Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κέρκυρα: Εκδηλώσεις και Έθιμα του Πάσχα

Χρόνια Πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη!

     Χρόνια πολλά και σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γιόρταζαν αυτές τις ημέρες... δεν είχα πρόσβαση στο internet για να σας ευχηθώ εγκαίρως κι έτσι σας δίνω τις ευχές μου λίγο αργοπορημένα... αλλά με όλη μου την αγάπη! 

   Επέστρεψα σπίτι από την Κέρκυρα τη Δευτέρα (ψόφια από κούραση!!) και από σήμερα επιστρέφω και εδώ, κοντά σας (ακόμη ψόφια είμαι!!). Καλώς σας βρίσκω και πάλι, λοιπόν! Όπως σας είχα τάξει, μάζεψα για σας λίγη θάλασσα... λίγο ουρανό... πολύ ήλιο... πολλές εικόνες... και σας τα έφερα, για να τα δούμε παρέα.

    Θα τα δούμε όμως σιγά-σιγά, μέσα στις επόμενες ημέρες, για να μην σας κουράζω λέγοντάς τα όλα μαζί... Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας. 

   Λοιπόν, φίλοι μου, το νησί φέτος βούλιαξε από κόσμο. Δεν ξέρω πώς ήταν τις άλλες χρονιές, πάντως αυτή τη χρονιά, ο κόσμος ήταν άλλο πράγμα - για την ακρίβεια, ήταν να φοβάσαι. Σκεφτείτε πως κλείσαμε νωρίτερα (από την ημέρα που ήταν να φύγουμε) το εισιτήριο της επιστροφής και πάλι βρήκαμε θέση παρά τρίχα στο πλοίο. Πάρα πολλά λεωφορεία, πάρα πολλά αυτοκίνητα, προβληματικό το πάρκινγκ στην πόλη (χρειαζόταν να περπατάμε χιλιόμετρα από εκεί που παρκάραμε ως το κέντρο) και η μετακίνηση ήταν προβληματική γενικότερα, γιατί έκλειναν συχνά οι δρόμοι για τις εκδηλώσεις (ειδικά τη Μ. Παρασκευή, όπου γίνονταν οι περιφορές των Επιταφίων).

    Τα έθιμα της Κέρκυρας για το Πάσχα σας είναι ίσως, λίγο ή πολύ, γνωστά: εμείς φτάσαμε στο νησί το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Την Μ. Παρασκευή, κάθε εκκλησία της πόλης (αλλά και του νησιού) κάνει την περιφορά του Επιταφίου. Ορισμένες μάλιστα ξεκινούν από πολύ νωρίς το μεσημέρι. Μέσα στην πόλη η περιφορά γίνεται με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών (κάθε μία Φιλαρμονική παίζει συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι και μόνον αυτό), αλλά και χορωδιών ανδρών και γυναικών, μαθητών σχολείων και πλήθους κόσμου. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, ο τελευταίος Επιτάφιος που βγαίνει είναι αυτός της Μητρόπολης και όλοι μαζί οι Επιτάφιοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, τη λεγόμενη Σπιανάδα.


Επιτάφιος στο Κανόνι...


.. και εικόνες από την Σπιανάδα και τα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης

.







 


   Το Μ. Σάββατο το πρωί, μόλις γίνει η Πρώτη Ανάσταση, οι Κερκυραίοι πετούν από τα στολισμένα με κόκκινα υφάσματα παράθυρα των κτιρίων της Σπιανάδας τους "μπότηδες" (πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, βαμμένα κόκκινα ή ζωγραφισμένα, άλλοτε μικρά κι άλλοτε τεράστια σε μέγεθος. Τα μικρότερα είναι γεμάτα με νερό). Το έθιμο είναι εντυπωσιακό: με αυτό οι Κερκυραίοι αποχαιρετούν το χειμώνα και καλωσορίζουν συμβολικά την αναγέννηση της φύσης, πετούν το παλιό και υποδέχονται τον ερχομό του καινούριου. Οι ρίζες του εθίμου κρατούν από την εποχή της Ενετοκρατίας.

   Ο κόσμος που το παρακολούθησε φέτος ήταν απίστευτα πολύς... κι εμείς, χωρίς να το επιδιώξουμε, βρεθήκαμε μπροστά-μπροστά... φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να κινήσουμε τα χέρια μας, το κεφάλι μας και να μην είμαστε σε θέση να αναπνεύσουμε... αλλά αντέξαμε, θαυμάζοντας ένα έθιμο που όμοιό του δεν υπάρχει.






Η φωτογραφία αυτή βρισκόταν στη βιτρίνα ενός φωτογραφείου... 
και εμείς την (επανα)φωτογραφίσαμε, για να σας μεταφέρουμε το κλίμα 
- και τότε και τώρα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά...

   Το Μ. Σάββατο το βράδυ, την ώρα που ψάλλονται τα Αναστάσιμα τροπάρια στο κέντρο της Σπιανάδας και παρουσία χιλιάδων πιστών, ο Κερκυραϊκός ουρανός φωτίζεται από εκατοντάδες πυροτεχνήματα. Το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό! Ο ουρανός γέμισε σχήματα, χρώματα και λάμψεις για περίπου 13 λεπτά της ώρας.







     Ραντεβού αύριο, όπου θα περπατήσουμε μαζί στην πόλη της Κέρκυρας... και θα γνωρίσουμε τις ομορφιές της. Πολλά φιλιά σε όλους!

Υ.Γ. Συγχωρήστε μου την κακή ποιότητα ορισμένων βραδινών φωτογραφιών... 

40 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη!!!!!Τι μας θύμισες τώρα!!!!Υπέροχη η Κέρκυρα και ιδιαίτερα το Πάσχα!!!!Περιμένουμε και τα υπόλοιπα!!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος! Εννοείται πως ακολουθούν και άλλα... τι, έτσι εύκολα νομίζατε ότι θα μου τη γλιτώσετε; :)

      Μου λείψατε πολύ όλοι σας...

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη Έλλη μου κι από δω!
    Υπέροχο το φωτογραφικό σου ταξίδι!
    Έχω πάει Κέρκυρα αλλά όχι μέρες του Πάσχα!
    Χαίρομαι που πέρασες όμορφα! :)))
    Και του χρόνου γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς, χρόνια πολλά! Κι εγώ είχα ξαναπάει καλοκαίρι, αλλά τις ημέρες του Πάσχα το νησί φαντάζει τελείως διαφορετικό... Και του χρόνου, Αριστέα μου, ελπίζω να πέρασες κι εσύ καλά! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά!!!Χριστός Ανέστη. Τυχερή είχες υπέροχο καιρό. Όταν είχα πάει εγώ έβρεχε από Μεγάλη Τετάρτη έως την Δευτέρα του Πάσχα ακατάπαυστα. Παρ΄ όλα αυτά ήταν φανταστικά. Καλή ξεκούραση. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος, χρόνια πολλά!
      Κέρκυρα και να μην βρέχει; Σπάνιο πράγμα...χεχε! Όντως πετύχαμε καλό καιρό, καθώς και αρκετή ζέστη. Έκανα και το πρώτο μου (γερό) μαύρισμα για φέτος... ας είναι καλά τα χιλιόμετρα περπάτημα στον ήλιο και η αναμονή στη Σπιανάδα για τους "μπότηδες"!!! Φιλάκια πολλά, Τέτα μου!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά! Να είσαι καλά και του χρόνου με υγεία.Πολύ όμορφη η εκδρομή σας στην Κέρκυρα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Και του χρόνου με υγεία επίσης, κι εσύ να είσαι καλά! Έχεις δίκιο, ήταν όμορφα... Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά!Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες.Καλή ξεκούραση!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Aby μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη! Έχω πάει στην Κέρκυρα καλοκαίρι και πέρασα αξέχαστα, το Πάσχα όμως πρέπει να έχει πολύ ενδιαφέρον!Έχω κάτι για σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος, χρόνια πολλά, Coco!
      Το Πάσχα εκεί όντως έχει ενδιαφέρον, αρκεί να έχεις προετοιμαστεί για την πολυκοσμία... "χάνεσαι" τόσο εξαιτίας του πλήθους, που δεν ξεχωρίζεις και πολλά γύρω σου!!!
      Έρχομαι από εσένα τώρα - πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Ελλη μου!Χριστός Ανέστη!!Οι φωτογραφίες σου δείχνουν πόσο όμορφα πέρασες τίς ημέρες τού Πάσχα, στήν πανέμορφη Κέρκυρα!!Καί τού χρόνου μέ υγεία!!Καλή ξεκούραση!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Δήμητρά μου! Σ΄ευχαριστώ! Ήταν όντως όμορφα και θα προσπαθήσω να σας το μεταφέρω... Φιλάκια πολλά!

      Υ.Γ. Πολύ μου αρέσει η φωτό που έβαλες στο προφίλ σου!!!!

      Διαγραφή
  8. Ωραίο το Πάσχα σου στην Κέρκυρα.
    Μας άνοιξες την όρεξη για του χρόνου.
    Απροπό,αυτά τα κόκκινα υφάσματα στα παράθυρα τι να συμβολίζουν άραγε;
    Το φωτογραφικό υλικό μαζί με τα video μας έβαλαν τέλεια στην γιορταστική ατμόσφαιρα του νησιού.
    Μας χρωστάς το υπόλοιπο υλικό.
    Χρόνια πολλά! Να είσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Xristin μου!

      Τα κόκκινα υφάσματα λογικά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού (κάτι αντίστοιχο με το πανελλαδικό έθιμο της Μ. Πέμπτης, όπου η παράδοση ορίζει όταν βάφουμε τα κόκκινα αυγά να κρεμάμε στο μπαλκόνι μας ένα κόκκινο ύφασμα).

      Όσο για το υπόλοιπο υλικό... οσονούπω!!! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ελλη μου Χρόνια Πολλά !
    Είναι πολύ ωραίο που μας ταξιδεύεις με γλαφυρό τρόπο στο ΄΄νησί των Φαιάκων΄΄ Μου αρέσουν πολύ οι αφηγήσεις και το φωτογραφικό υλικό με τα μάτια άλλου και συγκεκριμένα εδώ από τα μάτια της Ελλη.
    Περιμένουμε τη συνέχεια εναγωνίως .
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Νικόλ μου! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι ειλικρινά που το απολαμβάνεις! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Χρονια πολλα και του χρονου με υγεια!!!!!!Υπεροχες φωτογραφιες!!!!!!Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Κατερίνα μου! Και του χρόνου με υγεία, πάνω από όλα! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες. Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  11. xrwnia pola to pasxa sthn kerkira einai telio exw pai perna exw kath gia sena filakia........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά! Είναι όντως ξεχωριστό και όμορφο, κάτι το εντελώς διαφορετικό! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .. Ελλη μου.. πολύ ομορφα περασες στην Κέρκυρα...και πολύ ωραια και πρωτοτυπα εθιμα εχουν εκεί...πολύ ομορφα μας το έδωσες να το δούμε μεσα απο τις φωτογραφίες....και του χρόνου.. να εισαι καλά να ξαναπας...φοιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος! Χρόνια πολλά, Σμαραγδένια μου! Τα έθιμα των Κερκυραίων για το Πάσχα είναι ιδιαίτερα και πολύ εντυπωσιακά. Μακάρι να κατάφερα να σας μεταφέρω έστω και λίγο το κλίμα των ημερών! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. What a beautiful post! Thank you for sharing these beautiful images and for taking us to this beautiful island!!! The architecture of the houses reminds me a lot of Italian towns... It is so interesting to see how different the various groups of Greek islands are...
    I'm looking forward to your next post about Kerkyra! :)
    Polla filakia, my friend!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dear friend, thank you for your lovely comment! Sharing all these images with you, was a great pleasure and for me too! The island of Kerkyra is really beautiful, you should visit it sometime! You're right about the architecture of the houses, we had the same thought. Polla filakia!

      Διαγραφή
  14. Όμορφες οι εικόνες σου, και συγκινητικές μαζί...η περιγραφή σου, εξαιρετική!!! Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κι από εμένα, αληθώς ο Κύριος!
      Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες τη βόλτα!

      Διαγραφή
  15. Χριστός Ανέστη! Έχω έντονη επιθυμία να βρεθώ Πάσχα στην Κέρκυρα,γιατί μόνο καλοκαίρι έχω πάει.Ίσως την επόμενη χρονιά.
    Φαίνεται ότι πέρασες τέλεια. Να'σαι καλά και του χρόνου με υγεία! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς, χρόνια πολλά! Να προσπαθήσεις να πας κάποια στιγμή αφού το θέλεις, θα το ευχαριστηθείς! Η γνώμη μου είναι να μην το πολυσκεφτείς για του χρόνου... απλώς να το κάνεις! Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα πιθανό ταξίδι και το μετράμε από εδώ και από εκεί, στο τέλος δεν το πραγματοποιούμε... Φιλάκια κι από εμένα!

      Διαγραφή
  16. Χριστός Ανέστη κορτίτσι μου!χρόνια πολλά!με υγεία και πολλά χαμόγελα!!εκπληκτικές οι φωτογραφίες!θα θελα πολύ να περάσω ενα πασχα στην κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος, χρόνια πολλά, Έλλη μου! Σου εύχομαι να καταφέρεις να πας κάποια στιγμή! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά, κούκλα μου!!!
    Αχ, πόσο υπέροχες φωτογραφίες!!!
    Πόσα χρόνια έχω να πάω στην Κέρκυρα, αλήθεια??? Όταν ήμουνα μικρούλα πηγαίναμε αρκετά συχνά, μιας και είναι κοντά στον τόπο καταγωγής της μαμάς (Θεσπρωτία...)
    Και του χρόνου, κοριτσάκι μου, να είστε καλά!!!
    Φιλάκια αμέτρητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κι από εμένα, Γιάννα μου! Χαίρομαι που, έστω και μέσα από τις φωτογραφίες μου, κατάφερα να σε φέρω και πάλι κοντά σε ένα αγαπημένο σου μέρος... Κι εσείς να είστε καλά, πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!!! Υπέροχες φωτογραφίες που μας ταξίδεψαν σε ένα υπέροχο νησί. Έχω έρθει μόνο μία φορά στην Κέρκυρα για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το λάτρεψα αυτό το νησί. Πιστεύω ότι οι στιγμές που ζείτε το Πάσχα είναι μαγευτικές. Περιμένω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες. Καλή ξεκούραση σου εύχομαι και με το καλό στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, αληθώς ο Κύριος! Έχεις δίκιο, είναι πολύ όμορφο νησί. Γεμάτο πράσινο και απίστευτες ομορφιές, όπου και να κοιτάξεις. Το Πάσχα όμως είναι σαν να το βλέπεις από την αρχή, γνωρίζεις μια άλλη πλευρά του που δεν ήξερες καν ότι μπορούσε να υπάρχει... Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Άντε πήραμε μια μικρή γεύση από Κέρκυρα κι εμείς τα αταξίδευτα. Μπράβο ρε Έλλη, να είσαστε καλά και να ξαναπάτε σύντομα εύχομαι!
    Αυτό με τις φωτογραφίες να μην επαναληφθεί σε παρακαλώ. Εμείς είμαστε συνηθισμένοι μόνο σε επαγγελματικές λήψεις, με ρύθμιση ISO μεγαλύτερη από 1000 και με κρατημένη την αναπνοή σου μέχρι να ολοκληρωθεί η λήψη της φωτογραφίας.

    Φιλιά πολλά και περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο απ' το "Διακοπές στην Κέρκυρα" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ήτανε μια μικρή Μαρία (2)
      που ήταν α-α-αταξίδευτη"

      και ήρθα εγώ μετά και ανέλαβα, για να μη μου στενοχωριέται!! Χαχαχα!!

      Μα ήταν δυνατόν, έτσι θα σας άφηνα;!

      Όσο για αυτά τα "κινέζικα" με τα ISO... (????) η φωτογραφική μου έχει ένα επίπεδο, δεν ασχολείται με τέτοια. Και επίσης, έχω διαπιστώσει ότι το βράδυ προτιμάει να πέφτει για ύπνο από το να φωτογραφίζει... (αποδεδειγμένα). Εγώ κρατούσα μεν την ανάσα μου με τα πυροτεχνήματα, πατούσα τα κουμπάκια, αλλά αυτή το χαβά της...

      Φιλάκια πολλά κι από εμένα, χαίρομαι που σου άρεσε η πρώτη γεύση από Κέρκυρα! Ελπίζω να ευχαριστηθείς και την επόμενη/τις επόμενες...

      Διαγραφή
  20. αχ, τι τελεια παρουσιαση που εκανες κοριτσαρα μου!
    πραγματικα μου αρεσε παρα πολυ!

    ιδιαιτερα και ομορφα τα εθιμα τους!
    καταλληλη εποχη για να επισκεφτει καποιος αυτο το ομορφο νησι!

    να περνας ομορφα αγαπη!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ,γλυκιά μου!
      Ναι, τα έθιμά τους είναι ιδιαίτερα και πραγματικά αξίζει να πας το Πάσχα. Αν δεν πάσχεις από αγοραφοβία, βέβαια!! (ΠΟΛΥΣ κόσμος, βρε παιδί μου...)
      Φιλιά, καλά να περνάς κι εσύ!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...