Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"Ένα θαύμα είναι, μικρό μου, η ζωή..."

    Τελευταία ημέρα του Μαΐου σήμερα... και η τελευταία ημέρα της άνοιξης.

  Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών κι εγώ είχα την ευκαιρία να τα απολαύσω όλα μαζεμένα, ξαναβρίσκοντας μέσα στις ημέρες του Πάσχα τον μικρό μου κήπο, όταν επέστρεψα  στο σπίτι μου στη Λάρισα.
   Σας έχω πει ότι έχω αδυναμία στον κήπο μου. Μένοντας αλλού και για μεγάλα διαστήματα, λόγω δουλειάς, δεν έχω πια τη δυνατότητα να τον προσέχω και να τον φροντίζω τόσο συχνά, όσο θα ήθελα. Και μου λείπει. Μου λείπει πολύ η κηπουρική, μου λείπει να φροντίζω τα φυτά μου. 
   Η αλήθεια είναι πως δεν μου άρεσε πάντοτε η φροντίδα των φυτών. Πιο μικρή δεν ήθελα καθόλου να ασχοληθώ, όσο κι αν με ωθούσε η πρώτη διδάξασα, η μαμά μου (η μητέρα μου είναι ο τύπος του ανθρώπου που, αν της δώσεις ένα τετραγωνικό μέτρο, είναι ικανή να το μετατρέψει σε πολύχρωμη, γεμάτη φυτά πανδαισία και να μην αφήσει ακάλυπτο ούτε εκατοστό).
  Όταν απέκτησα όμως το δικό μου σπίτι, όλα άλλαξαν. Ήθελα φυτά, ήθελα χρώματα, αρώματα... ήθελα να το κάνω μια μικρή όαση για το καλοκαίρι, ήθελα να δημιουργήσω το δικό μας μικροκλίμα μέσα στο καυτό καλοκαιρινό κλίμα της Λάρισας, που δεν αντέχεται. Κι έτσι, ξεκίνησα να φυτεύω.     
  Στην πορεία διαπίστωσα πως, όσο αγαπάς και προσέχεις τα φυτά, τόσο αυτά σου το ανταποδίδουν. Σου το επιστρέφουν, με όλη τους τη δύναμη, λες και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνεις γι΄αυτά. Εγώ τα κλαδεύω, τους δίνω σχήμα, αφαιρώ τα ξερά τους φυλλαράκια... κι εκείνα στολίζονται με χρώματα και αρώματα για χάρη μας. 
   Ζώντας σε ένα μικρό σπιτάκι με τη δική του μικρή αυλή, ανάμεσα σε δυο ψηλές οικοδομές, είχα το ελεύθερο να κάνω αρκετά πράγματα: φύτεψα λοιπόν σταδιακά διάφορα καλλωπιστικά φυτά (κάτω στη γη, αλλά και σε γλάστρες), μια πορτοκαλιά, φράουλες, κάθε είδους αρωματικά (δεντρολίβανο, δυόσμο, μαϊντανό, θυμάρι και λεμονοθύμαρο, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, φασκόμηλο, άνηθο, προσφάτως και στέβια), έβαλα αρκετές φορές πιπεριές και ντομάτες για τις καλοκαιρινές μας σαλάτες... και πάνω από το χώρο όπου καθόμαστε, στήσαμε μια κληματαριά και ανεβάσαμε το κλήμα μας.  
   Οι τοίχοι των γειτόνων γύρω από το κηπάκι μας οπτικά δε μου άρεσαν, γιατί ήταν ασοβάτιστοι, με εμφανή τα τούβλα. Η εύκολη λύση στην αρχή (και η πιο ανέξοδη για μας) ήταν να φυτέψω αναρριχώμενες τριανταφυλλιές για κάλυψη. Έφτιαξα λοιπόν στις τριανταφυλλιές μου, καρφί το καρφί, σύρμα το σύρμα, μια βάση γύρω-γύρω σε ολόκληρο τον τοίχο για να αναρριχηθούν και να τον κρύψουν. Πλέον, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο!!

  Φέτος το Πάσχα, επειδή λείψαμε αρκετές ημέρες (όταν φύγαμε για Κέρκυρα), δεν πρόλαβα να περιποιηθώ και πολύ τον κήπο μου (όλα μαζί δεν γίνονται...). Ευτυχώς είχε φροντίσει νωρίτερα για χάρη μου κάποια πράγματα η μητέρα μου και με βοήθησε πολύ. 
   Όπως και να έχει όμως, απόλαυσα το μικρό μας κήπο που στολίστηκε και φέτος με τα καλά του... και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες.

    Με αυτές θα ήθελα να αποχαιρετήσω την άνοιξη σήμερα.


Τα ξύλινα καροτσάκια που βλέπετε μπροστά, περιείχαν πάντοτε φυτά. Ώσπου, 
λόγω των καιρικών συνθηκών, το ξύλο στη βάση τους δεν άντεξε άλλο και άνοιξε. 
Τα έχω αφήσει άδεια προς το παρόν, προσπαθώντας να σκεφτώ τι να κάνω μαζί 
τους. (Να τα πετάξω; Ή να τα διακοσμήσω; Αν έχετε καμιά ιδέα, είναι ευπρόσδεκτη!) 

   Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από το πατρικό μου. Στιγμιότυπα της λουλουδένιας όασης που έχει φτιάξει εκεί η μητέρα μου:


Το καφέ μανιταράκι ήταν τόσο μικρό... το φωτογράφισα, κρυμμένο μέσα στο κουρεμένο γκαζόν!!
Και η λευκή, ιδιαίτερη αράχνη πήρε πόζα για χάρη μου, κοιτώντας με στα μάτια...


    Περιμένω πώς και πώς να επιστρέψω πάλι για να συνεχίσω τις δουλειές! Υπάρχουν πράγματα -εκτός από την περιποίηση των φυτών- που ήθελα, αλλά δεν πρόλαβα να κάνω: κάθε καλοκαίρι, για παράδειγμα, στολίζω τον κήπο με φαναράκια, μέσα στα οποία μου αρέσει να ανάβω κεριά όταν νυχτώνει.

      "Προσέχουν [οι άνθρωποι] την τελειότητα που ζει και μεγαλώνει δίπλα τους; Είναι δυνατόν να μην τραβήξει το βλέμμα σου μια μικρούλα ανεμώνη με έντονο μενεξεδί ή φούξια χρώμα, κάποιος ροζ ή κατακίτρινος κρόκος, ακόμα και μια ταπεινή κόκκινη παπαρούνα που αντικρίζει αψήφιστα τα κύματα; [...] Η ομορφιά προσωποποιημένη, λουλουδιασμένο παιχνίδισμα της άνοιξης που γαληνεύει την ψυχή, δώρο απρόσμενο της φύσης, που ικετεύει ένα σου χαμόγελο.[...] 
    Ένα θαύμα είναι, μικρό μου, η ζωή. Ένα ατελείωτο θαύμα. Που πιτσιλάει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου τα μάτια μας, που πλημμυρίζει με αρώματα την ανάσα μας...
    Μπορείς να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα αν παλέψεις, αν χαμογελάσεις στα θαύματα που υπάρχουν γύρω σου. Σίγουρα θα βγουν αληθινά τότε όλα όσα ποθεί η ψυχή σου. Άνοιξε τη χούφτα σου, παιδί μου, και θα δεις. Θα δεις πως κρύβει μέσα της την ίδια την ευτυχία σου..." *

    Δεν χρειάζονται πάντοτε χρήματα για να πραγματοποιείς αυτό που έχει ανάγκη η ψυχή σου - μόνο λίγος χρόνος, λίγος κόπος, μεράκι, αγάπη... και η θέληση να μοιραστείς με κάποιον τα αγαπημένα σου. Όταν αφιερώνεσαι, όταν μοιράζεσαι, ο ουρανός μέσα σου γίνεται πιο καθαρός, τα σύννεφα φεύγουν.
   Αυτές τις γλυκές, καλοκαιριάτικες βραδιές στον κήπο, με μικρά κεριά να τρεμοπαίζουν, με τις ευωδιές των φυτών να γαργαλούν τη μύτη, αγκαλιά με το φεγγάρι, δεν τις αλλάζω με τίποτα... κι όταν υπάρχει και καλή παρέα, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

   Πολλά φιλιά σε όλους! 

* Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη (2012). Μικροί Άγγελοι, εκδ. Ψυχογιός. (απόσπασμα).
Το βιβλίο αυτό μου το έκαναν δώρο προσφάτως... και απόλαυσα πραγματικά την ανάγνωσή του. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, γεμάτο όμορφες εικόνες και μηνύματα ζωής. 


45 σχόλια:

  1. Υπέροχος ο κήπος σου Έλλη σε ζηλεύω με την καλή βέβαια έννοια γιατί αγαπώ παρα πολύ ταλουλούδια αλλά ζώντας σε διαμέρισμα έχω μόνο μπαλκόνι, καταπράσινο βέβαια αλλά με περιορίζει στα φυτά γιατί άλλα φυτά στην γλάστρα και άλλα στον κήπο! Καλό Σ/Κ και γρήγορα στον κήπο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο ότι είναι διαφορετικά όταν τα φυτά είναι φυτεμένα κάτω, κυρίως όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξής τους - αλλά κι ένα ολάνθιστο, καταπράσινο μπαλκόνι χαρίζει στιγμές ομορφιάς και χαλάρωσης! Χαίρομαι που αγαπάς κι εσύ τα λουλούδια, όπως κι εγώ. Καλό Σ/Κ! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Έλλη μου υπέροχος ο κήπος σου είναι όντως μία όαση, ένας μικρός παράδεισος ! Συγχαρητήρια σε σένα και φυσικά στην μανούλα σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Τον "έστησα" σιγά-σιγά και δεν έχω τελειώσει μαζί του ακόμη! Κάθε χρόνο προσθέτω κι άλλα λουλούδια...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. υπέροχος ο κήπος σου. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο όμορφα θα νιώθεις να κάθεσαι με το καφεδάκι σου και να απολαμβάνεις τον κήπο σου!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές φτιάχνω καφεδάκι, βγαίνω έξω και... δεν το πίνω ποτέ!!! Κάτι θα δω από εδώ, κάτι από κει, θα κόψω, θα βγάλω κανένα χορταράκι, τέλος πάντων κάτι θα βρω να κάνω και ξεχνώ τον καφέ.
      Τον κήπο τον χαιρόμαστε περισσότερο όταν πέφτει ο ήλιος, τότε που δεν έχει τόση ζέστη και μπορείς να καθίσεις πιο άνετα (φαντάζομαι έχεις ακούσει για τη ζέστη της Λάρισας το καλοκαίρι). Τότε ηρεμούμε, καθόμαστε και τον χαζεύουμε με τις ώρες...
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  5. Αndrik ήρθα, αλλά μπερδεύτηκα λίγο με το τι ακριβώς πρέπει να ψηφίσω. Θα ξαναπεράσω να διαβάσω καλύτερα. Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφος κήπος. Μου αρέσει πολύ το γκαζόν. Δίνει άλλη αίσθηση. Οι τιανταφυλλιές σου κάνουν πολύ καλή δουλειά για την κάλυψη των τοίχων. Για τα ξύλινα καρότσια εννοείται οτι δεν πετάμε τίποτα. Μια μικρή επιδιόρθωση αν έχουν σπάσει τάβλες - μου έβγαινε μικρή η φωτογραφία δεν δεν είδα καλά πως είναι φτιαγμένα)- ντεκουπάζ σε όμορφο σχέδιο και χρώματα- ίσως μια παλαίωση - γέμισμα με εφημερίδες ή αλλο ελαφρύ υλικό για να δώσει ύψος και μέσα τοποθέτση γλαστρούλες με εποχιακά φυτά σε διάφορα χρώματα. Πάνω - πάνω για να μην φαίνονται το υλικό που θα έχεις γεμίσει μπορείς να βάλλεις βοτσαλάκια ή χαλικάκι. Θα γίνουν σούπερ !!!
    και θα με καλέσεις για καφέ να τα δω και απο κοντά ;)
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χριστίνα μου, καλό μήνα!
      Το γκαζόν δίνει άλλη αίσθηση, αλλά το δικό μου δε μπορώ να το στεριώσω καταπράσινο όπως της μαμάς μου! Συν ότι φυτρώνουν μέσα διαρκώς άγρια χορταράκια, τους σπόρους των οποίων μάλλον μεταφέρουν τα πουλιά και ο αέρας. Το έχω αλλάξει δυο φορές και τίποτα δεν έγινε...
      Μου δίνεις ωραία ιδέα για τα καροτσάκια. Βασικά τα φύτευα απευθείας, με ένα κομμάτι πλαστικό στον πυθμένα για προστασία, αλλά όπως και να το κάνεις το νερό περνούσε και το ξύλο σκέβρωσε και άνοιξε κάτω - δεν έσπασε. Όταν θα ξαναπάω, θα κάνω μια δοκιμή και ό,τι γίνει.
      Για το καφεδάκι που λες, μην ανησυχείς, το έχω στο νου μου! Μένουμε στην ίδια πόλη, εννοείται πως θα βρεθούμε να γνωριστούμε κι από κοντά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Οκ, κανόνισε συνάντηση να... γνωρίσουμε τις μαμάδες μας!!!
    ;-)
    Από 'κείνη "πήρα" κι εγώ τη λατρεία για τα φυτά!!!
    (Μη νομίζεις... Τα τελευταία 3-4 χρόνια συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου αρέσουν!!!)
    Χάρμα οφθαλμών όσα μας έδειξες στις φωτογραφίες!!!
    Και ασφαλώς: ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ!!!
    Θα βρουν το δρόμο τους!!! Είμαι σίγουρη!!!
    Φιλάκια, κούκλα μου!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, ναι, θα το κανονίσουμε!! Μια χαρά θα τα πάνε!!
      Κι εγώ άργησα να συνειδητοποιήσω την αγάπη μου, αλλά από τότε που τη συνειδητοποίησα δε με σταματάει κανείς!!
      Τα καροτσάκια τα λυπάμαι να τα πετάξω, αλλά έτσι όπως έχουν γίνει από τις καιρικές συνθήκες δεν ξέρω αν θα καταφέρω και πολλά... θα δείξει!
      Κι αν βλέπονται μετά, θα σας τα δείξω κιόλας...
      Φιλάκια, καλό Σ/Κ και καλό μήνα!
      Καλοκαιράκι... :))))

      Διαγραφή
  8. Ο κήπος σου Ελλη μου,είναι ένας μικρός παράδεισος!!Χάρμα οφθαλμών!!Καί οι φωτογραφίες σου,πανέμορφες!!Εύχομαι πολύ γρήγορα νά επιστρέψεις καί νά τόν χαρείς!!Καλό μήνα!!Καλό καλοκαίρι!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, φίλη μου, καλό καλοκαίρι!
      Χαίρομαι που σου αρέσει το αποτέλεσμα. Συνηθίζω κάθε χρόνο να τον φωτογραφίζω τέτοια εποχή - από χρονιά σε χρονιά φαίνεται στις φωτογραφίες η ανάπτυξή του και οι αλλαγές... κάτι που δεν το συνειδητοποιώ εύκολα αλλιώς. Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  9. Πωπω ομορφιές!
    Μου θύμισε τη μαμά μου η μαμά σου! Πόσο μοιάζουν! Έχουμε οικογενειακώς την ίδια τρέλα με τα φυτά!
    Πάντως είμαι τυχερή γιατί ζω σε μια μεγάλη καταπράσινη αυλή που την φροντίζουν με πολλή προσοχή οι δικοί μου! Εγώ αναλαμβάνω δράση όπως εσύ με φανάρια και κεριά! :))Την νιώθω την αγάπη σου για το μικρό σου παράδεισο!
    Κι από ότι κατάλαβα σε λίγο θα βρίσκεσαι πίσω για να περάσεις εκεί το καλοκαίρι σου ε;
    Καλό καλοκαίρι να έχεις λοιπόν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι εσύ, εγώ, η Γιάννα και οι μαμάδες μας πρέπει να κανονίσουμε ένα meeting... χαχα!!
      Θυμάμαι την αυλή σου από τις φωτογραφίες και όντως είναι εντυπωσιακή, είσαι πράγματι τυχερή. Εσύ φροντίζεις τα φαναράκια ΚΑΙ το ποδηλατάκι!! :))) Α, ξέχασα: ΚΑΙ τη βαφή...
      Και ναι, καλά κατάλαβες, σε λίγο θα βρίσκομαι πίσω. Καλό καλοκαίρι να έχεις κι εσύ, Αριστέα μου και καλό μήνα! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Η μανούλα σου μου θυμίζει την δικιά μου μανούλα που έχει λατρεία με τα φυτά και τον κήπο.
    Κάθε χρόνο την παρακαλάμε να τον μικρύνει τον κήπο της γιατί και η ηλικία δείχνει τα σημάδια της, και κάθε χρόνο τον βρίσκουμε μεγαλύτερο.
    Πως τα καταφέρνει και τον συντηρεί, μόνο εκείνη το ξέρει.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!! Στο meeting που λέω πιο πάνω (μαμάδων-τρελαμένων-με-τα-φυτά-και-θυγατέρων-που-τα-απολαμβάνουν) υπολογίζω και εσάς!!
      Κι εγώ το ίδιο παθαίνω με τη μαμά μου... κάθε χρόνο κήπος και φυτά αυξάνονται ανησυχητικά!! Αλλά μ' αρέσει, πόσο μ΄αρέσει...
      Φιλάκια πολλά, Xristin μου, καλό μήνα να έχεις! Και καλό καλοκαίρι...

      Διαγραφή
  11. Πω-πω ομορφιές!
    Μια όαση ανάμεσα στις οροσειρές τσιμέντου ε;
    Μπράβο ρε Έλλη! Μεγαλείο να έχεις ένα κομμάτι γης και να το φροντίζεις. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος!
    Η συνέχεια της μαμάς...
    Φιλιά πολλά, να'σαι καλά και να λουλουδοπορεύεσαι πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρία μου, καλό μήνα!
      Τι ωραία ευχή! Ανταποδίδω!
      Μέχρι που έφυγα για σπουδές, ζούσαμε σε διαμέρισμα. Τσιμεντοποιημένοι κι εμείς. Με κούρασε, με περιόρισε, και το βαρέθηκα. Σαν παιδί δεν μπορούσα ποτέ να παίξω εκτός σπιτιού γιατί το διαμέρισμα ήταν σε πολυσύχναστο δρόμο και η παιδική χαρά μακριά.
      Από τότε που αποκτήσαμε αυλές, και η μητέρα μου και εγώ, όντως γίναμε καλύτεροι άνθρωποι - έχεις δίκιο. Κοιτάζω μερικές φορές τις οικοδομές δίπλα μου και σκέφτομαι πως δε θα ήθελα με τίποτα να ξαναμείνω σε ένα τέτοιο κλουβί... το καλυβάκι μου τις ξεπερνάει! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ένας μικρός παράδεισος!!! Εύχομαι έτσι να'ναι πάντα η ζωή σου, ολάνθιστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου σ' ευχαριστώ! Εύχομαι το ίδιο να είναι και η δική σου ζωή! Πολλά φιλιά, καλό μήνα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  13. Γλυκιά μου Ελλη δημίουργησες ένα μικρό παράδεισο και αξίζεις συγχαρητήρια για την ικανότητα σου και την αγάπη σου για τα φυτά, δεν είναι συνηθισμένο στην ηλικία σου να ασχολούνται τόσο πιστά με κήπο!!!Εγώ δεν τα καταφέρνω και ότι κάνω το κάνω γιατί πρέπει να γίνει είναι 4 στρέμματα και με πιάνει απελπισία μόλις τα τελειώσω άντε πάλι από την αρχή!! είμαι υπερήφανη υιοθετημένο μου!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θετή μου μητέρα", κι εμένα την ίδια άμα μου το έλεγες κάποια χρόνια πριν πως θα είχα φτιάξει όλο αυτό, θα γελούσα και δε θα σε πίστευα...
      Στο διαμέρισμα που μέναμε πριν, παρόλο που είχαμε στο μπαλκόνι μας λουλούδια, ποτέ δεν είχα διάθεση να τα περιποιηθώ - τα φρόντιζες τώρα και μέσα σε μια ώρα είχαν γίνει γκρι όλα από το καυσαέριο, μαζί κι εσύ ο ίδιος. Το σκεφτόσουν καλά-καλά να καθίσεις έξω.
      Τα 4 στρέμματα που μου λες δεν κουμαντάρονται εύκολα, καθόλου εύκολα. Σε καταλαβαίνω, γιατί εμένα είναι μια σταλίτσα και απαιτεί αρκετό χρόνο για να φαίνεται έτσι. Μπορείς όμως να κάνεις μέσα τους τόσες μικρές γωνίτσες ομορφιάς και χαλάρωσης...
      Πολλά φιλιά, καλό μήνα να έχεις και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  14. Εχω μείνει άφωνη, φίλη μου!!!!! Ο κήπος σας είναι πραγματικός Παράδεισος!!! Εύχομαι να απολαύσεις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές εκεί και φέτος!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ!! Χαίρομαι που σου άρεσε... αυτή είναι η δημιουργία της καρδιάς μου!
      Φιλάκια πολλά, καλό μήνα Φωτεινούλα μου και καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  15. Σε φαντάζομαι μέσα στο λουλουδένιο σου ανθολαχανόκηπό σου , βλέπω την ηρεμία και την ξενοιασιά , όλες σου τις αισθήσεις σε απόλυτη αρμονία με τα φυτά .
    Καλό μήνα , καλό καλοκαίρι στη γαλήνη του σπιτιού σου και ένα γλυκό Σ/Κ
    Φιλιά αρωματισμένα με λεβάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφα, ποιητικά λόγια!
      Στα φυτά μιλώ και μου μιλούν... είναι οι μικρές μου ζωούλες. Η πεθερά μου λέει πως έχω "χέρι", σπάνια να φυτέψω ένα φυτό και να μην πιάσει.
      Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι εύχομαι κι εγώ σε εσένα και σου στέλνω φιλιά καλοκαιρινά, με αύρα θαλασσινή!

      Διαγραφή
  16. Καλό μήνα, Έλλη μου, και με το καλό να επιστρέψεις στο σπίτι σου και στον πανέμορφο κήπο σου! Η αγάπη σου για τα λουλούδια κάνει 'μπάμ', χαχαχα!!! Να τον χαίρεσαι, ειδικά τα βράδυα με τα φαναράκια θα είναι μαγευτικός !!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλό καλοκαιράκι!!!
    Φιλάκια!!!!
    ΥΓ 1- Κι εγώ ξεχνάω τον καφέ μου όταν είμαι στον κήπο!!!
    ΥΓ 2- Ντεκουπάζ ξέρεις, τα χέρια σου πιάνουν... τα καροτσάκια θα τα κάνεις κουκλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Μαριάννα μου και καλό καλοκαίρι να έχουμε!
      Κάνει "μπαμ" δε λες τίποτα... αλλά κι αυτά μ' αγαπάνε, τα καημένα κι ας λείπω συχνά. Ο κήπος με περίμενε ντυμένος με τα καλά του το Πάσχα που πήγα!
      Για τα καροτσάκια κι εγώ ντεκουπάζ σκέφτηκα πρώτα-πρώτα. Το μόνο που με ανησυχεί είναι πως είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και στις γενικότερες καιρικές συνθήκες και φοβάμαι μήπως μεταβληθεί το αποτέλεσμα. Δεν έχω κάνει ντεκουπάζ άλλη φορά σε αντικείμενο εξωτερικού χώρου και δεν ξέρω τις αντοχές του. Μια δοκιμή λοιπόν θα μας πείσει... Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Πολύ μου άρεσε το κηπάκι σου και αυτοί από πάνω απ τα μπαλκόνια σίγουρα θα το ζηλεύουν.. Δεν έχουν μείνει και πολλοί τέτοιοι χώροι πλέον στις πόλεις! Της μαμάς σου τα λουλούδια υπέροχα, αυτό το πορτοκαλί με το ροζ στη μέση πολύ ιδιαίτερο!
    Δεν τα έχω καταφέρει καλά σ'αυτό τον τομέα με τα λουλούδια ρε γαμώτο, έχω και τα σκιουράκια που τα λιανίζουν, δεν ευδοκίμησαν.
    Καλό μήνα με ωραίες καλοκαιρινές βραδιές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γείτονες το κηπάκι το βλέπουν από τα μπαλκόνια, αλλά εμάς ειδικά εκεί που καθόμαστε μας βλέπουν και δε μας βλέπουν, γιατί έχει κάνει η κληματαριά το έργο της (μελετημένο, χαχα!!) κι έχει στρώσει ένα εναέριο πράσινο χαλί. Έχω "πιάσει" κατά καιρούς πολλούς περαστικούς να σταματάνε και να το κοιτάνε... ξαφνιάζονται γιατί είναι χωμένο ανάμεσα σε δυο μεγαθήρια!! Κι εγώ χαμογελάω μόνη μου...
      Το πορτοκαλί/ροζ λουλούδι που λες είναι ντάλια και της το πήγα δωράκι για τη γιορτή της μητέρας. Όμορφο, ε; Κι εμένα με εντυπωσίασε.
      Όσο για τα σκιουράκια (!!!) δεν έχω λύση... μόνο το να βάλεις δέντρα. Δεν ξέρω καλά και το χώρο που έχεις, αλλά φαντάζομαι πως τα δέντρα δε θα τα πειράζουν τόσο και θα τους προσφέρεις και σπίτι. Θα ήθελα πολύ να δω ένα από κοντά, μια φορά έχω δει (κι αυτό για μια στιγμή, εξαφανίστηκε - μα πόσο γρήγορα τρέχουν;;;). Στείλε κανένα σκιουράκι κατά δω!!!
      Φιλάκια, καλό μήνα κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  18. Πανέμορφος ο κήπος σου,μια όαση χαλάρωσης και δροσιάς στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού! Καλό μήνα και φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ! Αυτό προσπάθησα να κάνω, η ζέστη της Λάρισας είναι απερίγραπτη το καλοκαίρι! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχεις, φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  19. Πανέμορφος κήπος!!Τώρα ειδικά το καλοκαίρι είναι ότι πρέπει!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ!!
      Τώρα κυνηγάω να βρω τρόπο να στερεώσω μια αιώρα... η πορτοκαλιά μου είναι μικρή για να την αντέξει.
      Πολλά φιλιά, καλό μήνα!

      Διαγραφή
  20. Γειά σου Έλλη!Γράφω για να σέ ευχαριστήσω για την τόσο ξεχωριστή και ανθισμένη ανάρτησή σου, και μετα θα ξαναγυρίσω να μελετήσω τις φωτογραφίες προσεκτικά!ΕΎΧΟΜΑΙ στο μέλλον να εχεις περισσότερο χρόνο να απολαμβάνεις και να περιποιείσαι αυτον τον τόσο ευχάριστο φανταχτερό κήπο και κλείνω αφού ευχηθώ καλό μήνα, καλό καλοκαίρι με ενα στίχο απο το βιβλίο που διάβασες:Ένα θαύμα είναι, μικρό μου, η ζωή. Ένα ατελείωτο θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Barby μου!! Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις ευχές σου (από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί...)

      Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου! Να περάσεις όμορφα το Σ/Κ.

      Διαγραφή
  21. What a beautiful post, dear Elli! I can really see your sensitive soul... a beautiful soul who is able to appreciate and love animals, nature and flowers! :) It is a pity I have to use an automatic Translation tool (Google), your texts are always so beautiful! The pictures of the flowers are wonderful!!! Enjoy your wonderful, magical garden!
    Wishing you lots of sunshine in your heart always, my friend!
    Lots of hugs and kisses!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much, my dear friend, for all your kind words!
      I'm sorry about the translation... I know the problems it has, but I don't think I could write my posts well enough in English... :))))
      Wishing you the same - lots, lots, lots of sunshine in your heart too, my dear Annuk!! Kisses and hugs!

      Διαγραφή
  22. Δεν χρειάζεται φυσικά να πω πως τον βρίσκω τέλειο!!!
    Τι χρώματα, τι ομορφιά!!
    Μπράβο, μαμά και κόρη κάνετε καταπληκτική δουλειά!!
    Όαση τον κάνατε τον κήπο!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μήλο τελικά άργησε λιγουλάκι, αλλά έπεσε κάτω από τη μηλιά... :))
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Άμα σε φέρει ο δρόμος προς τα εμάς, πες να ετοιμάσω καφεδάκι!!
      Φιλάκια πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  23. ΤΙ ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!ΠΟΣΗ ΑΓΑΠΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΣ!! ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΗΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΣΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Δελφινάκι μου!
      Τ' αγαπώ γιατί κι αυτά μ' αγαπάνε... τα φροντίζω, μου ομορφαίνουν τη μέρα!! Και μεγαλώνουν μαζί μ' εμένα... Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...