε κάτι όμορφο να βλέπουμε. Πολλά φιλάκια κι από μένα.


      Διαγραφή
  25. ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗ ΜΟΥ!!!!
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ!!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα!!

      Φιλάκια, Άννα μου, καλή συνέχεια και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  26. Τι ομορφα που θα ηταν να βλεπουμε τετοια εργα τεχνης σε καθε πολη!!!!Φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι όμορφα έργα!Φανταστικά!Ευχαριστούμε πολύ που μας τα έδειξες!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν χαρά μου που τα μοιράστηκα μαζί σας! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  28. Πραγματικά έργα τέχνης!!!! Στολίδι για τους άχρωμους τοίχους που πλέον παίρνουν ζωή αλλά και για την πόλη γενικότερα! Πάντα θαύμαζα τέτοιου είδους έργα! Συγχαρητήρια στους άγνωστους αλλά αξιόλογους δημιουργούς! Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, πράγματι! Παιδεύτηκα να βρω υπογραφές, αλλά δεν τα κατάφερα... ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω (αν υπήρχαν) πληροφορίες σχετικά με το ποιος τα έχει φτιάξει. Στο τελευταίο, πάνω δεξιά, έχει μια υπογραφή (μάλλον) με τελίτσες, αλλά δεν την αναγνώρισα...

      Διαγραφή
  29. Υπέροχα έργα πραγματικά... μου άρεσαν και οι συμβολισμοί που κρύβουν, όπως το μυρμήγκι!!! χαίρεσαι να τα βλέπεις στους τοίχους! Οχι σαν τα συνθήματα που μουτζουρώνουν σε τοίχους και μνημεία!!!
    Εχω φωτογραφησει κι εγώ παρόμοιες τοιχογραφίες στα Γιάννενα, ίσως τις μοιραστώ μαζί σας κάποια στιγμή :)
    Πολλά φιλάκια Ελλη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το μυρμήγκι είναι γεμάτο συμβολισμούς. Θα ήθελα να δω τι φωτογράφησες εσύ στα Γιάννενα... να το κάνεις κάποια στιγμή! Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  30. Beautiful Street Art! Thanks for sharing, fili mou! Polla filia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. μα όλα υπέροχα? και με συμβολισμούς!!! μακάρι όλα τα κτίρια να ήταν ζωγραφισμένα παντού!!! οι πόλεις θα ήταν τόσο όμορφες, γεμάτες ζωντάνια!! φιλάκια funky μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν και σε κέρδισαν κι εσένα! Μα, είναι αδύνατο να περπατάς, να τα δεις και να μην "κολλήσεις", παρατηρώντας τα... Εύχομαι να συναντώ όλο και περισσότερο τέτοια δείγματα στις πόλεις, από δω και πέρα... Φιλάκια!

      Διαγραφή
  32. Είναι πολύ όμορφο να στολίζονται η αψυχοι τοίχοι. Σου φτιάχνει τη διάθεση όταν περνάς δίπλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά με τέτοια έργα, οι δρόμοι μεταμορφώνονται σε υπαίθριες, τεραστίων διαστάσεων γκαλερί... και η τέχνη γίνεται προσβάσιμη σε όλους! Πώς να μη σου φτιάχνει αυτό τη διάθεση;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...