Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Ν.2121/1993 και το "Μανιφέστο των Blogs"

   Καλησπέρα σε όλη την παρέα και καλή εβδομάδα! 

   Σήμερα η δημοσίευσή μου θα είναι εντελώς διαφορετική από όσες σας έχω συνηθίσει. 

  Εδώ και καιρό, διαβάζω συχνά-πυκνά σε διάφορα φιλικά μου ιστολόγια για περιπτώσεις λογοκλοπής και όχι μόνο. Φωτογραφίες, δημιουργίες, ποίηση, σκέψεις, έχουν υποστεί clopy-paste (δανείζομαι τον όρο από την Αριστέα, γιατί είναι φοβερά επιτυχημένος - Αριστέα μου, ελπίζω να μη σε πειράζει) και έχουν προβληθεί από άλλα ιστολόγια, ως υλικό που τους ανήκει (ενώ δεν τους ανήκει, φυσικά, ούτε στο ελάχιστο). 


  Σήμερα διάβασα ένα αντίστοιχο παράπονο από τη φίλη Δημιουργία... και βρήκα κι εγώ αφορμή για να σας κοινοποιήσω κάποια πράγματα, τα οποία πιστεύω πως είναι καλό όλοι να γνωρίζουμε.

Όχι για να αρχίσουμε να πετάμε μηνύσεις δεξιά και αριστερά -
 απλώς για να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε.


  Εντάξει, σύμφωνοι: παρθενογένεση γενικότερα δεν υπάρχει... αλλά άλλο να εμπνέεσαι από κάποιον και άλλο να οικειοποιείσαι κάτι δικό του για να πάρεις τα εύσημα από το κοινό σου! (Από ό,τι θυμάμαι, κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην Αριστέα).

  Ο Ν.2121/1993 που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ρυθμίζει και προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία. Μεταφέρω εδώ κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα:

Αρθρο 1
                  Πνευματική ιδιοκτησία

  1. Οι πνευματικοί δημιουργοί με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ` αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).  

΄Αρθρο 2
                   Αντικείμενο του Δικαιώματος

  1. Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς,  τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.

 2. Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και  οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες και οι ανθολογίες (και οι βάσεις δεδομένων), εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών.

   2.α. Αντικείμενο προστασίας είναι και οι βάσεις δεδομένων οι οποίες λόγω της επιλογής ή διευθέτησης του περιεχομένου τους αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα.
  Η προστασία αυτή δεν εκτείνεται στο περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων και δεν θίγει κανένα από τα δικαιώματα που υφίστανται στο περιεχόμενο αυτό. Ως βάση δεδομένων νοείται η συλλογή έργων, δεδομένων ή άλλων ανεξάρτητων στοιχείων , διευθετημένων κατά συστηματικό ή μεθοδικό τρόπο και ατομικώς προσιτών με ηλεκτρονικά μέσα ή με άλλο τρόπο".

  4. Η προστασία του παρόντος νόμου είναι ανεξάρτητη από την αξία και  τον προορισμό του έργου, καθώς και από το γεγονός ότι το έργο προστατεύεται ενδεχομένως και από άλλες διατάξεις.

  5. Η προστασία του παρόντος νόμου δεν εκτείνεται σε επίσημα κείμενα με τα οποία εκφράζεται η άσκηση πολιτειακής αρμοδιότητας και ιδίως σε νομοθετικά, διοικητικά ή δικαστικά κείμενα, καθώς και στις εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης, στις ειδήσεις και στα απλά γεγονότα ή στοιχεία.


  Το άρθρο 3 του Ν.2121/1993 αναφέρεται στο περιουσιακό δικαίωμα, την εξουσία δηλαδή που έχει ο δημιουργός στο να επιτρέπει (ή να απαγορεύει) τη διανομή, αναπαραγωγή, διασκευή κλπ. των έργων του. Για να μην τα μεταφέρω όλα στην ανάρτηση και σας κουράσω, σας παραπέμπω εδώ, όπου μπορείτε να διαβάσετε όλο το νόμο και να αποθηκεύσετε ταυτόχρονα ένα αντίγραφο στον υπολογιστή σας.

  Πέρα από τα πνευματικά δικαιώματα, ορισμένοι διαχειριστές ιστολογίων όμως, είχαν κατά καιρούς προβλήματα άλλου είδους (κυρίως λόγω σχολιασμών). Και έτσι, φτάνω στο μανιφέστο των blogs (ναι, υπάρχει!!).  Αφορά τα δικαιώματα των μπλογκς, αναφέρεται στην ανωνυμία και στο απόρρητό τους και μέσα σε 9 θέσεις συνοψίζει το "τι είναι ένα blog":

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGS

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο διαχειριστής (blogger) δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger. (πηγή, όπου μπορείτε να διαβάσετε και περισσότερες πληροφορίες)


  Επιπλέον, τo 2008, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης (με την υπ. αριθμ. 44/2008 απόφασή του, σχετικά με υπόθεση προσβολής της προσωπικότητας μέσω ιστολογίου) έκρινε για πρώτη φορά σημαντικά ζητήματα των blog ως ηλεκτρονικών εντύπων. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι:

- Τα blogs δεν υπάγονται στο νόμο περί ηλεκτρονικού τύπου
- Αναγνωρίζεται η ελευθερία της έκφρασης και η διαδραστική τους φύση μέσω των σχολίων (συνδιαμόρφωση περιεχομένου)
- Η ανωνυμία των διαχειριστών είναι θεμιτή ("και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο").
Αποφασίστηκε ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια, την τεχνολογική πλατφόρμα των οποίων παρέχει στους χρήστες.

Μπορείτε να δείτε όλη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, εδώ (σε pdf).


   Φίλοι μου, ξέρω πως η ανάρτηση ήταν μακροσκελής και σας κούρασα, αλλά... προς γνώση και συμμόρφωση και αχρείαστα να'ναι, που λένε!!


Υ.Γ. 1: Να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα σχόλιά σας στην προηγούμενη ανάρτηση και για τη στήριξή σας στη νέα σελίδα του ιστολογίου μου στο facebook

   Πραγματικά μου δώσατε μεγάλη χαρά!!

Υ.Γ. 2: Παρέλαβα βραβείο σήμερα από τη Γιάννα και το Γιάννη (Syros2js)! Ευχαριστώ πολύ, μα πάρα πολύ!!!! Σας στέλνω την αγάπη μου!


    Πολλά φιλιά σε όλους!

44 σχόλια:

  1. Πολύ καλά έκανες Έλλη μου, είναι ντροπή κι αίσχος να μην αναφέρουμε τουλάχιστον την πηγή από όπου προέρχεται η όποια αναδημοσίευση κειμένου ή ότι άλλο ανήκει σε άλλον. Να σου πω ότι οι όμορφες προηγούμενες σελίδες σου με τα κολιέ σου ήταν καταπληκτικά, αλλά δεν είχα χρόνο για σχόλια!
    Να είσαι καλά και καλή δημιουργική συνέχεια ! Φιλιά πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι!
      Και καλά να μην αναφέρεις την πηγή (πες ότι είχες αποθηκευμένη μια φωτογραφία στον υπολογιστή σου εδώ και αιώνες και δε θυμάσαι πού τη βρήκες - αν και πάλι δεν είναι δικαιολογία...) αλλά να παίρνεις κάτι αυτούσιο από άλλον και να λες ότι είναι δικό σου, τι να πω!!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες. Δεν πειράζει που δεν σχολίασες τις προάλλες, σιγά!! Δεν έχουμε πάντα τον απαιτούμενο χρόνο...
      Φιλιά πολλά, καλή συνέχεια επίσης!

      Διαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά, απλά η κατάσταση είναι χαοτική (όπως σε όλα στο Ελλάντα) και δεν πρόκειται ποτέ να βρει κάποιος το δίκιο του, αν έχει αδικηθεί ή κλαπεί η πνευματική του ιδιοκτησία. Ειδικά οι bloggers είναι ακόμα πιο αδικημένοι. ΚΑΙ φακελωμένοι είναι ΚΑΙ δεν κερδίζουν τίποτα, σε περίπτωση που αναδημοσιευτεί (ή κλαπεί) η πνευματική τους ιδιοκτησία... :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε διαφωνώ, αλλά άμα δεν ξέρεις και το νομικό πλαίσιο που σε καλύπτει (όπου μπορείς να στραφείς, στην τελική, κι ό,τι γίνει) βράσ'τα.
      Τονίζω πως δεν εννοώ να απειλούμε τον καθένα με μηνύσεις άμα μας πάρει κείμενο, πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε, ας μιλήσουμε πρώτα να τα βρούμε. Αλλά πιστεύω ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως πως και το παραμικρό υλικό μας προστατεύεται βάσει νόμου.
      Οι bloggers όντως είναι πιο ριγμένοι... αλλά "φακελωμένοι" γιατί; Πώς το εννοείς;

      Διαγραφή
  3. Προσπερνώ το "κατά τ' άλλα" σωστό κείμενό σου και λέω το εξής:
    Καλά... ας την έκανες την ανάρτηση μια άλλη μέρα! Σήμερα βρήκες?
    Κοπελιά μόλις είδα το σχόλιό σου στην ανάρτησή μας:
    "κλέβω ατάκα: ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!!" έγραψες! Θα με βγάλεις τρελή!
    Μη μιλάς για ηθική αν δεν την τηρείς εσύ πρώτα!!! Ακούς εκεί "κλέβω"...
    ;-) αχαχαχαχα!!!
    Φιλάκια, ομορφιά μου!!!
    Καλή εβδομάδα! Χωρίς κλοπές, εντάσεις και νεύρα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε που δίδασκες...Χαχαχα!!!
      Έεεεελααα.... το έχω συνδέσει τόσο πολύ μ΄εσένα αυτό το ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ που θέλω να σου στέλνω φιλάκια με τον ίδιο τρόπο...
      Τουλάχιστον σε ενημέρωσα στο σχόλιο ότι θα σου κλέψω την ατάκα, αυτό οφείλεις να μου το αναγνωρίσεις, χαχα!! Και στο δικό σου ιστολόγιο! Δεν το έκανα σαν την κιουρία στο δικό μου κι εσύ να μην έχεις ιδέα!!
      Καλή εβδομάδα, Γιάννα μου!
      (Κι επειδή φοβήθηκα ολίγον, τώρα θα στείλω "ΦΙΛΑΚΙΑ"...)
      :))

      Διαγραφή
  4. Χρήσιμη και διαφωτιστική η ανάρτησή σου Έλλη μου. Αν και είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κακόβουλη πράξη, καλό είναι να ξέρουμε το στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το ότι είμαστε εκτεθειμένοι, είναι μεγάλη αλήθεια. Και ότι προστατευόμαστε χάρη στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, πάλι είναι αλήθεια!!
      Τέλος πάντων, όπως είπα: μακριά από εμάς και αχρείαστα να είναι όσα ανέφερα...
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ....ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ!!! ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς!! Και όχι μόνο το δημιουργό ως άτομο, αλλά και το χρόνο και τον κόπο που έχει διαθέσει στη σύλληψη και υλοποίηση μιας ιδέας...
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστά όλα αυτά που γράφεις και τα ασπάζομαι κορίτσι μου, το καλό θα ήταν όμως και από μόνος του ο καθένας μας να προσέχει. Μπορεί να είναι τεράστιος ο χώρος αλλά έλα που μόνο βουνό με βουνό δεν σμίγει .Δική μου άποψη είναι καλύτερα να γράψεις μια μόνο λέξη και να είναι δική σου παρά να οικειοποιείσαι κείμενα και ιδέες άλλων για ευκολία σου και να τα παρουσιάζεις για δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, σε όλα και ειδικά στο ότι πρέπει να προσέχουμε.
      Ξέρεις όμως κάτι; Λάθη γίνονται, συχνά από άγνοια ή από αμέλεια. Δε θέλω βλέπεις να πιστέψω πως γίνονται από δόλο...
      Θα πρέπει να το συζητήσεις, καταρχήν. Να δείξεις πως το ξέρεις και πως φυσικά, δεν σου άρεσε το ότι δε ρωτήθηκες για την αναδημοσίευση. Από κει και πέρα, ανάλογα με την απάντηση που θα πάρεις, θα δεις και πως θα το χειριστείς.
      Ελπίζω να μην σε πειράζει που με αφορμή αυτό που είπες έκανα σήμερα την ανάρτηση - την είχα καιρό στο νου μου, από τότε που βρήκα τις πληροφορίες, απλά δεν είχα βρει την κατάλληλη στιγμή για το συζητήσουμε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Νομίζω πως η ανάρτηση είναι πολύ χρήσιμη, αν και δύσκολο να προστατευτούμε...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το ξαναπώ, για τίποτα δεν είσαι σίγουρος, όλα έχουν να κάνουν με το σεβασμό που θα δείξουν οι άλλοι στο πόνημά σου.

      Πάρε, για παράδειγμα, εμένα εδώ: έχω βάλει κώδικα προστασίας για την αντιγραφή, αλλά δεν προστατεύονται οι εικόνες (μια χαρά είναι διαθέσιμες στην αναζήτηση google). Έβαλα λογότυπο στις εικόνες για να το αντιμετωπίσω, αλλά αν ο άλλος κατέχει λίγο Photoshop, πάει κι αυτό, σβήνεται.
      Για να μην πω για τις άδειες Creative Commons... οι οποίες κι αυτές βασίζονται στη διακριτική ευχέρεια και στους καλούς τρόπους του επισκέπτη.

      Από την άλλη, κάπως πρέπει να γίνει η αρχή - και η ενημέρωση είναι ένα καλό πρώτο βήμα!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Όμορφη η αναρτηση σου και πολύ χρήσιμη
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μαρία Έλενα! Μακάρι να ήταν χρήσιμη! Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για το χρόνο σου να συγκεντρώσεις όλα αυτά προς ενημερωση μας..Να σαι καλά..φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, τίποτα δεν έκανα!!
      Και μακριά από εμάς...
      Φιλούθκια!

      Διαγραφή
  10. Εγώ που έβαλα έναν τσεβρέ στην ανάρτηση μου χωρίς να αναφέρω την κεντήστρα λες να έχω πρόβλημα;
    Πω,πω τι έπαθα η γυνή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!!! Γεια σου, Xristin μου με τα ωραία σου!
      Εντάξει, δεν είπαμε κι έτσι...
      :))

      Διαγραφή
  11. monon esy ua mporoyses na mas enimeroshs eisai poli mprosta se eyxaristome gia ayto filakia polla...............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου, ειλικρινά, τίποτα δεν έκανα! Μόνο μια επιμέλεια και συρραφή της νομοθεσίας και όσων γενικότερα μας αφορούν ως δημιουργούς και ως bloggers...
      Να είσαι καλά! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. συμφωνω πολυ σε οσα ειπες κοριτσακι μου!
    την εχω παθει και εσω στο παρελθον.
    ασχημο πραγμα...
    φιλακια πολλα!
    να εισαι καλα κοριτσαρα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως είναι άσχημο πράγμα και στενόχωρο!
      Κρίμα, μωρέ, κρίμα.... τόσα πράγματα υπάρχουν να πει κανείς, δε χρειάζεται να οικειοποιείται τα λόγια του άλλου...
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Καλά έκανες και ασχολήθηκες με το θέμα .Είναι καλό να μαθαίνουμε πράγματα που αφορούν το μπλογκιν, αλλά να βλέπουν και κάποιοι ότι το μπλογκιν δεν είναι ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας κάνει ότι του κατέβει χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις που θα έχει σε κάποιον άλλον .Καλή μέρα να έχεις καλό υπόλοιπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ που ξαναπέρασες!
      Συμφωνώ, και πολύ περισσότερο με τη δεύτερη θέση σου!
      Έτσι είναι!
      Καλό απόγευμα να έχεις!

      Διαγραφή
  14. καλα κανεις και τα αναφερεις αυτα, πρεπει να γνωριζουμε τα σχετικα με την νομοθεσια αλλα βρε παιδι μου, το κερατο μου, υπαρχουν και αγραφοι νομοι-δηλαδη πρεπει να το διαβασουμε στην νομοθεσια οτι απαγορευεται η κλοπη, δεν ειναι ευκολως εννοουμενο;τι να πω;φιλια πολλα πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, καλά, κάτι είπες τώρα...
      Ξέρεις, εμείς έχουμε δει το blogging από την ανθρώπινη διάστασή του. Συνειδητοποιούμε ότι πίσω από κάποια λόγια που διαβάζουμε, ή μερικές φωτογραφίες που βλέπουμε, κρύβονται άνθρωποι - δε γράφτηκαν από μόνα τους!!
      Ε, αυτό μερικοί ΔΕΝ το συνειδητοποιούν... σου λέει "έεεελα μωρέ τώρα, πού να ψάχνω, πού να ρωτάω.... ας το πάρω έτσι, σιγά!"
      Τα "ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται", επομένως... στην κυριολεξία.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  15. Μεγάλο θέμα αυτό των αντιγραφών και να σαι καλά που μου έδωσες την ευκαιρία να διαβάσω όλο το περιβόητο νόμο.....Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα! Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη η ανάρτηση!
      Καλή εβδομάδα κι από εμένα, φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος12/11/13, 2:19 μ.μ.

    Καλησπέρα Έλλη μου θα συμφωνήσω κι εγώ για τη χρησιμότητα της ανάρτησης αλλά αμφιβάλλω για την αποδοτικότητα του νόμου... Τέσπα, τι τα θες... Για μένα όποιος οικειοποιείται (και δεν γίνεται μόνο ηλεκτρονικά!!! Έχουν δει τα μάτια μου κι ακούσει τα αυτιά μου εργασίες και διαλέξεις που τις τσίμπησαν καθηγητάδες περιοπής, άσε τώρα μην το ανοίξω...) είναι άξιος για λύπηση. Που περνιέται για κουτοπόνηρος ο κάθε κακομοίρης... Τεσπά σε φιλώ και καλή σου βδομάδα μαϊμουδάκι μου!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα, πες τα... Κι έχω κι εγώ κάτι τέτοια παραδείγματα υπόψη μου που πάνε με "ξένα κόλλυβα" να κάνουν τη δουλειά τους!!
      Κοίτα, στην Ελλάδα ζούμε, οι νόμοι για να λειτουργήσουν πρέπει να κάνεις τάμα. Δίκιο έχεις και δυστυχώς...
      Αλλά πρέπει να γαβγίζουμε κι εμείς πού και πού, ειδικά όταν μας παίρνουν επανειλημμένως κάτι που δικαιωματικά μας ανήκει - να μη μας πιάνουν οι ευγένειες (στους αγενείς επί πολλοστή φορά)!!
      Φιλάκια κι από εμένα και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  17. Θα θυμάσαι ίσως τι έγινε με μένα και την ανάρτηση μου την ημέρα που πήγα πριν ένα χρόνο να κάνω την εγχείρηση μου. Ο Ντίνος Καρύδης ο..γνωστός αναδημοσίευσε την ανάρτηση μου σε ..γένος αρσενικό λέξη προς λέξη με αποτέλεσμα να το γράψουν και να το αναδημοσιεύσουν ΟΛΑ τα ΜΜΕ ακόμα και η εκπομπή της Τατιάνας .Νόμιζαν (αυτό ήθελε να πιστέψουν) ότι μπήκε εκείνος για εγχείρηση και έγραψε αυτό που..εγώ έγραψα. Με πήραν τηλέφωνο μπλόγκερ φίλη και με ειδοποίησε και συγχρόνως άλλες φίλες που με ήξεραν και συμπτωματικά διάβασαν την ανάρτηση τον έκαναν ..ρόμπα. Τότε του έστειλα ένα μήνυμα με μία επίπληξη καθώς και το ίδιο περίπου μήνυμα με τα παράπονα μου σε όλα τα έντυπα ηλεκτρονικά και γραπτά που έκαναν τη αναδημοσίευση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΈΓΞΟΥΝ ΤΗ ΠΗΓΉ! Θορυβήθηκε από το σάλο που έγινε και έκανε διάψευση , συγχρόνως μου έγραψε η γυναίκα του και η κόρη του και μου ζήτησαν συγνώμη. Με παρακάλεσε να μη το κάνω ζήτημα και το δέχθηκα, μου αρκούσε η συγνώμη του και το,...ρεζιλίκι που έπαθε από το κράξιμο που σε διαβεβαιώ κράτησε για ..μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι, λέει!!!! Το θυμάμαι και ακόμη γελάω, Αχτίδα μου - όχι επειδή την πάτησες (αυτό ήταν κρίμα), αλλά για τον τρόπο που τελικά την πάτησε. Του άξιζε... Αν είναι δυνατόν!!

      Στο ίντερνετ ταιριάζει το ρητό που λένε για τον κόσμο (ξέρεις, αυτό που λένε "πόσο μικρός είναι ο κόσμος"...) Ε, λοιπόν, ίντερνετ (και κόσμος) άμα θέλουν είναι αχανή. Κι άμα θέλουν πάλι, είναι μια γειτονιά στην οποία ουδέν κρυπτόν υπάρχει!

      Πάλι καλά, για ορισμένες περιπτώσεις...

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα Ελλη μου!!!Διάβασα τί έγινε στήν Κατερίνα!!!
    Διάβασα καί τόν σχετικό νόμο,καί τόν αποθήκευσα!!!Ποτέ δέν ξέρης τί μπορεί νά γίνη!!!Φτού,φτού!!!Μακριά από εμάς!!!Καλό βράδυ!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ήρθα τελευταία και καταϊδρωμένη!
    Για να σου πω ότι τι κι αν υπάρχει όλη αυτή η νομοθεσία;
    Αχ να ήξερες πόσες κλοπές βρήκα στην πορεία, και ζήτησα με μήνυμα ευγενικά να αναφέρεται η πηγή ( το μπλογκ μου δηλαδή) αλλά δεν πήρα ούτε απάντηση ούτε είδα αλλαγή!
    Κάπου άφησα σχόλιο και μετά διαπίστωσα ότι το είχαν σβήσει!
    Μετά από ένα διάστημα στεναχώριας έπαψα να ψάχνω Έλλη μου γιατί δεν άντεχα άλλη πίκρα! Εξάλλου εσείς που με διαβάζετε ξέρετε!
    Φιλιά πολλά κοπέλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ βρε κορίτσι, έπεσες σε κάτι περιπτώσεις... περιπτωσάρες! :(
      Κοίτα όμως: η αλήθεια είναι πως όσα έβαλα εδώ δεν τα έβαλα μόνο αναφορικά με τα μπλογκς. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου πρέπει να ξέρουμε το νόμο. Προσωπικά έχω λάβει μέρος σε διαγωνισμούς κειμένων (εκτός μπλογκς) όπου στους όρους αναφερόταν πως τα κείμενα δεν επιστρέφονται. Οκ, συναίνεσα στους όρους και εντάξει ως εδώ. Αλλά πιστεύεις πως, έπειτα από τη λήξη του εκάστοτε διαγωνισμού, αν έβλεπα τα κείμενά μου πουθενά δημοσιευμένα με άλλου το όνομα, δε θα έκανα την κίνησή μου νομικά;

      Αυτό το διάστημα επιπλέον, συμμετείχα σε πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας, ο οποίος μάλιστα ακόμα τρέχει. Οι κύριοι άλλαξαν τους όρους του διαγωνισμού, ΑΦΟΥ είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των συμμετοχών και ΑΦΟΥ είχα στείλει τη συμμετοχή μου, με βάση τους πρώτους όρους - χωρίς όμως να αναφέρεται οπουδήποτε στους αρχικούς όρους τους πως είχαν τέτοιο δικαίωμα αλλαγής!! Καμία ενημέρωση εν τω μεταξύ, τυχαία το είδα. Φυσικά, δεν υπάγεται η συμμετοχή μου στους νέους όρους, θεωρείται άκυρη! Σαν να λέμε, θέλουμε να διακριθούν τα δικά μας παιδιά...
      Έστειλα mail διαμαρτυρίας πάνω από 10 μέρες πριν και ούτε καν μπήκαν στη διαδικασία να μου απαντήσουν!!! Περιμένω ακόμη, αλλά αποφάσισα να αποσυρθώ από ένα διαγωνισμό της πλάκας. Και σε ρωτώ: τι γίνεται με τις φωτογραφίες μου, φωτογραφίες που στάλθηκαν με mail, χωρίς λογότυπο και βρίσκονται τώρα στον υπολογιστή κάθε μέλους της κριτικής επιτροπής; Αν τις δω αύριο μεθαύριο πουθενά που δεν πρέπει, δε θα πρέπει να γίνει χαμός;

      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  20. Έλλη σε ευχαριστούμε πραγματικά για το χρόνο που αφιέρωσες να τα συγκεντρώσεις όλα αυτά! Αισθάνομαι λίγο ανακουφισμένη που διαβάζω πως καθετί που γράφουμε είναι προστατευμένο από το νόμο, αλλά δεν μπορώ και να μη φοβάμαι με αυτά... Θα λυπόμουν πολύ να έβλεπα κάτι δικό μου σε κάποιο ξένο χώρο. Και δεν καταλαβαίνω, αυτοί οι άνθρωποι που έτσι απλά οικειοποιούνται ό,τι βρουν, δεν έχουν δική τους φαντασία να φτιάξουν ένα δικό τους δημιούργημα οποιασδήποτε μορφής;
    Πραγματικά στενοχωριέμαι πολύ!
    Πολλά φιλάκιαααα Έλλη!!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θα λυπόμουν!
      Δεν μου έχει συμβεί και μακάρι να μη μου συμβεί... η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνω στη διαδικασία του να ψάχνω, αλλά αν κάτι έπεφτε στην αντίληψή μου, θα πικραινόμουν.
      Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τη φαντασία που λες - έχει να κάνει με την πιο εύκολη λύση για να πάρει κανείς τα εύσημα (που ανήκουν σε άλλον, αλλά αυτό δεν το λέμε).
      Τέλος πάντων...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα Ελλάκι μου..πολύτιμη για όλους εμάς η ανάρτησή σου με τις τόσες πληροφορίες..ειλικρινά είναι πολύ ανέντιμο να γίνεται αντιγραφή σε πνευματική εργασία!!θλίβομαι ειλικρινά που τα διάβασα όλα αυτά!!τι να πω..είναι σαν να πειράζουν κάποιο παιδί σου..είναι αυτονόητο να μη γίνεται αντιγραφή και να αναφέρεται η πηγή εαν γίνει κάποια αναδημοσίευση,αλλά φα΄νεται πολλοί δεν το σέβονται εδώ..απότι διάβασα και στα σχόλια έχουν στενοχωρηθεί κάποιοι φίλοι που τους αντέγραψαν..καλά έκανες που μας τα παρουσίασες όλα αυτά..δεν είχε τύχει να διαβάσω κι εγώ τον νόμο αυτό..παντελώς άσχετη..το μόνο που είχα κάνει είναι να κατοχυρώσω τα Π.Δικαιώματα γιατί στο παρελθόν έχει συμβεί στη μητέρα μου που είναι συγγραφέας μεγάλη αντιγραφάρα και έτρεχε στα δικαστήρια!!φιλάκια πολλά και ευχαριστούμε Ελλάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, κορίτσι μου!
      Έχω πολύ καιρό που διαβάζω τέτοια παράπονα από φίλες μπλόγκερ και ναι, είναι ανέντιμο.
      Σου έχω ερώτηση: πώς κατοχύρωσες τα δικαιώματά σου; Έστειλες το κείμενο στον εαυτό σου ή έκανες κάτι άλλο;
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  22. Εμένα πάλι ποτέ δε με απασχόλησε αν κάποιος με αντιγράφει. Τιμή μου και καμάρι μου και στο τέλος τέλος ο καθένας θα πάρει αυτό που πραγματικά του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέχομαι την οπτική σου, Κατερίνα μου, αλλά θα σου πω πως σε όλα παίζει ρόλο ο τρόπος... Επίσης, άλλο οι κατασκευές, άλλο τα λόγια.
      Θα μπορούσα εγώ να πάρω ένα ποίημα του Καρυωτάκη και να πω πως είναι δικό μου; Και δεν έχει να κάνει με το ότι ο Καρυωτάκης είναι γνωστός και θα με πάρουν εύκολα χαμπάρι, έχει να κάνει με το ότι το ποίημα κάποιου άλλου ΔΕΝ είναι δικό μου, συνεπώς ΔΕΝ μπορώ να το παρουσιάζω ως δικό μου.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...