Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αγαπημένα παλιά αντικείμενα

     Καλησπέρα σε όλη την παρέα!

   Τώρα που είμαι στη Λάρισα (και ξαναβρήκα επιτέλους όλα μου τα πράγματα), μπορώ να ανταποκριθώ και σε κάποιες προ(σ)κλήσεις σας... Εννοώ φυσικά το κάλεσμα της Ρένας μας, η οποία ξεκίνησε πριν καιρό ένα παιχνίδι για να παρουσιάσουμε  τα αγαπημένα μας παλιά αντικείμενα. Ρένα μου, τελευταία και καταϊδρωμένη έρχομαι, αλλά σε ευχαριστώ που με περίμενες!!!!!!!

   Τόσο καιρό θαύμασα σε πολλές από εσάς απίστευτους θησαυρούς: πάσης φύσεως και μορφής αντικείμενα, αντίκες, κεντήματα... όλα ιστορικής αλλά και συναισθηματικής αξίας. Σήμερα, θα σας δείξω τα δικά μου. Στόχευσα περισσότερο στα αγαπημένα, παρά στα παλιά... με όλα τους είμαι εξαιρετικά δεμένη συναισθηματικά.

    Ελάτε μαζί μου...

1. Το παλιό ραδιόφωνο:


    Το έχω από την αδελφή της γιαγιάς μου. Όταν το παρέλαβα, δούλευε ακόμη! Χρονολογείται πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το χρησιμοποιούσαν στην οικογένεια για να ακούνε τα νέα στο BBC...


2.  Η φυσαρμόνικα:


     Ανήκε στον παππού μου, πέρασε στον πατέρα μου και έπειτα σε εμένα. Χρονολογείται πριν το 1958, αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς κατασκευάστηκε. Ο ήχος της είναι απίστευτα γλυκός...


3.  Το παιδικό βιβλίο:




     Ήταν της μαμάς μου, πέρασε σε εμένα και εδώ και χρόνια βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου. Το διάβαζα συνεχώς όταν ήμουν παιδί... και ξέρω κάθε του λέξη, κάθε του γωνίτσα. Χρονολογείται από το 1967, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία. 


4. Το αλφαβητάριο των παιδικών μας χρόνων:





     Είμαι σίγουρη ότι σε πολλούς από εσάς αυτό το βιβλίο φέρνει αναμνήσεις... Το συγκεκριμένο αποτελεί επανέκδοση, χωρίς ωστόσο να έχει αλλαχθεί τίποτε από το περιεχόμενό του (και όσον αφορά το κείμενο και όσον αφορά την εικονογράφηση). Αποτελεί δώρο του πεθερού μου σε εμένα και κατέχει περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου.


5. Τελευταία και καλύτερη... η γραφομηχανή μου:




     Πρόκειται για μια ηλεκτρονική γραφομηχανή (20+ χρόνων). Τα σημάδια του χρόνου και της διαρκούς χρήσης είναι εμφανή πάνω της... Όσο και να προσπαθώ να την περιποιηθώ και να την καθαρίσω (χωρίς χημικά, γιατί φοβάμαι), έχουν κιτρινίσει πλέον τα πλαστικά της μέρη. Εμφανισιακά μπορεί να μην είναι σε άψογη κατάσταση, λειτουργεί όμως ακόμη κανονικά! Γράφει ελληνικά, αγγλικά... σβήνει... Είναι η αγαπημένη μου - κι ας έχει φθορές, κι ας είναι παλιά πια, κι ας μην ανήκει στα σημερινά "τεχνολογικά θαύματα". 
    Βλέπετε, ήταν αυτή που με βοήθησε όταν ήμουν 10 ετών, να γράψω και να στείλω το πρώτο μου μυθιστόρημα στη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (και συγκεκριμένα στην κ. Αγγελική Βαρελλά, τότε) συμμετέχοντας στο διαγωνισμό συγγραφής παιδικού βιβλίου που είχαν προκηρύξει εκείνη τη χρονιά... (Δεν διακρίθηκε φυσικά το πόνημά μου, όμως ποτέ δεν κυνήγησα να μάθω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τους φάνηκε - φοβόμουν; ντρεπόμουν; δεν ξέρω. Μου δόθηκε η ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο, χρόνια αργότερα, να μάθω... και πάλι δεν το τόλμησα, παρόλο που ο καθηγητής μου επέμενε να καλέσουμε τηλεφωνικά την κ. Βαρελλά να μας πει  -τη γνώριζε προσωπικά. Το μυθιστόρημα μένει "θαμμένο" στα συρτάρια μου από τότε... είναι πολύ παιδικό, εννοείται, θα άλλαζα πάρα πολλά πράγματα τώρα... αλλά δεν έχω πειράξει τίποτε κι ούτε πρόκειται να το κάνω).
     Ήμασταν οι δυο μας παρέα, εγώ και αυτή η γραφομηχανή, για πολλά χρόνια... εγώ έγραφα τις σκέψεις μου και τις ιστορίες μου κι εκείνη με το ρυθμικό της χτύπημα τους έδινε ζωή.
     Ήταν μαζί μου στο Πανεπιστήμιο, βοηθώντας με με τις εργασίες μου, πριν ακόμη αποκτήσω τον πρώτο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή... και οι γείτονες αναρωτιούνταν για το ρυθμικό τικ-τακ που άκουγαν όλη μέρα... 
     Σήμερα, δε με έχει εγκαταλείψει - είναι μαζί μου ακόμη. Και παρ'όλες τις "πληγές" της, είναι περήφανη που φωτογραφήθηκε για σας.


      Σας αφήνω, γιατί σας κούρασα... Θα τα πούμε και πάλι αύριο. Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!


38 σχόλια:

  1. Ax, τί όμορφα που είναι όλα!!!
    Από το πρώτο, μέχρι το τελευταίο!!!
    Θα μπορούσα να διαβάσω τόσα κι άλλα τόσα, χωρίς σταματημό!!!
    Νομίζω πως η κυρία Ρένα θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενη που θα εμπλουτίσει την πρόκλησή της και με τους δικούς σου θησαυρούς!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά, κοριτσάκι μου!!!
    Να περνάς όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χαρά είναι δική μου που μπόρεσα επιτέλους να συμμετάσχω...
      Πολλά φιλάκια κι από εμένα, Γιάννα μου! Κι εσείς να περνάτε όμορφα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφα τα παλιά κι αγαπημένα σου! Με συγκίνησε η γραφομηχανή σου. Έχω κι εγώ την πρώτη μου χειροκίνητη η οποία όμως έχει μείνει στο παλιό εξοχικό της πεθεράς μου, εκεί που τα καλοκαιρινά βράδια δαχτυλογραφούσα τις μεταφράσεις που έκανα τότε. Τώρα με ξεσήκωσες, θα πάω κάποια μέρα να την φέρω!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς εγώ δεν είχα να παρουσιάσω πιο παλιά, χειροκίνητη, όπως έχεις εσύ... αλλά σήμερα που την έθεσα σε λειτουργία πριν τη φωτογραφίσω, συγκινήθηκα μόνο και μόνο που άκουσα τον ήχο της. Να πάρεις τη δική σου στο σπίτι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Πανέμορφα όλα Έλλη μου, μα θα σταθώ στο παιδικό σου μυθιστόρημα! Τι σύμπτωση!
    Έχω κι εγώ ένα στο συρτάρι! Κι εγώ δεν έχω πειράξει αράδα!
    Εύχομαι μια μέρα να το δεις τυπωμένο χαρά μου ....σε βιβλίο!
    Φιλιά πολλά πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πώς να σου πάει η καρδιά να το πειράξεις;

      Επιχείρησα να διαβάσω το δικό μου μεγαλύτερη και σκέφτηκα "μα τι χαζά τους έστειλα τότε". Κι όμως, ήμουν παιδί και είχα καταφέρει να σκεφτώ 80 σελίδες μόνη μου. Το άφησα όπως ήταν, γιατί κι αυτό είναι κομμάτι από μένα. Τότε οι συμμετοχές στέλνονταν με ψευδώνυμο και σε κλειστό φάκελο έβαζε το ονοματεπώνυμο ο κάθε συμμετέχοντας και την ηλικία του - δεν ήξεραν από την αρχή ποιος έγραψε τι.
      Σου εύχομαι να δεις κι εσύ το δικό σου κάποτε τυπωμένο σε βιβλίο... και να σου πω, πολύ θα ήθελα να το διαβάσω!! Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Με συγκίνησαν όλα τόσο πολύ..ιδιαίτερα η γραφομηχανή..είχα κι εγώ μία, που κάπου κάποτε κάποιος τη δανείστηκε και δεν τη ξανάφερε...τα γνωστά..μόνο που η δική μου ήταν πορτοκαλί και μου έκανε κι εμένα καλή συντροφιά..ήξερα και τυφλό..τώρα ξέρω την τύφλα μου..χαχα!!
    Κι ένα πικάπ παλιό έχω στο στυλ του ραδιοφώνου, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση...ταλαιπωρήθηκε το έρημο πολύ..μπορεί όμως να το φωτογραφίσω τελικά....
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα δανεικά και αγύριστα, έχουν καταστρέψει πολύ κόσμο!!! Κρίμα... ένα βιβλίο ίσως αντικαθίσταται, αλλά η γραφομηχανή όμως;
      Εγώ δεν ξέρω τυφλό σύστημα, αλλά ξέρω την πληκτρολόγηση της γραφομηχανής - κι αυτό φαίνεται έντονα όταν πληκτρολογώ στον υπολογιστή!!! Χτυπώ αρκετά τα πλήκτρα... χαχα! Μου έχει μείνει συνήθεια μετά από τόσα χρόνια!
      Το πικάπ να το φωτογραφίσεις - και τι έγινε που δεν είναι σε καλή κατάσταση; Για να το έχεις ακόμη, αυτό σημαίνει πολλά...
      Φιλάκια, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφα πράγματα μας έδειξες κορίτσι μου. Μεγαλώνει η συλλογή των παλιών πραγμάτων της Ρένας μας. Ολο και ωραιότερες συμμετοχές.
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Χαίρομαι που σου άρεσαν. Πολλά φιλιά, καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. Αμάν βρε Έλλη μας!
    Τι μου θύμησες απόψε..
    Πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια...
    Εγώ ενώ ήμουν άσσος στη γραφομηχανή, δεν απέκτησα δική μου.
    Έχω όμως παλιό ραδιόφωνο και φυσικά εκείνο το βιβλίο (σε επανέκδοση λέμε!!) του σχολείου...
    Πολύ με συγκίνησες απόψε...
    Πολλές αναμνήσεις. Να είσαι καλά!
    Σε φιλώ γλυκά! Καλό βράδυ! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά!
      Περνάνε τα χρόνια, δεν περνάνε; Κι εγώ χθες που τα φωτογράφιζα, το ίδιο σκεφτόμουν... και συγκινήθηκα, όπως εσύ. Να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Όλα τα παλιά σου νομίζω πως είναι δικά μου...
    απ' όλα αυτά έχω αναμνήσεις κι εγώ...
    Είχαμε κι εμείς παλιό ραδιόφωνο, είχα κι εγώ βιβλία παλιά που τα είχα μάθει απ' έξω... είχα κι εγώ το ίδιο αναγνωστικό, και παρέα με μια γραφομηχανή πέρασα αρκετά από τα πρώτα χρόνια δουλειάς μου. Να φανταστείς ότι είχα δουλέψει ακόμη και σε συμβολαιογραφείο.... ατέλειωτες ώρες γραφομηχανής.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά τα αντικείμενα, είμαστε εμείς, τελικά. Είδα το αναγνωστικό και θυμήθηκα όλη την τάξη που γύρισε και με κοίταξε, όταν φτάσαμε στο "Να η Έλλη...."
      Κι αυτό το τακ-τακ της γραφομηχανής... γράφοντας τη σελίδα που είδες στη φωτογραφία, συγκινήθηκα. Τι ήχος! Και μου είχε λείψει... μόλις χθες το συνειδητοποίησα. Να είσαι καλά, Φλώρα μου, πολλά φιλιά και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  8. Τι όμόρφα όλα τα αγαπημένα σου!
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Νένα μου! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  9. Ολα που μας έδειξες Ελλη μου αγαπημένα , το ραδιόφωνο , η φυσαρμόνικα , ανεκτίμητα και πολύτιμα .
    Με τη γραφομηχανή έχω ένα θέμα. Μου χάρισε πριν χρόνια ο παππούς μια μαύρη γραφομηχανή , αλλά μου την έκλεψαν!!!
    Φιλιά
    Καλή Πρωτομαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω... λυπάμαι που σου θύμισα την απώλειά της!
      Φιλιά κι από εμένα, καλή Πρωτομαγιά!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία που μας ταξίδεψες πάλι Μαιμουδίτσα μου..
    Ναι, ξέρω, μου είπες το όνομα σου αλλά το μαϊμουδίτσα δεν το αλλάζω με τίποτα..χαχαχα...
    Δεν νομίζω πως είναι τυχαία η στενή σχέση σου με την γραφομηχανή σου.. αφου γράφεις τόσο όμορφα...
    Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να διαβάζω τις ανάρτήσεις σου...
    Καλή Πρωτομαγιά..
    Σε φιλώ γλυκά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "μαϊμουδίτσα" μην το αλλάξεις, Μάρσια μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά!
      Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα, γεμάτο χαμόγελα! Φιλάκια πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  11. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΛΛΗ ΜΟΥ!!!!
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ;
    ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΑ!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ!!
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ , ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΑΜΑΤΩ ΣΤΗ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΣΟΥ!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ !!!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ρένα μου, καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!
      Το σχόλιό σου δεν το βρήκα, πρέπει να έδρασε ο "δαίμονας του blogger" πάλι... Κοίταξα και στα ανεπιθύμητα, τίποτα, έγινε καπνός! Ευτυχώς ξαναήρθες!
      Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να τα δείξω. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
  12. Τι όμορφα παλιά πραγματα και πόσες αναμνήσεις μου φέρνουν , ένα τέτοιο ραδιόφωνο έχω κρατήσει κι εγώ απο παλιά, η δε φυσαρμόνικα μου θυμίζει τον αγαπημένο μου παππού που μου είχε χαρίσει μία, τώρα μου άνοιξες την όρεξη πάω να ψάξω κι εγώ. Κράτα το παιδικό σου μυθιστόρημα σαν κάτι πολύτιμο, καλή Ανάσταση φιλιά Μαίρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε κοινά αντικείμενα, λοιπόν! Πόσο χαίρομαι!
      Υπήρχαν κι άλλα τόσα που χάθηκαν στην πορεία (πόσα να κρατήσεις πια και ειδικά όταν έχεις κάνει πολλές μετακομίσεις), αλλά τα συγκεκριμένα τα έχω μέσα στην καρδιά μου...
      Καλό μήνα, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Μαίρη μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Σκέφτηκες πως και αυτά σε αγαπάνε το ίδιο; Θαυμάσιο το μπλογκ σου, χαίρομαι που σε ανακάλυψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Κι εγώ χαίρομαι που βρεθήκαμε! Καλώς ήλθες στην παρέα μας, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Έτσι όπως το θέτεις, έχεις δίκιο και δεν το είχα σκεφτεί... (αν και στα μάτια μου φαντάζουν περισσότερο έμψυχα από ό,τι άψυχα αυτά τα αντικείμενα)... Να είσαι καλά και καλό μήνα να έχεις, με υγεία! Θα χαρώ να τα λέμε!

      Διαγραφή
  14. Ελλη μου πραγματικα συγκινητικο το ποστ σου σημερα, είναι πολυ ιδιαιτερα ολα και τα βιβλια που τα αγαπώ και εγω.
    Καλο Πάσχα και καλο μηνα να εχεις!
    Να περασεις καλα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Μίκα μου! Σ΄ευχαριστώ! Να περάσεις κι εσύ τέλεια, καλό Πάσχα! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Ελλη μου!Καλό μήνα!!Τί μού θύμισες!!Ομορφες αναμνήσεις από τά παλιά!!Πολύ συγκινήθηκα μέ τό παραμυθάκι τής μητέρας σου,αλλά καί από τό αλφαβητάριο τού Δημοτικού!!Γραφομηχανή είχα καί εγώ,αλλά τήν έδωσα στόν αδελφό μου όταν έφυγε στήν Μελβούρνη!!Σού εύχομαι τό πρώτο βιβλίο πού θά τυπώσης,νά είναι γραμμένο στήν γραφομηχανή σου!!Καί ελπίζω πολύ σύντομα!!Ο τολμών,νικά!!!Καλό Πάσχα καί καλή Αναστάση νά περάσης μέ τήν οικογενειά σου!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, φίλη μου! Χαίρομαι που σου έφερα στο νου αγαπημένες σου αναμνήσεις. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου! Ο τολμών νικά, δε διαφωνώ... αλλά με τι προσόντα να το τολμήσω δεν ξέρω!!!!!
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. ¸.•°✿✿⊱彡

    Preciosas recordações.
    Ótimo mês de maio!
    Beijinhos.
    Brasil.°✿⊱彡
    ¸.•°✿✿⊱彡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα..καλωσόρισες στα πάτρια εδάφη σου, στην αγαπημένη σου Λάρισα.. ΠΟλύ όμορφα όλα τα αντικείμενα σου , δίκαια τα θεωρείς αγαπημένα και είσαι δεμένη μαζί τους..Συγκινήθηκα σε αυτό το σημείο << Ήμασταν οι δυο μας παρέα, εγώ και αυτή η γραφομηχανή, για πολλά χρόνια... εγώ έγραφα τις σκέψεις μου και τις ιστορίες μου κι εκείνη με το ρυθμικό της χτύπημα τους έδινε ζωή.
    Ήταν μαζί μου στο Πανεπιστήμιο, βοηθώντας με με τις εργασίες μου, πριν ακόμη αποκτήσω τον πρώτο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή... και οι γείτονες αναρωτιούνταν για το ρυθμικό τικ-τακ που άκουγαν όλη μέρα...
    Σήμερα, δε με έχει εγκαταλείψει - είναι μαζί μου ακόμη. Και παρ'όλες τις "πληγές" της, είναι περήφανη που φωτογραφήθηκε για σας.>>
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό..Φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Δελφινάκι μου! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Καλό μήνα, Ελλη μου!
    Με πολλές και γλυκές αναμνήσεις τα δικά σου παλιά!
    Ενα κι ένα είναι όλα!
    Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάς!
    Καλή Ανάσταση , ευχές για μια χαρούμενη Πασχαλιά!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Πέπη μου! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω! Να περάσεις υπέροχα κι εσύ, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  19. Το ράδιο ειναι πολύ ωραίο!
    Φυσαρμόνικα... είχα ξεχάσει την ύπαρξή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου τη θύμισα! Μακάρι να μπορούσα να παίξω να την ακούσεις κιόλας!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...