Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η πόλη της Κέρκυρας

   Στην πόλη της Κέρκυρας συνυπάρχουν το Βενετσιάνικο στοιχείο, μαζί με Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές.  Η πόλη χωρίζεται στην παλιά και στη νέα - η παλιά πόλη όμως, με τα γραφικά στενά της, τις καμάρες, τα ιδιαίτερα κτίρια, είναι αυτή που παρουσιάζει το περισσότερο ενδιαφέρον και έλκει εκατοντάδες τουριστών. Πλησιάζοντας στο νησί, το πρώτο σημείο της Κέρκυρας που αντικρίζει κανείς (και το πιο χαρακτηριστικό), είναι  το Παλαιό Φρούριο, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από τους Βενετούς, χωρίζεται από την πόλη με μια τεχνητή τάφρο και βρίσκεται απέναντι από την Σπιανάδα, την πλατεία της Κέρκυρας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο (και όχι μόνο).






   Μέσα στο Παλαιό Φρούριο, ανάμεσα σε άλλα κτίσματα, βρίσκεται και ο Ναός του Αγ. Γεωργίου, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Κέρκυρας. Άρχισε να χτίζεται το 1840 για να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες της Αγγλικής Φρουράς που έδρευε στο Παλαιό Φρούριο και είναι γεωργιανού ρυθμού. Ένα χρόνο μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαΐου 1864), ο ναός μετατράπηκε σε ορθόδοξο και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 21 Μαΐου του 1865. Ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο, Προστάτη του πεζικού.
  Η αρχική εσωτερική δομή του ναού αλλοιώθηκε λόγω των βομβαρδισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έγιναν προσπάθειες να επισκευαστεί μετά τον πόλεμο κι έτσι άρχισε και πάλι να λειτουργεί. Έως το 1960, γινόταν στο ναό κάθε Πάσχα η μεταμεσονύκτια Ανάσταση της πόλης, καθώς και η δοξολογία για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. 
    Το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο.



 Το Παλαιό Φρούριο εσωτερικά και η θέα που αντικρίζει κανείς από τα τείχη του.




Στα Μουράγια: η θάλασσα από τη μία πλευρά, εντυπωσιακά κτίσματα από την άλλη



   Στα Μουράγια συναντάμε και το Μουσείο Ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Στο συγκεκριμένο οίκημα ο ποιητής εγκαταστάθηκε το 1832 και έζησε τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής του, συνθέτοντας παράλληλα τα ωριμότερα έργα του. Το σπίτι καταστράφηκε κατά τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε όμως από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (από το 1961 ως το 1964, όπου και αποπερατώθηκαν οι εργασίες). Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δει ενθυμήματα, χειρόγραφα, το γραφείο του Ποιητή, πορτρέτα του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και τη βιβλιοθήκη σολωμικών εκδόσεων και μια αίθουσα ομιλιών. 


    Η Σπιανάδα, όπως ανέφερα παραπάνω, είναι μια τεράστια, εντυπωσιακή πλατεία. Βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Φρούριο και σ' αυτή θα δει κανείς το κτίριο Λιστόν, καθώς και το Αγγλικό Ανάκτορο. Ένα μεγάλο τμήμα της πλατείας καλύπτεται από γκαζόν και χρησιμοποιείται ως γήπεδο κρίκετ.




Το κτίριο Λιστόν και ο δρόμος μπροστά του. 
(Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Κυριακή του Πάσχα, έπειτα από το σπάσιμο 
των "μπότηδων" , των πήλινων δηλαδή κανατιών, και ο δρόμος έχει 
χρωματιστεί από τα ψήγματα και τα θραύσματα του κοκκινωπού πηλού)

  Κατά μία εκδοχή, "Λιστόν" σημαίνει φαρδύς και ευθύγραμμος δρόμος στη βενετσιάνικη διάλεκτο. Επίσης, σημαίνει και "λίστα": στο Λιστόν υπήρχε αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό προνόμιο του περιπάτου στο συγκεκριμένο δρόμο. Κατά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η "πρακτική" αυτή εγκαταλείφθηκε.


Διάφορα σημεία στη Σπιανάδα...



(Και όμως... είναι κάκτος!!)



... ενδιαφέροντα κτίρια, ναοί και γωνιές στην Παλιά Πόλη...






... και ένα "φολκλόρ" στοιχείο: μια κυρία, ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, 
προσφέρει το φημισμένο κερκυραϊκό λικέρ κουμ-κουάτ στους περαστικούς.



   Ελπίζω να απολαύσατε και το σημερινό τμήμα του ταξιδιού μας... με δύο φωτογραφικές μηχανές και μία κάμερα ανά χείρας, τραβήξαμε απίστευτα πολύ υλικό -γύρω στις 800 φωτογραφίες και 40 βίντεο (!!!!). Παντού βρίσκαμε κάτι να μας τραβήξει την προσοχή, κάτι που να αξίζει να φωτογραφηθεί. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η επιλογή των φωτογραφιών με δυσκόλεψε, γιατί ήθελα να σας δείξω κι αυτό... κι εκείνο... και το άλλο...

    Αντέχετε να συνεχίσουμε και αύριο το ταξίδι μας, ή σας κούρασα και βαρεθήκατε;

    Καλό σας βράδυ!

35 σχόλια:

  1. Πλάκα κάνεις έτσι???
    Να συνεχίσουμε!!! Να συνεχίσουμε!!!
    Αχ, τί ομορφιές!!!
    Αύρα Ιονίου!!!
    Φιλάκια, κούκλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία λοιπόν, θα συνεχίσουμε!! Αφού το λέει ο λαός... χαχαχα!
      Ομορφιές δε λες τίποτα...
      Φιλάκια πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι στο δεύτερο τόπο καταγωγής μου, Επτάνησα (όχι Κερκυρα)...τι όμορφα..τα λάτρεψα όλα
    θα περιμένω με αγωνία τη συνέχεια του ταξιδιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου χαίρομαι ιδιαίτερα που απόλαυσες το ταξίδι! Και ευχαριστώ για τη στήριξη όσον αφορά τη συνέχειά του... φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Κοπελιά!
    Πλάκα κάνεις έτσι;;;
    Σίγουρα δεν είσαι ρεπόρτερ/φωτογράφος;;;

    Λατρεύω Επτάνησα...
    ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, όχι, δεν είμαι ρεπόρτερ... λες να το σκεφτώ να γίνω στην πορεία; Μήπως χαραμίζομαι;

      Φιλάκια κορίτσι μου!

      Διαγραφή
    2. Εννοείται ότι χαραμίζεσαι!
      Μάθε τέχνη και..μην την αφήνεις με τίποτα! ;)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. χαχαχα! Αυτό το κορίτσι! Για την Πέτρα λέω! :)))

      Έλλη μου καλησπέρα!
      Καθυστερημένη επίσκεψη αλλά απόλαυασα τη βόλτα!
      Κέρκυρα πήγα το '88 στην πενταήμερη αλλά επειδή εγώ ήμουν πολύ in love τότε με τον μετ'έπειτα άντρα μου, σιγά μην είχα μάτια για την Κέρκυρα!
      Λοιπόν λες να τα είδα κι εγώ όλα αυτά ε;;;;;;;; αχαχαχα!
      Αφασία δεν είμαι;
      Πάω και στον επόμενο γύρο να δω τι έχασα κοιτάζοντας μόνο τα μάτια του Δημήτρη!!!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    4. Κορίτσι μου, αν είχα πάει κι εγώ πενταήμερη εκεί (με "Δημήτρη" ή χωρίς) σιγά μην είχα μάτια για την Κέρκυρα!!! Άλλες στιγμές, άλλα μυαλά... τότε κοιτάς να ξεσαλώσεις, σιγά μην καίγεσαι για τις κτιριακές υποδομές...!!!

      Τώρα φωτογράφιζα και θαύμαζα όλα αυτά γιατί έχω σοβαρέψει...
      (καλά, μια πλάκα έκανα, χαχα!!!)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Απόλαυσα το ταξίδι!!!!να συνεχίσεις!!!στην Κέρκυρα είχα πάει εκδρομή με το σχολείο την πενταήμερη!!!!πέρασα υπέροχα!!!!να σαι καλά!!!!φιλιά!!!!καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Δέσποινα! Πρέπει να ήταν μοναδική εμπειρία και για σένα, εκείνη η επίσκεψη... Εγώ το έχω απωθημένο αυτό με την πενταήμερη, είχαμε τιμωρηθεί τότε λόγω πολύμηνων καταλήψεων και δεν είχαμε πάει καθόλου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Τέλεια η περιήγηση με σπάνιες ομορφιές. Περιμένω και τη συνέχεια. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η βολτούλα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Με τόσες ωραίες φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει σκέφτομαι να πάω!!!Φαίνεται πολύ όμορφο μέρος!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας οπωσδήποτε, πίστεψέ με είναι πολύ όμορφο μέρος! Ειδικά η πόλη της Κέρκυρας...

      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά!! Χριστός Ανέστη Ελλη μου!!Απολαυστικές και οι δύο αναρτήσεις σου (που μου φρέσκαραν την μνήμη) ενδιαφέροντα τα στιγμιότυπα και απέδωσες με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα των ημερών... Ευχαριστούμε. Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Έφη μου, αληθώς ο Κύριος! Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα στην Κέρκυρα... Πολλά φιλάκια κι από εμένα!

      Διαγραφή
  8. What a beautiful place!!! Thank you for sharing these lovely images from beautiful Kerkyra -- or, as we say in Italy, Corfù. The Italian influence is evident, and it was like strolling through an Italian town for me... I'm looking forward to your next photos!!! Of course you won't bore me!!!!
    Have a lovely weekend, my friend! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much for your comment, my dear Annuk! It's true, Corfu has many influences from Italy... It is a very beautiful place, you have lots of things to see and to do there!

      Have a lovely weekend too, polla filakia!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Ελλη μου!Εχω εντυπωσιατεί από τίς πανέμορφες φωτογραφίες σου!!Εχης μάτι φωτογραφικό!!Εχω πολλά χρόνια νά πάω Κέρκυρα,καί ο χρόνος ήταν λίγος πού δέν πρόλαβα νά δώ πολλά!!Ταξιδεψα μαζί σου!!Απόλαυσα ωραία μέρη καί υπέροχα κτίσματα!!Νάσαι καλά νά ξαναπάς!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Δήμητρα! Τιμή μου να διαβάζω κάτι τέτοιο για τις φωτογραφίες μου από εσένα που ασχολείσαι με τη φωτογραφία και ξέρεις... εγώ είμαι ερασιτέχνης! Σ' ευχαριστώ!
      Η αλήθεια είναι πως κι εμείς δεν είχαμε πολύ χρόνο να αφιερώσουμε σε περιηγήσεις... αν φεύγαμε μακριά από την πόλη ή λείπαμε πολλές ώρες, θα χάναμε τα έθιμα του Πάσχα και θα ήταν κρίμα... Οπότε, είδαμε όσα προλάβαμε!
      Καλό Σ/Κ επίσης, πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Και βέβαια να συνεχίσεις να μας δείχνεις τις τοσο ομορφες φωτογραφιες σου τραβηγμενες δεν θα έλεγα ερασιτεχνικα... καθόλου.. μου περασε απο το μυαλο οτι εχεις ταλέτο φωτογραφου... για ψάξτο..........πανεμορφη η Κέρκυρα.. αγαπημενα τα επτανησα...μακαρι να μπορουσα να πήγαινα..... φιλάκια πολλα και περιμενουμε την συνεχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Η αλήθεια είναι πως οι ομορφιές της Κέρκυρας είναι αυτές που απογειώνουν τις φωτογραφίες μου... κατά τα άλλα, είναι απλές, τίποτα το ιδιαίτερο!!
      Σου εύχομαι να καταφέρεις να την επισκεφθείς κάποια στιγμή. Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Όμορφη η βόλτα που μας έκανες στην Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τόχα πάντα απορία από πού προέρχεται το Λιστόν...
    Μπράβο ρε Έλλη. Και φωτογράφος και ξεναγός!!!
    Λοιπόν θέλουμε και τη συνέχεια.
    Μου ξύπνησες παλιές αναμνήσεις από διακοπές στο νησί αυτό.

    Για λέγε λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ απορία το είχα... αν ρωτήσεις, ίσως να σου πουν διάφορες εκδοχές, αλλά οι επικρατέστερες είναι αυτές που σας έγραψα εδώ.

      Πολλά φιλιά, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά, Ελλη! Νομίζω ότι διαλέξατε τον πιο αντιπροσωπευτικό τόπο για να περάσετε το Πάσχα! Η Κέρκυρα φημίζεται !!! Εχω να πάω αρκετά χρόνια και την πεθύμησα (είναι, βλέπεις, που κατα το ήμισυ , η καταγωγή της μητέρας μου δηλ. είναι από Κέρκυρα).
    Ωραιότατες φωτογραφίες, εξαιρετική η ξενάγηση!
    Περιμένουμε εναγωνίως τη συνέχεια στις .. οθόνες μας!!!!
    Φιλάκια και να περνάς πάντα όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Πέπη μου!
      Ήταν όντως ο πιο αντιπροσωπευτικός τόπος... αλλά είχε τόσο πολύ κόσμο που φοβήθηκε το μάτι μου!!! Ίσως γιατί είχε καλό καιρό και δεν έβρεχε (ως συνήθως), ίσως γιατί έπεφτε αργά το Πάσχα φέτος... δεν ξέρω.
      Ελπίζω να μην έκανα κάποιο λάθος στην ξενάγησή μου (ένα μυαλό είναι αυτό, χειμώνα-καλοκαίρι)!! Αν ναι, να με διορθώσεις! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα!
    Από ότι κατάλαβα, πέρασες καλά! Αυτό μετράει πάνω απ' όλα. Το άρθρο σου για την Κέρκυρα καταπληκτικό!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Στέλιο και χρόνια πολλά! Ήταν όμορφα, κάτι το εντελώς διαφορετικό και έχεις δίκιο, αυτό είναι που μετράει... Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες την περιήγηση. Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  15. Πανέμορφα όλα!
    Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου εντύπωση από την Κέρκυρα μόλις την αντίκρισα από το πλοίο ακόμα!!
    Μαγευτική!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...