Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων)


 Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). 

 Κύριος στόχος και το μήνυμα της συγκεκριμένης επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

 Κάθε χρόνο - και παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού - διερευνάται με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. 

 Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» και τιμώμενο μουσείο είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. 

 Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα (αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο εδώ). 

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.


"Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού." (πηγή)


~~~~~~~~~~~~~

 Αγαπώ τα μουσεία. Αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω επισκεφθεί πολλά, σίγουρα όμως δεν έχω επισκεφθεί και λίγα. 

 Πριν δυο χρόνια, σε ένα ταξίδι μου στην Αθήνα, είχα τη χαρά να επισκεφθώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήταν μια απόφαση της στιγμής και ήμουν εντελώς απροετοίμαστη, δεν είχα ιδέα τι θα δω και τι θα συναντήσω εκεί. 

 Είμαι από αυτούς που κοντοστέκονται και διαβάζουν κάθε καρτελάκι στα εκθέματα, κάθε πληροφορία, και αυτό έκανα και εκεί, με το που ξεκίνησα την περιήγησή μου. Είχα καταλάβει ότι το μουσείο ήταν μεγάλο, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο.

 Αν δεν το έχετε επισκεφθεί και σκοπεύετε, σας το λέω: αν είστε κι εσείς σαν κι εμένα και θέλετε να δείτε τα πάντα με προσοχή, θα χρειαστείτε μια ολόκληρη μέρα (μπορεί και παραπάνω). Το μουσείο είναι τεράστιο. Τεράστιο!! (8000 τ.μ. δεν τα λες και λίγα...)



 Οι συλλογές του αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στα 8000 τ.μ. του στεγάζονται πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές, ενώ γίνονται και περιοδικές εκθέσεις. Πιο αναλυτικά, στις δεκάδες αίθουσες του μουσείου θα συναντήσετε:

► Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας. 
► Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης. 
► Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή 
►Τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων.
► Τη συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη.
►Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας.
►Η μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.
► Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων, που αριθμεί 180 έργα.

 Όσον αφορά την περιοδική έκθεση, αυτό τον καιρό πρόκειται για την: «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…» Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας (από 08/09/2015-31/07/2016).



 Από τις πρώτες κιόλας αίθουσες, είχα ήδη εντυπωσιαστεί - υπέροχοι χώροι, υπέροχα εκθέματα. Ήθελα να τα παρατηρήσω όλα, ένα προς ένα, και να διαβάσω τα πάντα γι΄αυτά. Είδα τουρίστες να φωτογραφίζουν, πληροφορήθηκα πως δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό και έβγαλα κι εγώ αρκετές φωτογραφίες (πάντα χωρίς φλας - μην τα ισοπεδώνουμε όλα). Κάνω μια δουλειά όπου αυτού του είδους οι φωτογραφίες (καθώς και όλες οι πληροφορίες που μπορεί να μάθω μέσα σε ένα μουσείο) μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες. Μαθαίνω, μεταδίδω.

 Περίπου στα μισά του μουσείου είχε φύγει ήδη η μισή μου μέρα (και παραπάνω), και είχα κουραστεί, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσω χωρίς να το δω όλο. Κάποια στιγμή βγήκα στον υπέροχο, κατάφυτο αίθριο κήπο του (βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), και ανακάλυψα ένα καφέ, περιστοιχισμένο από αγάλματα και ψηφιδωτά. Έκανα ένα σύντομο διάλειμμα εκεί για ξεκούραση και καφεδάκι και επέστρεψα στις συλλογές. Αναγκαστικά, είδα τις αίθουσες που απέμεναν κάπως πιο γρήγορα - η μέρα περνούσε.

 Έφυγα από εκεί κουρασμένη μεν, πλήρης δε. Υπάρχουν εκθέματα που μου έμειναν αξέχαστα, όπως για παράδειγμα η συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μιας και αγαπώ ιδιαίτερα τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Χάρηκα απίστευτα που μου δόθηκε η ευκαιρία να τα δω από κοντά.  

 Ό,τι μου άρεσε ιδιαίτερα το φωτογράφισα, και ήρθε η ώρα να σας δείξω τις λήψεις. Συγχωρήστε μου όσες δεν είναι καλές - η απουσία φλας δημιουργεί κόκκο, αλλά εδώ δεν πήγαινα για την τέλεια φωτογραφία. Και άλλωστε δεν ήθελα να καταχραστώ την πλήρη ελευθερία που μου έδωσαν για να φωτογραφίσω, βγάζοντας επαναλαμβανόμενες λήψεις των ίδιων εκθεμάτων.






















Από τη Συλλογή Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων









Το κατάφυτο αίθριο του Μουσείου


 Φίλοι μου, αν δεν έχετε επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ελπίζω να κατάφερα να σας κινήσω την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

 Αν το έχετε επισκεφθεί παλαιότερα, σίγουρα θα μπορούσατε να πάτε ξανά σήμερα. Και ο λόγος είναι πως κατά πάσα πιθανότητα όλο και κάτι καινούριο θα δείτε ανάμεσα σε όσα έχετε ήδη δει, καθώς οργανώνονται συνέχεια περιοδικές εκθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο.  



Πηγές πληροφοριών: 




καθώς και από το προσωπικό μου αρχείο, και από έντυπο υλικό/εκδόσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου




33 σχόλια:

  1. Τί ωραια μουσεια υπάρχουν και τί πολιτισμος!! ευχαριστουμε που το μοιραστηκες!! φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι...
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες και διάβασες!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Είναι μια ευκαιρία η σημερινή ημέρα για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα Μουσεία. Το Αρχαιολογικό το έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Σε εντυπωσιάζει ακριβώς όπως λες. Νοιώθεις δέος για όλα αυτά τα έργα και κάτω μπορείς να πιεις τον καφέ σου σε έναν ήρεμο χώρο. Μπράβο Έλλη για την προώθηση του πολιτισμού μας
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σίγουρα μια ευκαιρία η σημερινή ημέρα. Ωστόσο, όποια μέρα κι αν πας, είναι επίσης μια ευκαιρία για να κερδίσεις κάτι από την επίσκεψή σου σε ένα μουσείο.
      Το Αρχαιολογικό είναι ένα πολύ σημαντικό μουσείο και το μεγαλύτερο της χώρας μας. Είναι κάτι που πρέπει να δεις κάποια στιγμή στη ζωή σου...
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  3. Aπο το σχολειο εχω να παω! Με την αναρτηση σου μου κινησες το ενδιαφερον! Κι ενα καφεδακι στον κηπο το καλυτερο χαλαρωτικο!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πάλι τότε είχαμε πάει στο Πολεμικό και στο Ναυτικό Μουσείο... Δεν είχα την ευκαιρία να δω το Αρχαιολογικό Μουσείο στα σχολικά μου χρόνια (και ίσως καλύτερα, γιατί δε θα μπορούσα να το εκτιμήσω τότε όπως του πρέπει).
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Οι ώρες φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις! Εντωμεταξύ, πετάει και το μυαλό σε διάφορα, σε εποχές και καταστάσεις και βγαίνεις σε αφασία!!!
    Κι όμως οι φωτό σου είναι μια χαρά!
    Ωραίο αφιέρωμα, Έλλη μου! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως! Η μέρα περνάει χωρίς να το συνειδητοποιείς. Και βγαίνεις κάπως μετά από την τόση πληροφορία... Μου άρεσε, όμως, μου άρεσε πολύ.
      Φιλιά πολλά, Αλεξάνδρα μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Μα αυτό δεν είναι το σημαντικό? Να διαβάσεις τα καρτελάκια, να αφιερώσεις χρόνο κτλ? Αλλιώς είναι σαν να το... ξεπετάς... Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω! (Το πρώτο, όχι το δεύτερο!)
    :-p
    Δεν έχω πάει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μα μου έδωσες μια γερή δόση σήμερα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι αυτό είναι το σημαντικό, αλλιώς γιατί να πας; Έχεις δίκιο: είναι σαν να το ξεπετάς.
      Χαίρομαι που σου το γνώρισα σήμερα, έστω και λίγο, και σου εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρεις να το επισκεφθείς.
      (Καλού-κακού, πάρε μαζί σου και κανένα σκαμπουδάκι όμως... χαχαχ!!)
      Φιλιά πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  6. Όνειρο ζώης για εμένα η αρχαιολογία Έλλη μου, αλλά με κέρδισε το Παιδαγωγικό, ίσως κάποτε το κάνω πραγματικότητα όμως, ποιος ξέρει; Στο υπέροχο μουσείο μας δεν έχω πάει αλλά είναι στόχος μόλλις μεγαλώσουμε λιγάκι να κάνουμε το μεγάλο ταξίδι και να απολαύσουμε ολες αυτές τις μοναδικές συλλογές επιτέλους και από κοντά!!! Φοβερό το αφιέρωμά σου, όμορφες οι φωτογραφίες. Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, αλήθεια; Δεν είχα ιδέα ότι σου άρεσε τόσο η αρχαιολογία! Ναι, ποιος ξέρει; Ίσως, κάποτε... κι εγώ σου το εύχομαι.
      Για να πάτε θα πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά, να είναι σε θέση να αντιληφθούν κάποια πράγματα. Συμφωνώ. Τώρα θα κουραστούν και στο σώμα και στο μυαλό (και λόγω του μεγέθους του μουσείου, και λόγω της υπερβολικής πληροφορίας).
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίες εικονες!
    Το λυπηρό ειναι οτι τα μουσεία γεμιζουν ασφυκτικα μονο τετοιες μερες, όταν ειναι δωρεαν οι είσοδος....
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ!

      Κατά την ταπεινή μου γνώμη - και επειδή το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις - θα σου πω τα εξής:

      Αν η είσοδος σε ένα μουσείο ή σε ένα αρχαιολογικό χώρο είναι πανάκριβη (ξέρεις π.χ. πόσο έχει πάει τώρα το ενιαίο εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης; 20 ευρώ!!) είναι λογικό να πηγαίνουν όλοι τις ημέρες με δωρεάν είσοδο.
      Αν μια τετραμελής οικογένεια θέλει 80 ευρώ για να πάει σε ένα αρχαιολογικό χώρο, απλά δε θα πάει. Θα προτιμήσει να τα φάει (στην κυριολεξία) τα χρήματα και να γεμίσει την κοιλιά των παιδιών της σε μια ταβέρνα, παρά να γεμίσει το νου τους με εικόνες από τα εκθέματα. Κι αυτό είναι που είναι πραγματικά λυπηρό.
      Προσωπικά έχω ένα θέμα με την τόσο ακριβή τιμή, και ειδικά για τους Έλληνες πολίτες. Δεν το λέω εθνικιστικά, ούτε καν, αλλά πρακτικά: με την τόσο ακριβή τιμή ο Έλληνας αποφεύγει σήμερα αναγκαστικά τα μουσεία (και είναι κρίμα, γιατί στεγάζουν δείγματα του πολιτισμού του). Δεν έρχεται κοντά τους. Ο τουρίστας δεν είναι το ίδιο. Έρχεται στη χώρα για να δει. Και τελικά βλέπει όλα όσα δε βλέπει ο Έλληνας, κι ας τα έχει δίπλα στο σπίτι του...

      Από την άλλη, βέβαια, αυτός που θέλει να πάει σε ένα μουσείο, θα πάει - και ειδικά ο ταξιδιώτης που τυχαίνει να βρίσκεται κοντά σε ένα αρχαιολογικό χώρο ή σε ένα μουσείο μια συγκεκριμένη μέρα (Έλληνας ή τουρίστας). Θα κάνει το κουμάντο του και θα δώσει τα χρήματα, γιατί ξέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα του είναι δύσκολο να ξαναβρεθεί εκεί.
      Όταν ζούσα στη Θάσο, πήγα στο αρχαιολογικό μουσείο της, γιατί πολύ απλά θα ήμουν χαζή να μην πήγαινα όντας 5 ολόκληρα χρόνια εκεί. Και ενώ το ήθελα. Το εισιτήριο όμως δεν ήταν απαγορευτικό, κι αυτό ήταν στα συν.
      Στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, αντίθετα, το εισιτήριο "έτσουζε", αλλά πάλι το έδωσα μετά χαράς (αν και μειωμένο λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας). Και ολόκληρο να το έδινα, δε θα λυπόμουν τα χρήματα καθόλου. Πότε θα ξανάβλεπα την Πινακοθήκη; Λογικά, ποτέ.

      Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα να έχεις.

      Διαγραφή
  8. Αληθινά και εγώ εντυπωσιάστηκα από το Εθνικό Μουσείο , πέρασα πολλές ώρες εκεί έφυγα χωρίς να νιώθω ότι είμαι γεμάτη γιατί είναι πολλά πολλά τα εκθέματα και θέλω δεύτερη και τρίτη επίσκεψη !!!
    Φιλάκια πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολλά είναι, δεν το συζητώ! Όντως χρειάζεται κανείς δεύτερη και τρίτη επίσκεψη.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα, Νικόλ μου!

      Διαγραφή
  9. Πόσα χρόνια έχω να πάω στο Αρχαιολογικό Μουσείο!!!! Και είναι καιρός τώρα που θέλω να το επισκεφθώ και για την περιοδική έκθεση της παλιάς Αθήνας, αλλά δεν το έχω καταφέρει. Νά'σαι καλά που μου το ξαναθύμησες, ΄Ελλη μου! Πολύ καλές οι φωτογραφίες σου!!!!
    Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να καταφέρεις να πας, Μαριάννα μου! Αν το βάλεις στο πρόγραμμα, ως τα τέλη Ιουλίου που διαρκεί η περιοδική έκθεση, ίσως βρεις μια κατάλληλη ευκαιρία για επίσκεψη.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Θα μπορούσα να είχα γράψει εγώ την ανάρτηση, απλά θα έλεγα ότι επισκέφτηκα (χωρίς να το έχω προγραμματίσει από μέρες) το Μουσείο το 2009 όταν κι ανέβηκα τελευταία φορά στην Αθήνα.
    Είχα την ίδια ακριβώς ψυχολογία και συμπεριφορά με σένα!
    Και ήταν ότι καλύτερο έκανα εκείνη την τελευταία φορά που πήγα Αθήνα! Τι μου θύμισες Έλλη μου!!!
    Τόσες ώρες κι όμως δεν ήταν καθόλου χάσιμο....
    Πολλά γλυκά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά τα απρογραμμάτιστα είναι και αυτά που μας μένουν περισσότερο, ε; Συμφωνώ, και για μένα ήταν ένα από τα καλύτερα που είχα κάνει εκείνη τη φορά και χαίρομαι που το έκανα τότε και δεν το άφησα για αργότερα.
      Το ταξίδι εκείνο ήταν αστραπή μεν, επί τούτου δε. Είδα πολλά, έκανα πολλά, και το είχα απολαύσει!
      Φιλιά γλυκά κι από εμένα! :)

      Διαγραφή
  11. Εκπληκτικές φωτογραφίες!!! Κι εγώ έχω επισκεφθεί πάρα πολλά μουσεία, αλλά είναι σχεδόν όλα, εκτός Ελλάδας.. Βέβαια, δεν σου κρύβω ότι έχω δει απίστευτα εντυπωσιακά εκθέματα.. Ένα από τα πιο ωραία μουσεία που έχω δει στον κόσμο, είναι εκείνο σε μια μικρή πόλη στο Ουζμπεκιστάν "The Savitsky Museum" http://fromoverhere.net/ Καλό βραδάκι, πολλά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σωστό λινκ είναι αυτό:
      http://fromoverhere.net/2011/04/the-savitsky-museum-under-attack/

      Διαγραφή
    2. Ήμουν σίγουρη ότι θα είχες πάει σε πολλά μουσεία έξω (αν δεν είχες πάει, θα σε μάλωνα τώρα).
      Εντός γιατί όχι, όμως;
      Το μουσείο στο Ουζμπεκιστάν πρέπει να ήταν όχι μόνο ωραίο, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον... σε ευχαριστώ για το link!
      Φιλιά πολλά, ξανθούλα μου!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος20/5/16, 10:51 π.μ.

    Και για μένα είναι μεγάλη αγάπη τα μουσεία Ελλη μου!! Είχα καημό να περάσω αρχαιολογία κάποτε και να χάνομαι μέσα στα μουσεία και σε χώρους ανασκαφής!! Και μετά ξύπνησα!! :))) Αλλά η αγάπη πάντα μένει!! Είναι τόσο κοντά μου το μουσείο κι όμως έχω χρόοοονια να πάω. Ακόμα και στην Ακρόπολη που θέλω να ξαναπάω σύντομα, πάντα κάτι προκύπτει και το ματαιώνουμε.. Θα το κανονίσω όμως για πολύ πολύ άμεσα!! Μες στα πόδια μας είναι τόσες ομορφιές!!
    Μου αρέσουν πολύ οι φωτό σου, ατμοσφαιρικότατες!! Σε φιλώ Ελλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ήξερα ότι ήθελες να ασχοληθείς με την αρχαιολογία! Υπέροχη επιστήμη, ενδιαφέρον πολύ το αντικείμενο, δύσκολο όμως το να βρεις δουλειά πάνω σε αυτό... δυστυχώς.
      Ξέρεις τι γίνεται - συνήθως όταν έχουμε κάτι μέσα στα πόδια μας, σπάνια το επισκεπτόμαστε, όλο το αφήνουμε για "αύριο". Να πας όμως. Και να πας και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
      Φιλιά πολλά, Μαριλένα μου!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη ηεπίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αμύθητοι οι θησαυροί που φιλοξενεί. Το είχα επισκεφτεί μια φορά, πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν στην Ελλάδα.Τυχεροί που είναι κοντά σας και πάτε όποτε θέλετε.
    Να σου πω καλή μου Έλλη, ότι και εδώ τα μουσεία είναι πολλά, αξιόλογα και ενδιαφέροντα.
    Νασαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμύθητοι, πραγματικά. Τεράστια η συλλογή του, και σε αριθμό, και σε αξία.
      Δεν γνώριζα ότι δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα! Αν και δεν ξέρω σε ποια χώρα ζεις, είμαι σίγουρη ότι θα έχει και εκεί πολλά να δει και να θαυμάσει κανείς.
      Να είσαι καλά και εσύ, σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα.

      Διαγραφή
  14. Θυμάμαι που μας το έλεγες, δεν έχουμε πάει ακόμα!
    Πολύ όμορφες φωτογραφίες.. Όσο για αυτό το χούι που διαβάζεις την κάθε πληροφορία, ξέρεις με ποιον θα κάνεις παρέα στα μουσεία!! ;)
    Καλή εβδομάδα φιλάκια πολλά!! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχεχε! Γελάω με το χούι και την παρέα που λες!
      Μα τι κάνεις, μόνο περπατάς εσύ όταν κατεβαίνεις προς το κέντρο; :))
      Να πάτε, οργανώστε το! Όπως λέει και η Μαριλένα πιο πάνω, εσείς τα έχετε όλα αυτά μέσα στα πόδια σας... τι να πούμε κι εμείς; Που για να έρθουμε να τα δούμε είναι ολόκληρη απόφαση και 27 διόδια δρόμος; :))
      Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα επίσης! ♥

      Διαγραφή
  15. Κι εμείς πήγαμε και περάσαμε τέλεια. Τα μικρά ξετρελάθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνατε! Ήμουν σίγουρη ότι θα ξετρελαίνονταν... για τα παιδιά πάντοτε τα μουσεία είναι ένας καινούριος, μαγικός κόσμος! :)

      Διαγραφή
  16. τι κρίμα να είμαστε Αθήνα και να μην το έχουμε επισκεφτεί!πρέπει να το βάλουμε στο πρόγραμμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει... και πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Αν πάτε, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...