Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η τέχνη του δρόμου: Καβάλα

     Επανέρχομαι σήμερα, θέλοντας να σας δείξω και να μοιραστώ μαζί σας κάτι που θαύμασα, κάτι το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε. 

   Η τέχνη ξέρετε, δεν περιορίζεται και δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν είναι δεδομένη, δεν είναι απαραίτητα συγκεκριμένη, δεν είναι απαραίτητα αφηρημένη. Μεταφέρει μηνύματα. Δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι και δύσκολη. Είναι πρωτότυπη, αλλά μπορεί και να μην είναι. Πηγάζει από την ανάγκη του ανθρώπου πάνω από όλα να εκφραστεί και πέρα από τη γνώση τεχνικών, πάνω από όλα θέλει μεράκι. Κάποιοι αποδέχονται κάποιες μορφές της, κάποιοι όχι, κάποιοι τις αποδέχονται όλες. Κι έχει πολλές μορφές... Τι άλλο έχει;  Έχει τη δυνατότητα να σε αγγίζει, να σε μαγνητίζει, μερικές φορές τόσο πολύ, ώστε να σε "καρφώνει" στη θέση σου.

   Αυτό έπαθα κι εγώ, μια μέρα που επισκέφθηκα την πόλη της Καβάλας. Εκεί που περπατούσα παραζαλισμένη, σκεφτόμενη δουλειές που έπρεπε να γίνουν, ξαφνικά είδα έναν τοίχο και "κοκάλωσα". Δεν είχα τη φωτογραφική μου μηχανή, αλλά στάθηκα τυχερή, είχε τη δική της μαζί της η φίλη μου. Της ζήτησα να βγάλει μια φωτογραφία... και να την:






    Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για την τέχνη του δρόμου (street art) και τα γκράφιτι (graffiti). Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί επικριτές. Δεν είμαι μία από αυτούς, είμαι ανοιχτή σε όλα, αλλά προτιμώ να βλέπω στους τοίχους των κτιρίων εικόνες όπως η παραπάνω, παρά κάτι του στυλ "ο τάδε αγαπάει την τάδε" με έξαλλα χρώματα και στριφογυριστά γράμματα...

   Επίσης, για μένα υπάρχει σαφής διαχωρισμός στους όρους "τέχνη του δρόμου" και "γκράφιτι", δεν είναι το ίδιο πράγμα. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, εδώ μιλάμε για μια τοιχογραφία-καλλιτέχνημα, μια εικαστική παρέμβαση που πιστεύω ότι ομορφαίνει τον τοίχο. Το είδαμε στον εξωτερικό τοίχο ενός σχολείου, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Συγχωρέστε με, δε θα αναφέρω σε ποιο, ή τη διεύθυνσή του και εξάλλου, δεν έχει καμία σημασία. 

  Προσπαθήσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες χωρίς πεζούς ή αυτοκίνητα, αλλά δεν ήταν εύκολο, ο δρόμος που περνάει μπροστά από το σημείο είναι πολυσύχναστος. Επίσης, αναγκαστικά φωτογραφίσαμε και τον κάδο (τι να πω... θεωρήστε το κι αυτό "εικαστική παρέμβαση") αλλά ίσως καλύτερα, γιατί δίνει μια κλίμακα του μεγέθους του σχεδίου.




     Όπως και να έχει, με έκανε να ξεχάσω προς στιγμήν όλες τις δουλειές που είχα να κάνω (!) και να επικεντρωθώ. Τεχνικά, η δουλειά που βλέπετε είναι άψογη, όμορφη, ρεαλιστική και, μπορώ να φανταστώ πολύ δύσκολη, γιατί η εικόνα εκτείνεται πολύ σε ύψος (χρειάστηκαν σκαλωσιές κλπ). Πάνω δεξιά, όπως διακρίνετε, έχει τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Λαμβάνοντας με e-mail τις φωτογραφίες από τη φίλη μου και ξαναβλέποντας την ιστοσελίδα, αποφάσισα να μπω, θέλοντας να μάθω κάτι για τον καλλιτέχνη, που είναι γνωστός ως iNO. Βρήκα λίγες σεμνές πληροφορίες γι' αυτόν και φωτογραφίες άλλων αντίστοιχων δημιουργιών του, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Βρήκα και τη συγκεκριμένη δημιουργία, κάποια βίντεο... δεν βρήκα όμως πληροφορίες για τις τοποθεσίες. 

   Εν κατακλείδι; Να πω ένα μεγάλο μπράβο. Σε αυτόν που το δημιούργησε (πολύ θα ήθελα να μιλούσα μαζί του γι' αυτό και για την τέχνη του), σ' αυτούς που αποδέχθηκαν την ύπαρξή του στον τοίχο - μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για σχολείο... Ένα μεγάλο μπράβο. Μόνο αυτό. 

   Καλό απόγευμα σε όλους, εύχομαι να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα!


16 σχόλια:

  1. Πραγματικά καταπληκτικό!!!!!!!!Είναι δυνατόν να μη θαυμάσεις ένα τέτοιο έργο!!!!Μας αρέσει πολύ να βλέπουμε στους δρόμους τέτοιες εικόνες!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, είναι τέλειο, δεν είναι; Απέμεινα να το χαζεύω με ανοιχτό το στόμα... μας κοιτούσαν και οι περαστικοί που παλεύαμε να το φωτογραφίσουμε χωρίς κίνηση και σταματούσαν!!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/12, 5:15 μ.μ.

    klo eine alla sto dromo? tha htan kalytera se mia pinakothikh lew egw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως ναι... αλλά έτσι μπορεί να μην ήταν τόσο προσιτό σε όλους... και θα το έχανα κι εγώ!

      Διαγραφή
  3. Ειναι φοβερό!Πολύ όμορφη εικόνα!Εχω δή κάτι ανάλογο πού γίνετε στό εξωτερικό!Αλλά καί αυτή η εικόνα είναι πολύ ζωντανή!Μπράβο στόν ανωνυμο καλιτέχνη φίλη μου!Καλή εβδομάδα εύχομαι!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο εξωτερικό είναι πολύ πιο συχνό το φαινόμενο... ίσως στην Αθήνα να συναντά κανείς κι άλλα, πολλά και διάφορα αντίστοιχα, δεν το γνωρίζω, εγώ πάντως δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο σε μια πόλη όπως η Καβάλα. Το απόλαυσα όμως!! Φιλάκια κι από μένα!

      Διαγραφή
  4. Eχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!Πράγματι, από τα ωραιότερα που έχω δει και μπράβο και τον καλλιτέχνη και σε εσένα που μας έδειξες το έργο!Και εγώ προτιμώ να βλέπω τέχνη στους τοίχους πάρα άσχημα συνθήματα για ομάδες!!!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ που πέρασες! Μακάρι να ανακαλύψω κι άλλα τέτοια έργα στην πορεία και να τα δούμε μαζί! Όταν είναι τόσο καλοδουλεμένα, ομορφαίνουν το άχαρο τοπίο των κτιρίων στις πόλεις... Φιλάκια, Πινελιά μου!

      Διαγραφή
  5. Για μένα είναι πραγματική τέχνη και κακώς την κυνηγάνε.
    Βέβαια όλοι αυτοί κάπου έχουν εξασκηθεί και κάποιους τοίχους έχουν στην αρχή καταστρέψει αλλά υπάρχουν και πραγματικά έργα τέχνης που δυστυχώς δεν μεταφέρονται σε μουσεία.
    Γι αυτό ίσως το κράτος πρέπει να δώσει θέματα και ελευθερία έκφρασης στους αληθινούς καλλιτέχνες grafiti και να τους πληρώσει κιόλας να ομορφύνουν τις πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το έθεσες πολύ σωστά, συμφωνούμε!

      Κι εμένα δε μου αρέσει αυτό το κυνηγητό της street art, ειδικά όταν γίνεται άκριτα και παίρνει η μπάλα και πραγματικούς καλλιτέχνες. Από ό,τι είδα ο iNO έχει τελειώσει σχολή Καλών Τεχνών, δεν είναι παίξε-γέλασε η εμπειρία και η γνώση που έχει, επομένως.

      Και ναι, όλοι στην αρχή και μέχρι να μάθουμε οποιαδήποτε τεχνική θα καταστρέψουμε και κάτι, ίσως να μη βγει καλό, αλλά είναι λογικό, πρέπει να πειραματιστείς!

      Είμαι μαζί σου και σ' αυτό: πώς να κλείσεις μια τέτοια τοιχογραφία σε μουσείο; Και, ποιος ο λόγος, ίσως; Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει μια ολόκληρη πόλη ένα ζωντανό μουσείο, πιο προσιτό στον καθένα, όπως γίνεται με τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

      Τώρα για το κράτος... μμμ... θα ήταν η ιδανική εικόνα αυτό που λες, αλλά μάλλον με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει ουτοπική...

      Διαγραφή
  6. I love the wall painting. Some time ago I had to make a wall of a school and was a great and enriching experience for me.
    Good post! I'm glad you like the art!!
    Have a good week!

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I would really love to see a photo of your creation on that school's wall! I'm far away from being an artist myself... but I can imagine and understand how beautiful this experience was for you! I indeed enjoy the art. Is there anything better than the artistic self-expression and creation?

      Have a good week too, Marcela, and thank you for visiting!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και από μένα. μου αρέσει πολύ αυτό το είδος τέχνης. Έκπληκτη είχα μείνει όταν επισκέφτηκα το κομμάτι του τοίχου του Βερολίνου που διατηρούν ακόμα και το έχουν όλο γκράφιτι με θέμα την ειρήνη. Άμα σου αρέσει γενικά το γκράφιτι μπες να δεις πολύ συγκινητική και όμορφη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Όλγα μου! Ναι, είναι όμορφη δουλειά, τη γνωρίζω, αλλά δεν είχα την τύχη να τη δω από κοντά όπως εσύ. Λόγω του ότι το σημείο αυτό είναι ιστορικά ιδιαίτερο και σημαντικό, φαντάζομαι ότι το graffiti, μεταφέροντας στους ανθρώπους το μήνυμά του για την παγκόσμια Ειρήνη, συντελεί σε ακόμη πιο έντονη συγκινησιακή φόρτιση όταν το βλέπεις από κοντά!

      Διαγραφή
  8. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη σε ότι προανέφερες για την τέχνη όπως και για την τοποθέτηση σου πάνω στο θέμα!!!Η τοιχογραφία είναι καταπληκτική!!!άξια να σε αφήσει με το στόμα ανοικτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεγάλη κουβέντα γενικά το θέμα περί τέχνης, είναι δύσκολο να την ορίσεις, δύσκολο να καταλήξεις τι θεωρείς και τι όχι τέχνη... οι απόψεις των ανθρώπων διίστανται, ειδικά όταν μιλάμε για τη μοντέρνα εκδοχή της! Χαίρομαι λοιπόν που συμφωνούμε! Χαίρομαι επίσης που "γνώρισα" ένα δημιουργό που δεν ήξερα, μέσα από μια περιπλάνηση στην πόλη. Άξιζε! Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...