Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Light Painting, Vol.3: The orange series & a How-to

   Να΄μαι και πάλι...

  Αποφάσισα να κάνω και τρίτο μέρος επί της τεχνικής του Light Painting (δείτε το εισαγωγικό πρώτο μέρος εδώ και το δεύτερο εδώ) μιας και διαπίστωσα ότι σε πολλές φίλες έχουν μείνει απορίες. Σας υπόσχομαι πως στο τέλος αυτής της ανάρτησης, στο γνωστό πια FunkyMonkeyPedia... θα ρίξουμε άπλετο φως!!

  Πάμε τώρα να δούμε μερικά ακόμη δικά μου πειράματα με αυτή την τεχνική. Για τις παρακάτω φωτογραφίες, η φωτεινή πηγή μου ήταν ένας απλός αναπτήρας και οι λήψεις έγιναν σε σκοτεινό δωμάτιο. (Ζητώ συγνώμη και πάλι αν η ποιότητα ορισμένων φωτογραφιών είναι κάπως... λίγο η επεξεργασία, όπου δεν είμαι ειδήμων, λίγο τα σωματίδια σκόνης που αποτυπώνονται ορισμένες φορές στο φακό... Αλλά πού θα μου πάει, θα μάθω, χεχε!!)


"Burst" / Light Painting


"Circle" / Light Painting


"Hugging" / Light Painting


"I Hear you" / Light Painting


"Inside" / Light Painting


"Soul" / Light Painting


"The letter -E-" / Light Painting

   Στο επόμενο σετ φωτογραφιών, η φωτεινή πηγή μου ήταν μερικά πορτοκαλί λαμπάκια. Μόνο για την πρώτη φωτογραφία, χρησιμοποίησα συνδυασμό δύο διαφορετικών φωτεινών πηγών: τα λαμπάκια και τον αναπτήρα μαζί. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες έχω χρησιμοποιήσει μόνο τα λαμπάκια.

"Blossom" / Light Painting


"Arise" / Light Painting


"Chasing" / Light Painting


"Flames" / Light Painting


"Jump!" / Light Painting


"Waves" / Light Painting




  Λοιπόν... Έψαξα και βρήκα κάποια σχετικά βιντεάκια για να σας δείξω. Ελπίζω να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερο την τεχνική! Αυτή τη φορά δε θέλω να σας μείνουν απορίες... :))

  Στο πρώτο βίντεο, όπως θα δείτε, η κάμερα είναι στημένη όπως είπαμε σε τρίποδο και εννοείται ρυθμισμένη σε ταχύτητα κλείστρου μεγάλης διάρκειας (συνήθως, 10, 15 ή 20 δευτερόλεπτα) . Απέναντί της, τρεις άνθρωποι κρατούν φωτεινές πηγές LED και τις κινούν, "ζωγραφίζοντας" με το φως τους στον αέρα. 
  Η κάμερα απλώς αποτυπώνει (πολύ αργά, λόγω της ταχύτητας κλείστρου) όλη την κίνηση της φωτεινής πηγής, με αποτέλεσμα στην τελική λήψη να προκύπτουν οι σχηματισμοί που ζωγραφίζουμε (εδώ λουλούδια κλπ., αλλά θα μπορούσε να είναι και ο,τιδήποτε άλλο): 




    Το δεύτερο βίντεο, μας εξηγεί την τεχνική ακόμη καλύτερα:




   Και στο τρίτο βίντεο, βλέπουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως, για να παίξουμε και να δημιουργήσουμε μοναδικές φωτογραφίες!!! Ακόμη και ένα καλό κινητό αρκεί για να κάνουμε τη λήψη...





   Πώς σας φαίνεται τώρα, είναι πιο κατανοητό; 

   Ο τρόπος ωστόσο που δούλεψα εγώ για τις λήψεις, είναι λιγάκι διαφορετικός από αυτόν που παρουσιάζουν τα βίντεο. Και εξηγούμαι:

1. Δεν έχω τρίποδο - έτσι, κρατούσα με το ένα χέρι την κάμερα και με το άλλο την εκάστοτε φωτεινή πηγή που χρησιμοποιούσα. Άλλοτε, κινούσα τη φωτεινή πηγή... και άλλοτε κινούσα την κάμερα, κρατώντας σταθερή τη φωτεινή πηγή. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ενδιαφέρον.

2. Η φωτογραφική μου είναι η απλούστερη των απλουστέρων (NIKON COOLPIX L3) έτσι εφόσον δεν μπορούσα να αλλάξω με κάποιο τρόπο την ταχύτητα του κλείστρου, απλά απενεργοποιούσα το φλας, φωτογραφίζοντας σε σκοτεινό χώρο. Απενεργοποιώντας το φλας, το κλείστρο αργεί να κλείσει, αν και όχι τόσα πολλά δευτερόλεπτα όσα απαιτούνται από την τεχνική (κάτω από 5 δευτερόλεπτα, στη δική μου περίπτωση). Για να πειραματιστώ, πάντως, ήταν μια χαρά!

Περιμένω εντυπώσεις...
:)))

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

48 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες οι φωτος
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/10/13, 4:31 μ.μ.

    Καλησπέρα Έλλη μου!! Φανταστικές οι φωτό σου!! Ειδικά οι τελευταίες!!Και πολύ πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!! Σε περιμένει βραβειάκι στο σπιτάκι μου!! Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από εμένα!
      Σ΄ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια, αλλά και για το βραβειάκι! Τιμή μου!
      Φιλάκια πολλά, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. τι εντυπωσεις; εχω μείνει έ κ θ α μ β η με τις γνωσεις σου!μπράβο!!!Πολλά φιλιά!Ειδες τα καλα της...παραμεθορίου? εχεις ΧΡΌΝΟ!! ΦΙΛΙΆ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Όσο γι΄αυτό... όλος ο χρόνος στο τσεπάκι μου...τόσο που δεν ξέρω τι να τον κάνω, ώρες-ώρες!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Γλυκό μου κοριτσάκι, άδικα παιδεύεσαι να με κάνεις άνθρωπο!! Δεν παίρνω χαμπάρι από τέτοια λέμε! Όμως θα σου ευχηθώ ένα όμορφο Σουκου και σου στέλνω πολλά γλυκά φιλάκια! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανόνισε, θα με λένε "κακή δασκάλα"... κι ότι δεν έχω μεταδοτικότητα...
      Απογοητεύτηκα τώρα!! Επειδή όμως εκτός από εσένα είχαν κι άλλες φίλες τις δικές τους απορίες, κάτσε να δω τι κατάφερα γενικότερα σήμερα... (Αν πάλι δεν έγινα κατανοητή, θα πάω να πνιγώ, χαχα!!)
      Καλό Σ/Κ, γλυκιά μου, καλά να περάσεις! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Έλλη μου οι πειραματισμοί σου είναι καταπληκτικοί. Οι τελευταίες φωτογραφίες πολύ φαντασμαγορικές. Έχεις κάνει απίθανα πράγματα και νομίζω θα το εξελίξεις και άλλο.
    Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ ακόμη να το εξελίξω το συγκεκριμένο θέμα, γιατί υστερώ αρκετά στο μέσον - η φωτογραφική μου δεν είναι για πολλά-πολλά. Θα δείξει...
      Να είσαι καλά, φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Wow, amazing!!!!! I have a Nikon Coolpix too :)
    Have a wonderfyl weekend, Elli mou! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you, Annuk mou! If you have the same camera I have, I think it 'll be easy for you to give it a try... if you like, of course!
      Enjoy your Sunday and have a good new week! Polla filakia!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Ελλη μου!!!!Πολύ όμορφες καί εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου!!Ελυσα πολλές απορίες σχετικά μέ τό light painting!!!Πολύ κατατοπιστικά καί τά βιντεάκια πού βρήκες!!!Θά τό επιχείρησω!!!Ωραία μηχανή έχης!!!Καλή συνέχεια!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια:::

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, χαίρομαι που δεν έχεις απορίες πλέον!
      Να το επιχειρήσεις, σε μεγάλο βαθμό ξέρεις, το θέμα έχει να κάνει με τη δοκιμή και την πλάνη... θα βρεις το ρυθμό σου δοκιμάζοντας και σίγουρα θα το καταλάβεις καλύτερα!
      Πιστεύω πως αν χρησιμοποιήσεις την καινούρια σου κάμερα θα μπορείς να ρυθμίσεις όλες τις παραμέτρους με το κλείστρο που δεν μπόρεσα εγώ να ρυθμίσω στην κόμπακτ.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Πολύ εντυπωσιακό!!!!! Οι οδηγίες βέβαια αναλυτικές αλλά και πάλι μου φάινεται δυσκολάκι.Καλή συνέχεια στα πειράματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου, σε ευχαριστώ! Χάρηκα που πέρασες!
      Καλή συνέχεια να έχεις κι εσύ σε ό,τι κάνεις. Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Είναι Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο Ο !!!!!!
    Είδα και τα βίντεο με προσοχή, αλλα εγώ σε αυτά είμαι .....ασχέτου! :(
    Δε θα το πετύχαινα με τίποτα :(
    Μπράβο σου όμως Έλλη!!!!!
    Φιλάκια πολλάαααααααααααααα!!
    Καλή Κυριακή :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περισσότερο "ασχέτου" από μένα αποκλείεται να είσαι... Ούτε εγώ ήθελα να πετύχω τίποτα αρχικά, μη νομίζεις!! Το φως είναι που βοηθάει... :)))
      Σ΄ευχαριστώ, αγγελάκι μου! Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή επίσης!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία τεχνική και υπέροχες οι φωτογραφίες σου!!! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!! Φιλάκια πολλά και καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα, Σπυριδούλα μου! Η τεχνική είναι "τα παιδία παίζει" κατά βάση... :))
      Φιλάκια, καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  11. Ελλη αυτες με τα λαμπακια ειναι πραγματικα πολυ ομορφες , εμενα μου φαινεται πολυ δυσκολο οτι κι αν λες, αξιζει να εκτυπωσεις απο αυτες και να τις κανεις πινακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Μαίρη μου!
      Ίσως να έχεις δίκιο και να πρέπει να τις εκτυπώσω... η αλήθεια είναι πως θα ταίριαζαν στο σαλόνι μου. Έχω ένα τοίχο με φωτογραφίες πορτοκαλί ηλιοβασιλεμάτων σε μαύρες κορνίζες... θα ταίριαζαν γάντι εκεί κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, λόγω χρωμάτων!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. AΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!! οι φωτογραφίες σου είναι εκπληκτικές!!! Πολύ μα πολύ καλλιτεχνικές!! πολύ κατατοπιστικές και οι πληροφορίες που έβαλες.. σίγουρα θα το δοκιμάσω να το κάνω!!! έχω μείνει!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Σ΄ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Έτσι είχα ενθουσιαστεί κι εγώ, μετά τις πρώτες δοκιμές - ήταν τόσο ενδιαφέρον...
      Να το δοκιμάσεις! Κι αν θέλεις, ξαναμιλάμε για τα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσουν τρελά οι ονομασίες που βάζεις κάτω από κάθε φωτογραφία!
    Εντυπωσιακά όλα Έλλη μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους αξίζει να έχουν ένα όνομα, δε βρίσκεις;
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, Αριστέα μου!
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Έλλη μου και καλή Κυριακή!
    Τα βιντεάκια είναι πολύ κατατοπιστικά και το αποτέλεσμα υπέροχο... μόνο που φαίνεται να χρειάζεται δύο άτομα η τεχνική, αλλιώς είναι λίγο παραπάνω παίδεμα!!
    Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές, οι ονομασίες που τις συνοδεύουν δε ονειρικές!! :))
    Σε ευχαριστώ που χάρη σε σένα έμαθα μια νέα τεχνική φωτογράφισης!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από εμένα, Παλόμα! Καλή Κυριακή!
      Εγώ μόνη μου φωτογράφιζα - και μάλιστα χωρίς καν τρίποδο! Στο δεξί χέρι η κάμερα για πιο σταθερά (είμαι δεξιόχειρας) και στο αριστερό ο αναπτήρας...
      Δοκιμάζοντας, θα βρεις ποιος τρόπος είναι αυτός που σε βολεύει πιο πολύ. Καλή επιτυχία!
      Φιλάκια και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  15. Τέλειες!!
    Βρήκα μια που είχε βγάλει η κόρη μου πριν χρόνια με τη δική της Νίκον (σίγουρα έχει κι άλλες) σε σχήμα καρδιάς...είχε χρησιμοποιήσει αναπτήρα κι αυτή, αν κι ο χώρος δεν ήταν πολύ σκοτεινός..ήταν στο πάρκο και υπήρχε αμυδρός φωτισμός...η δική μου αρνείται να συνεργαστεί και η δική της Νίκον που με βόλευε και τη χρησιμοποιούσα πότε πότε έπεσε εδώ και μήνες και χάλασε ο φακός...οπότε με την περιέργεια θα μείνω....
    Ή θα ξαναπροσπαθήσω το βράδυ...κι ότι γίνει..χαχα!
    Φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν, Μαρία μου!
      Τη φωτογραφία της κόρης σου, αν θέλετε, μπορείτε να την επεξεργαστείτε και να τη "σκοτεινιάσετε" κι άλλο, αφήνοντας μόνο την καρδιά να φαίνεται έντονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επεξεργασία ενισχύει το αποτέλεσμα.
      Κρίμα για τη Νίκον, κυρίως γιατί σε βόλευε! Τι να πω, ξαναπροσπάθησε, ίσως συνεργαστεί η δική σου (τάξε της και κάτι, χαχα!!)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Είσαι αστέρι! Με έχεις ενθουσιάσει!!!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!
    Καλή εβδομάδα, κούκλα μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Γιάννα μου!
      Καλή εβδομάδα επίσης, γλυκιά μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Τέλειες είναι Έλλη!Συνέχισε!Αφού με τόσο απλή φωτογραφική μηχανή έχεις τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα φαντάσου με μία επαγγελματική!Κατατοπιστικά και τα βιντεάκια,δεν μου έμειναν απορίες:)Πολλά φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Aby μου!
      Τελευταία σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω μια καλύτερη κάμερα...αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα τρομάξω να προσαρμοστώ στην τεχνολογία της! Τουλάχιστον αυτή που έχω τώρα την έχω του χεριού μου, στην κυριολεξία... μόνο καφέ δεν την έχω βάλει να κάνει, χαχα!!
      Χαίρομαι που σου λύθηκαν τυχόν απορίες σήμερα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Εκπληκτικοί οι πειραματισμοί!! Φοβερό το αποτέλεσμα!!
    Εξαιρετικά τα βίντεο! Να'σαι καλά που μοιράστηκες μαζί μας αυτη την ..ανακάλυψη!! Κάποια στιγμή θα το επιχειρήσω και θα στο αφιερώσω!!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να'χεις, Ελλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Πέπη μου!
      Θα χαρώ να δω και τους δικούς σου πειραματισμούς...
      Καλή σου εβδομάδα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Mόνο κατά λάθος μπορώ να πετύχω κάποια αντίστοιχη λήψη.
    Έχω βρει και τον τίτλο: "Λε καταστρόφ !"
    Συγχαρητήρια για όλα Έλλη!
    Κυρίως για το πείσμα και την επιμονή σου να πειραματίζεσαι και να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, το "κατά λάθος" είναι η φράση-κλειδί!! Πώς λες ότι βγήκε αρχικά το ανθρωπάκι στο μάτι μου;!
      Το "Λε Καταστρόφ" είναι φοβερός τίτλος!!!! Γελούσα μόνη μου εδώ, χαχαχα!! Να'σαι καλά!
      Φιλάκια πολλά, Μαρία μου και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  20. Σήμερα κατάλαβα
    αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το ακολουθήσω
    λόγω έλειψης γνώσης αλλά και σωστής μηχανής.
    Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει!
      Τουλάχιστον σήμερα έγινα πιο κατανοητή... κινδύνευα σοβαρά να με πουν "κακή δασκάλα"!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  21. Τέλειες είναι οι φωτογραφίες σου! ειδικά η πρώτη φοβερή!
    Έχω βγάλει πάρα πολλές τέτοιες κατά καιρούς αλλά δεν το προσπάθησα, καταλάθος γινόταν πολλές φορές, είτε στο δρόμο καθώς κινούνταν το αυτοκίνητο, είτε παλιότερα με τα λαμπάκια τα χριστουγεννιάτικα, και να φανταστείς τις έσβηνα αχχαχα. Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακές, δε πιστεύω πως χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική, απλώς κουνάς την κάμερα μπροστά από τα φωτάκια και .... ιδού το αποτέλεσμα !! :))
    Μου άρεσαν πολύ τα ονόματα που έδωσες στις φωτογραφίες σου, τους ταιριάζουν απόλυτα πιστεύω!
    Φιλάκια πολλά μαιμουδάκι, καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα κατά λάθος... θαυματάκια βγάζουνε!
      Κρίμα που τις έσβηνες τις λήψεις σου... τουλάχιστον όμως τώρα, αν τύχει πάλι, θα ξέρεις και θα τις κρατάς! Έχουν κι αυτές οι λήψεις τη γοητεία τους...
      Έχεις δίκιο στο ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική. Εδώ τα κατάφερα εγώ που δεν είχα ιδέα!
      Φιλάκια, Λύριελ, καλή εβδομάδα να έχεις κι εσύ!

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα Ελλάκι μου..καλή βδομάδα να έχουμε..απίστευτη η τεχνική σου με ξάφνιασαν και με ενθουσίασαν οι συναρπαστικές σου φωτογραφίες με τα συνοδευτικά που με πολύ έμπνευση έδωσες..άξογη ανάρτηση με τις πληροφορίες να εντυπωσιάζουν και τον πιό άσχετο!!συγχαρητήρια!!φιλάκια άπειρα..καλό σου απογευματάκι και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Kate μου! Σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ για το γλυκό σχόλιό σου, να είσαι καλά!
      Φιλιά και καλή συνέχεια επίσης!

      Διαγραφή
  23. Εκπληκτική τεχνική και ευχαριστούμε πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν έκανα... Σειρά σας, αν θέλετε, να πειραματιστείτε!! Φιλιά!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...