Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ιωάννινα: Η Τέχνη του Δρόμου

  Οι περισσότεροι από εσάς το γνωρίζετε ήδη: η τέχνη του δρόμου (street art) με γοητεύει. Κάθε φορά που συναντώ δείγματά της - και ειδικά εικαστικές τοιχογραφίες - κοντοστέκομαι, επικροτώ και θαυμάζω. 

 Θεωρώ πως οι εικαστικές τοιχογραφίες/εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους ομορφαίνουν το γκρίζο τοπίο και μπορούν να ξαφνιάσουν ευχάριστα το βιαστικό διαβάτη που τρέχει σκυφτός, για να προλάβει το χρόνο (πριν τον προλάβει αυτός). Επίσης, πιστεύω πως οι καλλιτέχνες, εκτός από το να δείχνουν το ταλέντο τους και τις ιδέες τους σε ένα ευρύ, ποικίλο κοινό, περνούν ταυτόχρονα και τα μηνύματά τους σε διάφορα υποψιασμένα μάτια, με τον ιδανικό τρόπο. Ομαλά, όμορφα, εντυπωσιακά και ταυτόχρονα, στακάτα. 

  Πολλοί θεωρούν πως τέτοιου είδους τοιχογραφίες καταστρέφουν την πόλη, εγώ πιστεύω πως την ωραιοποιούν. Είναι σαν να μετατρέπονται οι πόλεις σε μια τεράστια γκαλερί, με έργα άμεσα προσβάσιμα, εκτεθειμένα σε κοινή θέα. Αυτό το τελευταίο, βέβαια, έχει και τις συνέπειές του: πολλά έργα καλύπτονται ή καταστρέφονται κι έτσι περνούν στη λήθη.

  Όσο μπορώ, κι όσο έχω την τύχη να τα συναντώ στις βόλτες μου, στόχος μου είναι να καταγράφω με το φακό μου δείγματα αυτής της τέχνης που μου έκαναν εντύπωση και που με ξάφνιασαν ευχάριστα - είτε λόγω της βασικής ιδέας τους και της τεχνικής τους αρτιότητας, είτε εξαιτίας των μηνυμάτων τους. Στόχος μου, με λίγα λόγια, είναι να τα "φυλάξω". Αύριο μπορεί να μην βρίσκονται ανάμεσά μας... και ίσως να μου λείπουν (όπως μου λείπουν τα χαρούμενα, πολύχρωμα graffiti που δεσπόζουν στο φόντο των φωτογραφιών του γάμου μας, και που βρίσκονταν πίσω ακριβώς από μένα και από τον καλό μου, πάνω στο τοιχίο μιας γέφυρας... Δυστυχώς σβήστηκαν, και το σημείο όπου φωτογραφηθήκαμε με το πιο πλατύ μας χαμόγελο, ανάμεσα σε χρώματα και σχήματα, δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο).

  Σε μια σύντομη βόλτα μου στην πόλη των Ιωαννίνων (μια βόλτα που σκοπεύω να κάνουμε και μαζί, κάποια στιγμή), συνάντησα μερικά δείγματα street art και τα φωτογράφισα. Ήρθε η ώρα να τα μοιραστώ μαζί σας και ταυτόχρονα, να τα φυλάξω εδώ, όπου φυλάω και τα υπόλοιπα.



Project "Gradient: From Gray to Color Scale" (3-11 Ιουλίου 2014).

  Η τοιχογραφία είναι μια δημιουργία του Γερμανού street artist Dome, επί της οδού Χ. Κάτσαρη - στην περιοχή της Καλούτσιανης - με τίτλο: "A journey through europe". Οι διαστάσεις της τοιχογραφίας είναι 12 μ. επί 9 μ., και έχει δημιουργηθεί με σπρέι και ακρυλικά χρώματα. 

  Το project "Gradient: From Gray to Color Scale", διοργανώθηκε από την Multi-art Projects (αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία διοργάνωσης και προβολής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η οποία ιδρύθηκε στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 2012. Κύριος στόχος της εταιρίας είναι η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου και η αξιοποίηση των άδειων κτηρίων της πόλης, καθώς και η προώθηση των παραστατικών και εικαστικών τεχνών μέσω της δημιουργίας ζωντανών πυρήνων ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικής έκφρασης).

  Σκοπός του project ήταν η δημιουργία μίας εικαστικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας στο δημόσιο χώρο της πόλης των Ιωαννίνων. Πάνω από 35 καλλιτέχνες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (writers και street artists), συνενώθηκαν και δημιούργησαν εξαιρετικές τοιχογραφίες, graffiti και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. (πηγή: www.lifo.gr, και συγκεκριμένα εδώ)



Εικαστική παρέμβαση σε δέντρο, από την Ομάδα Χειροτεχνών Ιωαννίνων

  Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2012, και συνεχίζει τις δράσεις της με επιτυχία. Η φιλοσοφία της είναι να ενισχυθεί στην πόλη των Ιωαννίνων η έννοια της συλλογικής εργασίας, η ανταλλαγή ιδεών και τεχνικών και η αλληλοβοήθεια, με στόχο αφενός την προώθηση της δουλειάς των χειροτεχνών και αφετέρου τη στροφή των Ιωαννιτών στη χειροτεχνία.



"Κοιμηθείτε ήσυχοι"

  Εντόπισα αυτό το στένσιλ στον τοίχο μιας οικοδομής. Δεν είναι άρτιο τεχνικά, και ίσως γι΄αυτό το λόγο ο δημιουργός του έκανε άλλο ένα, λίγα μέτρα παρακάτω, πιο σωστό αυτή τη φορά. Το μήνυμά του, σαφές.
  Φωτογράφισα επίτηδες την εκδοχή με το λαθάκι, ίσως γιατί κατά βάθος, δεν μου άρεσε να βλέπω με σαφήνεια αυτό το "κοιμηθείτε". Δεν μου άρεσε η πραγματική του έννοια. 
   Δεν θέλω να κοιμάμαι (αν)ήσυχη, δεν μου αρέσει να με παρακολουθούν.



Κουάξ!

  Συνάντησα αυτή τη δημιουργία στο νησάκι των Ιωαννίνων, έξω από ένα κατάστημα. Τη βρήκα πολύ χαριτωμένη, με έκανε να χαμογελάσω.



  Στο δημόσιο δρόμο του νησιού των Ιωαννίνων, εντόπισα και αυτό τον χαρούμενο, μικρό κύριο. Δεν έχω ιδέα ποιος σκέφτηκε και πραγματοποίησε αυτή την παρέμβαση, αλλά η αλήθεια είναι πως μου έφτιαξε τη μέρα! Ήθελα να καθίσω πλάι του και να του πιάσω κουβέντα... 


  Θα χαρώ να διαβάσω τις σκέψεις σας για όσα είδατε - τι σας έκανε εντύπωση πιο πολύ; 



59 σχόλια:

  1. Τα βρίσκω όλα καταπληκτικά !!!!
    Πιο πολύ ξεχώρισα αυτό τον μικρό κύριο .... πολύ μου αρέσει !!!!!
    Άλλωστε μου αρέσει η τέχνη του δρόμου, αρκεί βέβαια να σέβεται ο καλλιτέχνης και τον περαστικό, αλλά και τον ιδιοκτήτη όταν πρόκειται για τοίχο σπιτιού !!! Περιμένουμε και την υπόλοιπη φωτογραφική βόλτα στα λατρεμένα Γιάννενα !!!! Καλό βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μικρός κύριος ήταν απίστευτος!!
      Συμφωνώ με αυτό που λες. Άλλο τέχνη, άλλο βανδαλισμός. Και άλλο πράγμα είναι το να εφαρμόζεις την τέχνη σου σε ένα τοίχο που σου δίνεται (μέσω μιας συλλογικής δράσης ή κατόπιν συνεννόησης), κι άλλο σε ένα τοίχο σπιτιού που κατοικείται και δεν έχεις έρθει σε κανενός είδους συνεννόηση για να το ζωγραφίσεις...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Εϊναι η μοναδική σωτηρία των πόλεων. Μας έχουν φάει οι πολυκατοικίες κονσερβοκούτια.

    Για τα αρνητικά πεσίματα που λέγαμε, υπάρχει μία τεχνική που συστήνουν οι συμπεριφεριολόγοι. Όταν ο άλλος σου απευθύνει κάτι αρνητικό εσύ απλά του απαντάς με ερώτηση και του λες γιατί το λέτε αυτό; Συνύθως δεν περιμένουν τέτοια ανταπάντηση και κομπλάρουν. Περιμένουν είτε να μαζευτούμε περισσότερο είτε να αρπαχτούμε και να έχουν πάτημα να μας αναφέρουν. Αυτό που κάνουν οι αστυνομικοί δηλ, που τσιγκλάνε τον κόσμο για να τον ωθήσουν να προβεί σε αντίσταση κατά της αρχής.

    Εσύ θα ρωτάς σαν μωρό παιδί, γιατί μου το λέτε αυτό; τι θέλετε να πείτε με αυτό; και δες μετά αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ναι! Τη γνώριζα μέσες-άκρες αυτή την τεχνική και την έχω δοκιμάσει απέξω-απέξω στην περίπτωση που σου ανέφερα τις προάλλες.
      Αλλά μιλάμε για περιπτωσιακή περίπτωση, διότι δεν έπιασε, χαχα!!
      Αντίθετα, παρατηρώ ότι πιάνει το... γάβγισμα, πιθανόν γιατί κανείς δεν έχει "γαβγίσει" σε αυτό το άτομο μέχρι τώρα. Είναι μαθημένο να γαβγίζει, όχι να του γαβγίζουν. Μόνο τότε μαζεύεται.
      Προσπαθώ ωστόσο να σφυρίζω κλέφτικα και να μην πέσω σε αυτό το επίπεδο... είμαι κυρία εγώ!!! :)))
      Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και για τις συμβουλές!

      Διαγραφή
    2. πωπω ντάξει χαράς στο κουράγιο σου, εμένα θα έβραζε το αίμα μου και θα του/της έσπαγα τα νεύρα με χίλιες 2 μαλακίες που δε θα τις έπαιρνε πρέφα. Αυτά στους εργασιακούς χώρους είναι καθαρά παιχνίδια εξουσίας από τα πιο χιδαία και πρόστιχα.

      Διαγραφή
    3. Κι εμένα βράζει και κοχλάζει, μη νομίζεις!! Αλλά κάνω υπομονή - ξέρω πως το δικό μου θα περάσει στο φινάλε... όχι γιατί είναι "το δικό μου", αλλά γιατί είναι το σωστό.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφες τοιχογραφίες καί πολύ εντυπωσιακές Ελλη μου!!Ο μικρός κύριος,πολύ έξυπνη ιδέα καί χαριτωμένη!!Καλημέρα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια πολλά, Δήμητρα, καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  4. Έλλη μου καλημέρα.
    Πολύ όμορφη η καταγραφή των εικαστικών παρεμβάσεων.
    Τέτοιες δημιουργίες νομίζω δίνουν μια ευχάριστη νότα στο γκρίζο των πόλεων.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όλα μου αρέσουν πιο πολύ νομίζω ο μικρός κύριος θα έχει πολύ πλάκα εκεί που περπατάς να πετυχαίνεις αυτό στα πόδια σου και το κοιμηθείτε ήσυχα μόλις τελειοποιηθεί το νόημα ειναι μεγάλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι φοβερό να βλέπεις κάτι τέτοιο εκεί που δεν το περιμένεις! Δεν μπορείς να μην χαμογελάσεις! Πολύ έξυπνη ιδέα για να ομορφύνει και να αποκτήσει χαρακτήρα κάτι τόσο ουδέτερο και συνηθισμένο!
      Όσο για το "κοιμηθείτε ήσυχα"... ο καλλιτέχνης έχει πετύχει διάνα και εμείς το προσπερνάμε κοιτώντας από την άλλη, γιατί η αλήθεια πονάει...

      Διαγραφή
  6. Ρε παιδιά εγώ ξετρελάθηκα με το δέντρο!! Μα πόση φαντασία και γούστο διαθέτουν κάποιοι άνθρωποι! Φιλιά πολλά στην όμορφη φωτογράφο μας :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ήταν τέλειο!!! Πολύχρωμο και χαρούμενο!
      Φιλιά πολλά κι από εμένα, ξανθούλα μου!

      Διαγραφή
  7. 'Ολα είναι όμορφα, αλλά ξεχώρισα το δέντρο και τον ανθρωπάκο.
    Κι εγώ συμφωνώ ότι αυτές οι εικαστικές παρεμβάσεις δίνουν χρώμα και ζωντάνια στις πόλεις. Θα περιμένω και την συνέχεια...
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεπροβάλλουν από το γκρίζο, σπάζοντας τη μονοτονία...
      Η συνέχεια σύντομα! Χρωστάω μεγαλύτερη βόλτα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Kι εγώ ξεχώρισα το δέντρο, αλλά και το καρότσι-γλάστρα!
    Κάνουν ωραία πράγματα εκεί πάνω, μπράβο τους!!!
    Έλλη πολύ ωραία η ιδέα σου να μας τα μεταφέρεις μέσα απ' τις φωτογραφίες σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως κάνουν όμορφα πράγματα! Και πόσα ακόμη θα υπήρχαν που εγώ δεν έτυχε να δω... δεν έμεινα πολύ, βλέπεις!
      Πολλά φιλιά κι από εμένα, Μαρία μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Δεν εχω πάει, αλλά η τελευταια φωτογραφία άπαιχτη!
    Καλό Ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αναλάβω να σε ξεναγήσω, λοιπόν, σύντομα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Έχουμε την ίδια άποψη για την τέχνη του δρόμου!
    Κοσμήματα ! Μακάρι αν υπήρχαν περισσότερα!
    Φιλάκια πολλά Έλλη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά δείγματα, δεν μπορώ να πω! Κάτι είναι κι αυτό!
      Φιλιά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  11. Πάρα πολύ όμορφες όλες οι δημιουργίες Ελλη μου και κυρίως το δέντρο και το ανθρωπάκι σε κάνουν να χαμογελάς και από την φωτο !!!
    Μπράβο !!! Και μένα μου αρέσει η τέχνη του δρόμου !!!
    Φιλάκι πολλά και καλό Σ/Κ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν! Και ναι, μπράβο τους!
      Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα, Νικόλ μου!

      Διαγραφή
  12. Πολύ όμορφες όλες οι φωτογραφίες, κάθε μία έχει το δικό της στυλ!!!
    Καλό βράδυ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αυτες οι τεχνες των δρομων Ελλη μου ειναι η αγαπημενες μου! :)
    καλο σκ να εχεις! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα, Κική μου, να είσαι καλά! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Απόλαυσα αυτό το εικαστικό οδοιπορικό σου Ελλη στα αγαπημένα Γιάννενα,αλλά περισσότερο όλων μ εντυπωσίασε το μεγάλου μεγέθους έργο του Γερμανού εικαστικού,και για το μέγεθος και για τα υλικά που το έκανε
    Απο εκεί και πέρα,όλα έχουν τη δική τους ομορφιά,ακόμα και το απλό καρότσι όπως και η αντλία νερού.Ευφάνταστες παρεμβάσεις που σίγουρα ξεθολώνουν το γκρίζο της Πόλης και σε κάνουν να χαμογελάς αβίαστα.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έργο του Dome είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά όταν το βλέπεις από κοντά, και περνάει πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα (κατά τη γνώμη μου). Δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά τέτοιου μεγέθους έργα στην επαρχία, στην Αθήνα ίσως είναι πιο συνηθισμένα.
      Όλα πάντως είναι υπέροχα με το δικό τους τρόπο, συμφωνώ μαζί σου!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  15. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες! Είναι κομψοτεχνήματα και σπάνε λίγο το γκρι και την ψυχρότητα των τσιμεντοπόλεων.
    Φανταστικοί οι Γιαννιώτες, μας έβαλαν τα γυαλιά. Από αυτά που φωτογράφισες μου άρεσε πολύ ο ανθρωπάκος και τοκαρότσι, γιατί λίγο πολύ μεγάλες καλλιτεχνικές εικόνες σε τοίχους έχω δει... όσο και την παρέμβαση στο δέντρο ναι μεν πετυχημένη, αλλά δεν την συγκρίνω με τη φυσική ομορφιά του.
    Στην Αθήνα έχω δει επίσης διάφορα graffiti που με γοήτευσαν...
    Φιλάκια πολλά Έλλη μου, καλή εβδομάδα να έχεις! :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αθήνα, ειδικά στο κέντρο, είναι γεμάτη γκραφίτι (και για μένα, αποτελούν τη "χαρά του παιδιού", χαχα)!! Μου αρέσει να περπατώ και να τα θαυμάζω, να τα παρατηρώ. Έχω φωτογραφήσει αρκετά και εκεί, κάποια στιγμή θα σας τα δείξω.
      Καλή εβδομάδα επίσης, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Έλλη μου βλέπω πήγες στα μέρη μου!!! Όλα μου άρεσαν!Αν και τα έχω δει από κοντά μου άρεσε πολύ ο τρόπος που τα παρουσίασες! Πολλά φιλιά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ήρθα για πολύ λίγο, αν είχα περισσότερο χρόνο θα σε ειδοποιούσα σίγουρα να βρεθούμε!
      Λογικά υπάρχουν πολλά ακόμη εκεί και ενδιαφέροντα, που δεν πρόλαβα να δω στη βόλτα μου... ευκαιρία λοιπόν να ξαναέρθω!
      :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Μου αρεσει πολυ η τεχνη του δρομου και ιδιαιτερα η τρισδιαστατη. Απολαυσα τις φωτογραφιες σου !Ομολω ομως οτι οσες φορες εχω δει παρεμβασεις σε δεντρα δεν μου αρεσουν. Καλη βδομαδα Ελλη μου -φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, σίγουρα δεν μπορεί να μας αρέσουν όλα!
      Πάντως, όσες φορές είδα παρεμβάσεις σε δέντρα όπως αυτό εδώ, παρατήρησα πως οι δημιουργοί τους σεβάστηκαν το ίδιο το δέντρο (δεν το ζωγράφισαν, δεν το χάραξαν, τοποθέτησαν κάτι που εύκολα θα μπορούσε να αφαιρεθεί, χωρίς να πληγωθεί το δέντρο). Αυτό το εκτιμώ!
      Καλή εβδομάδα επίσης, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Ομορφες οι εικόνες που μοιράστηκες μαζί μας κάθε μία έχει το δικό της χρώμα και τύπο....Μου αρέσουν κι εμένα τις παρατηρώ αλλά ποτέ δεν φωτογράφησα κάποια. Δες το μπλόγκ της Βαρβάρας http://kerinapoiimata.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html... είναι για μένα μία όμορφη αλλά και έξυπνη ζωγραφιά...Φιλάκια πολλά και να περνάς όμορφα στα Γιάννενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα κενά ανάμεσα στις λέξεις έγιναν εν αγνοία μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια καταπληκτική δημιουργία street art αυτή που έδειξε η Βαρβάρα, την έχω ξεχωρίσει εδώ και καιρό και αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στην Πολωνία!
      Όσον αφορά τα κενά, μη μου αγχώνεσαι, ξέρω - μπήκαν επειδή εισήγαγες το λινκ και έγινε αυτόματα η στοίχιση έτσι (η γραφή των λινκ πάντα είναι συνεχόμενη, δεν χωρίζονται οι λέξεις).
      Σε φιλώ με αγάπη!

      Διαγραφή
  20. Παντα με εκπλήτει η τέχνη αυτή Ελλη μου και μου αρέσει κάθε φορα που βλέπω κάποιο τοίχο έτσι ζωγραφισμενο και προπαντως οταν τα θέματα ειναι εφυέστατα..!! λιγοι άνθρωποι μπορούν να το κανουν αυτό...να χαρείς και το δωρακι σου απο την Μαριαννα.. μονο χαρες να έχεις ..και να περνάς ομορφα Ελλη μου φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Ρούλα μου! Κι εσύ το ίδιο και να περνάς υπέροχα!
      Φιλάκια πολλά!
      Υ.Γ. Όντως λίγοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό... και είναι μεγάλοι καλλιτέχνες.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος20/10/14, 3:44 μ.μ.

    Είναι πανέμορφες αυτές οι αισθητικές παρεμβάσεις Ελλη μου!! Κι εγώ είμαι υπέρ αυτής της μορφής τέχνης!! Ακόμα κι όταν κάπου ενοχλεί, ίσως αυτό θέλει να δείξει ο εκάστοτε καλλιτέχνης.. Δεν είναι μόνο για ομορφιά τα γκράφιτι, είναι και εκπληκτικά μηνύματα αφύπνισης όπως αυτό το τέλειο στένσιλ με την κάμερα!! Το βρήκα σπουδαίο πραγματικά!!
    Οπως και την δημιουργία του Γερμανού, που μου φερε στο μυαλό μια αποτύπωση του Δον Κιχώτη!!
    Επικροτώ φουλ και μου αρέσει και να απολαμβάνω και να προβληματίζομαι με τα μηνύματα του κάθε καλλιτέχνη!!
    Εχω πολλά χρόνια να πάω Γιάννενα και χάρηκα τις καλλιτεχνικές γωνιές που ανέδειξες!!! Φιλάκια πολλά Ελλη μου και να χεις μια όμορφη βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις, Μαριλένα μου!!
      Μου έφερες στο νου μια φράση που διάβασα πρόσφατα και μου εντυπώθηκε: "Art should disturb the comfortable and comfort the disturbed". Νομίζω τα λέει όλα!
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Φιλάκια πολλά και χαρούμενη εβδομάδα σου εύχομαι! :))

      Διαγραφή
  22. Όσο κάποιες φορές μου τη δίνει η ασύδοτη ρύπανση των τοίχων, άλλο τόσο θαυμάζω κάποια που είναι εκπληκτικά έργα τέχνης, όπως αυτά που μας έβαλες!

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω τι εννοείς... και νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε πάνω-κάτω την ίδια γνώμη.
      Κι εγώ έχω διαφοροποιηθεί σχετικά, σε παλαιότερη αντίστοιχη ανάρτηση - άλλο πράγμα είναι οι μουτζούρες, οι βωμολοχίες και τα αλληλοκαλυπτόμενα συνθήματα στους τοίχους, κι άλλο είναι οι εικαστικές τοιχογραφίες, οι γεμάτες λανθάνοντα, αλλά ουσιαστικά μηνύματα (όπως πχ του Dome).
      Καλή εβδομάδα επίσης και σε ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  23. Καταπληκτικό το εικαστικό οδοιπορικό, Ελλη!! Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πραγματικά στολίζουν την πόλη πανέμορφα!
    Θα μείνω στην φωτο του δέντρου ! Με εξέπληξε με την φαντασία, την ευρηματικότητα ! να'σαι καλά, φιλιά πολλά ! Καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ήταν ενδιαφέρουσα παρέμβαση αυτή!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  24. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στην πόλη είναι πολλές φορές καταπληκτικές, εγώ θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους που τις δημιουργούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τους θαυμάζω... είναι απίστευτοι. Αυτό που κάνουν είναι και δύσκολο, και περίτεχνο, και ριψοκίνδυνο κάποιες φορές... Ταυτόχρονα, απαιτεί σκέψη και ικανότητες.

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα Ελλη μου!!! Εύχομαι να εισαι καλά! Κι εγώ λατρεύω την τέχνη του δρόμου, με εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά, ενώ ενδεχομένως και να μου δώσει τροφή για προβληματισμούς... Οι φωτογραφίες που τράβηξες είναι υπέροχες! Στα Γιάννενα έχουν γίνει πολλές εικαστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα! Ακόμα και η πολυκατοικία όπου μένω ειναι ζωγραφισμένη!!! :)
    Καλή συνέχεια, φιλάκια πολλά!!! :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου! Καλά είμαι, εσύ πως είσαι; Πολύ καιρό είχαμε να τα πούμε, χάρηκα που πέρασες!
      Αυτό που γίνεται στα Γιάννενα είναι υπέροχο! Μπράβο για τις δράσεις σας.
      Αναρωτιέμαι τι ζωγραφιά έχετε εσείς στην πολυκατοικία σας...
      Φιλιά πολλά, καλά να περνάς και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  26. Ένα προβληματάκι με την εικαστική παρέμβαση στο δέντρο την έχω,δεν μπορώ να πω γιατί μου θυμίζει…..πανηγύρι,αλλά με την τέχνη του δρόμου όπου εκτονώνονται καλλιτεχνικά άνθρωποι με φαντασία και με διάθεση να περάσουν μηνύματα δεν έχω κανένα πρόβλημα γιατί έχω συναντήσει και εγώ διαμάντια καλλιτεχνικά σε μάντρες και αλάνες.
    Η τοιχογραφία του Γερμανού δημιουργού (φανταστικό)είναι μια αποδείξει ότι το ποιοτικό καλλιτεχνικά έργο όπου και να το κοτσάρεις δεν θα χάσει την καλλιτεχνική του αξία.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως λόγω πολυχρωμίας και διαφορετικών μοτίβων να σου δημιουργείται αυτή η εντύπωση... Δεν ξέρω πώς ακριβώς έγινε το έργο, αλλά εικάζω πως δεν έγινε μόνο από ένα άτομο, οπότε όλη αυτή η συνεργασία και η συνένωση διαφορετικών τμημάτων και ιδεών εμένα μου αρέσει.
      (Πάντως, και η παρέμβαση στο δέντρο είναι μια μορφή street art! Απλώς, η συγκεκριμένη δεν περνάει κάποιο μήνυμα, μόνο κοσμεί...)
      Σε όσα λες με βάση το έργο του Dome, συμφωνώ απολύτως!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  27. παντου υπαρχει ομορφια κ ο ανθρωπος ειναι για ολα ικανος...........υπεροχη αναρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο! Σε ευχαριστώ που πέρασες και για τα καλά σου λόγια!
      :)

      Διαγραφή
  28. Μάλλον είμαι ανάποδος άνθρωπος γιατί οι παρεμβάσεις σε ζωντανούς οργανισμούς δεν μου αρέσουν καθόλου....και τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί και όμορφοι από μόνοι τους...
    Στα άψυχα λατρεύω κάθε (όμορφη και με σεβασμό) παρέμβαση γιατί έτσι παίρνουν ζωή!
    Υπέροχες οι φωτογραφίες σου και θα προσπαθήσω να κάνω πως δεν είδα το καημένο το δέντρο σε αυτά τα χάλια...
    Φιλιά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί "ανάποδος άνθρωπος;" Έχεις κάθε δικαίωμα να αντιτίθεσαι σε κάτι που χαλά την αισθητική σου...
      Μου αρέσει που επιχειρηματολόγησες σχετικά. Σέβομαι την άποψή σου και την οπτική σου!
      Φιλιά κι από εμένα, καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...