Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δουλεύοντας με μια ομάδα: η εμπειρία μου κι ένα όμορφο Ημερολόγιο

     Να'μαι και πάλι!

     Θυμάστε που σας είχα πει ότι είχα λίγο τρέξιμο τις περασμένες ημέρες, λόγω δουλειάς αλλά και λόγω της εμπλοκής μου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής; Είπα σήμερα να σας μιλήσω λίγο παραπάνω για το τι κάναμε και να σας δείξω κάποιες φωτογραφίες, αφού έλαβα την άδεια γι' αυτό.

     Το μέρος όπου μένω τα τρία τελευταία χρόνια είναι μικρό, αλλά όμορφο. Δεν έχει πολλές δυνατότητες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι, αν θέλεις, δε μπορείς να τις δημιουργήσεις! Από την περασμένη χρονιά, ενημερώθηκα ότι υπάρχει εδώ ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, με ποικίλες δράσεις. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, τις Κυριακές (εθελοντικά) διάφοροι άνθρωποι "διδάσκουν" στα παιδιά του τόπου πράγματα που γνωρίζουν. Ό,τι ξέρει ο καθένας και όπως το ξέρει, κανείς δεν είναι αυθεντία! Έρχονται όσα παιδιά θέλουν και μπορούν, δημιουργείται ένα τμήμα και, απλά και κατανοητά, οι "δάσκαλοι" τους δείχνουν αυτά που ξέρουν να κάνουν. Έτσι, τα παιδιά (ηλικίες Δημοτικού έως και Λυκείου) μαθαίνουν καινούρια πράγματα, απασχολούνται και χαίρονται τη δημιουργία. Δεν ξέρω ακριβώς το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων που έχουν γίνει κατά καιρούς, αλλά γνωρίζω για κάποια: κόμποι μακραμέ, καπέλα-διακοσμητικά τοίχου από ύφασμα, κατασκευές εποχικές (Χριστουγέννων κλπ) και άλλα.  

     Παρόλο που επειδή δεν είμαι από εδώ, δεν ανήκω στο σύλλογο, ωστόσο την περασμένη χρονιά πήγα κι εγώ μια Κυριακή και έδειξα την τεχνική κατασκευής κοσμημάτων από χαρτί, και συγκεκριμένα αυτών των σκουλαρικιών:



Σκουλαρίκια από ζωγραφισμένο χάρτινο φίλτρο 
καφετιέρας, διακοσμημένα με κουμπιά και πέρλες.


     Κάποια παιδάκια τότε τα έφτιαξαν για τη μαμά τους, άλλα έφτιαξαν με την τεχνική αυτή κολιέ και τα μεγαλύτερα κορίτσια έφτιαξαν κοσμήματα για τα ίδια. Ήταν ωραία, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ξανά το χρόνο να πάω, ενώ το ήθελα. 

    Φέτος το Νοέμβριο, με παρακάλεσαν να τους βοηθήσω με τα Ημερολόγια του Συλλόγου. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήταν τιμή μου και δεν ήταν δυνατόν να μην πω "ναι"! Κάθε χρόνο, ο Σύλλογος κατασκευάζει ή τυπώνει ημερολόγια, τα οποία διαθέτει στα μέλη του. Έτσι, ενισχύεται οικονομικά για την επόμενη χρονιά και είναι σε θέση να διοργανώνει τις διάφορες δράσεις. Το περσινό ημερολόγιο το οποίο είχα πάρει κι εγώ, ήταν ένα πήλινο καραβάκι. Φέτος, χρειάζονταν μια νέα ιδέα, η οποία όμως να μην είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικη, για να μπορεί να σταθεί το ημερολόγιο στο χώρο όποιου το προτιμήσει για όλο το χρόνο.

     Είχα πολλές ιδέες, αλλά όπως καταλαβαίνετε, το κόστος εφαρμογής της οποιαδήποτε ιδέας (υλικά κλπ) δε θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο. Ανάμεσα σε άλλες, πρότεινα κι αυτό στο οποίο τελικά και καταλήξαμε:


Δεντράκι από μπρονζέ σύρμα και πράσινες χάντρες, επάνω σε καμβά με τελάρο. 
20x20x20 cm, με μεταλλικό γαντζάκι για κρέμασμα.



     Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για καμβά, κομμάτια ξύλου. Τότε που το είχα κάνει (πρώτη φορά κιόλας), είχα βάλει λίγα κομμάτια σύρματος (περίπου 25, νομίζω) ενώ κανονικά αυτού του τύπου τα δέντρα γίνονται με περισσότερα (60+). Εδώ, μειώσαμε κι άλλο τα κομμάτια (και για το κόστος και για το μέγεθος και για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατασκευή τα παιδιά) και βάλαμε 15. 

    Θα με συγχωρέσετε, δεν έβγαλα φωτογραφίες από το μάθημα και τις συναντήσεις μας, γιατί δε συμφωνώ με το "ανέβασμα" των φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο, έστω και με καλυμμένα τα πρόσωπα.  Στην εποχή μας είναι επικίνδυνο. Αφήστε που δεν είχα ζητήσει άδεια από τους γονείς τους γι' αυτό. Έτσι, θα σας δείξω μόνο τι έφτιαξαν τα παιδιά - το τελικό αποτέλεσμα:








     Χρησιμοποιήσαμε διάφορα χρώματα σύρματος και χαντρών και το κάθε παιδί διάλεξε το συνδυασμό του. Σκοπός ήταν να γίνουν περίπου 150-170 ημερολόγια, οπότε φανταστείτε ότι τα παιδιά έριξαν πολλή δουλειά! Στην αρχή τους φάνηκε δύσκολο, αλλά όταν τελείωσαν τα πρώτα ημερολόγια, ενθουσιάστηκαν. Έτσι, όλο το χωριό μας για μέρες έφτιαχνε δέντρα!!! Πολλά παιδιά πήραν σύρματα ακόμη και μαζί τους, στο σπίτι τους. Έφτιαξαν τα δέντρα και μας τα έφεραν την άλλη Κυριακή!!

    Βάψαμε τα ξύλα με λαδομπογιά σε σπρέι, πράσινη ή χρυσή, δέσαμε επάνω τα δέντρα, τα στερεώσαμε και κόλλησα στις πλαϊνές πλευρές του κάθε ξύλου, με πιστόλι σιλικόνης, κορδέλα σατέν, δημιουργώντας έτσι και το κρεμαστράκι του ημερολογίου. Το δεντράκι σε κάθε ημερολόγιο είναι διαφορετικό από τα άλλα...άλλο χρώμα σύρμα, άλλο χρώμα χάντρες. Και άλλο σχήμα ίσως, ανάλογα με την έμπνευση των παιδιών! Κάποια έγιναν και πολύχρωμα!! 

   Να πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο στα παιδιά, έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ξέρω ότι ήταν δύσκολη για ορισμένα παιδικά χεράκια, αλλά χάρηκα την επιμονή τους και την υπομονή τους! Και από ό,τι μαθαίνω, τα Ημερολόγιά τους θα γίνουν ανάρπαστα, άρεσαν πολύ! Και του χρόνου, παιδιά, με υγεία! Και εύχομαι "Καλές Γιορτές"! Ευχαριστήθηκα την παρέα σας!

    Πρέπει να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Συλλόγου - η πρότασή τους με συγκίνησε και χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν, εμένα και την ιδέα μου, για κάτι τόσο σημαντικό γι' αυτούς. Όπως και να το κάνουμε, είμαι μια αυτοδίδακτη και ακόμη άπειρη δημιουργός!! Ήταν ωραία όμως να δουλεύουμε όλοι μαζί σε μια ομάδα, μικροί, μεγαλύτεροι και πιο μεγάλοι, ενωμένοι κάτω από ένα κοινό σκοπό. Παρόλο που μας έπαιρνε ώρες τα πρωινά της Κυριακής, κανένα παιδί δεν ήθελε να φύγει, κανείς γονιός δε παραπονέθηκε που αργούσαμε. Επιφυλάσσομαι, μετά τις γιορτές να κάνουμε κι άλλα μαθήματα μαζί. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την ευκαιρία που μου δώσατε να μπω μέσα σε ένα τόσο όμορφο κλίμα, περνώντας δημιουργικές ώρες μαζί σας.

     Καλό βράδυ σε όλους!

9 σχόλια:

  1. Πάλι μεγαλούργησες κούκλα μου.
    Συγχαρητήρια σε σένα και στο σύλλογό σας.
    Εύχομαι τα χρήματα να πάνε σε καλούς σκοπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, Φλώρα μου! Αν και όλα τα εύσημα ανήκουν στα παιδιά, εκείνα έκαναν όλο τον κόπο και τελικά μεγαλούργησαν. Πολλά φιλάκια, καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αξιέπαινο αυτό που έκανες. Σου αξίζουν πολλά μπράβο, όπως βέβαια και στα παιδιά που υλοποίησαν την ιδέα σου. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο σου, μπραβο, μπραβο!!! Πολυ ωραια η κινηση σου να βοηθησεις και ομορφο το τελικο αποτελεσμα! Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φίλη μου!Συγχαρητήρια στόν σύλλογο καί σέ εσένα φυσικά!!Μού αρέσουν πολύ οι κατασκευές τών παιδίων, μέ τήν βοήθειά σου!Καλό Σ/Κ σού εύχομαι!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο σου κοριτσάκι μου για την εθελοντική προσφορά!!! Είναι υπέροχα να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά τις δυνατότητες της φαντασίας και των χεριών τους!!!! Συγχαρητήρια σε όλους σας, καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Wonderful initiative!!!! always nice to work with children!
    I loved the earrings and calendars!
    Have a wonderful weekend! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα! Χαίρομαι που άρεσε το αποτέλεσμα και σε εσάς όσο και σε εμάς εδώ!

    Βλέποντας τα παιδιά να ευχαριστιούνται τη διαδικασία της κατασκευής, το απόλαυσα κι εγώ πιο πολύ μαζί τους. Σκεφτείτε ότι ήξεραν από την αρχή ότι δε θα πάρουν το δεντράκι τους στο σπίτι τους, αφού προοριζόταν για το ημερολόγιο (συνήθως παίρνουν μαζί τους τις κατασκευές τους σε ανάλογες συναντήσεις), κι όμως δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Μιλάμε για παιδιά, πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι αυτό;! Κι όμως, έρχονταν και προσπαθούσαν, φτιάχνοντας παραπάνω από ένα δεντράκι κάθε φορά. Επίσης, την πρώτη μέρα, μερικοί από μας αποκτήσαμε και μερικές... φουσκαλίτσες - κάποια σύρματα ήταν πολύ σκληρά σε σχέση με άλλα. Ούτε αυτό μας σταμάτησε! Ακόμη καλύτερο; Είχαμε και ένα αγόρι (γυμνασίου) στην παρέα, το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έκανε το δέντρο του ο ίδιος, έμαθε και άλλους που ήρθαν μαζί μας αργότερα. Τον θαύμασα και λόγω φύλου και λόγω ηλικίας, αλλά και γιατί φαινόταν να "πιάνουν" τα χέρια του καλύτερα κι από εμένα. Αναρωτιέμαι τι δείγματα θα έχει να μας δώσει αργότερα... Πάντως, κάτι μου λέει ότι δε θα το αφήσει μεγαλώνοντας, "το'χει"!

    Πολλά φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...