Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).
Κύριος στόχος και το μήνυμα της συγκεκριμένης επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο - και παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού - διερευνάται με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» και τιμώμενο μουσείο είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα (αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο εδώ).
Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.
"Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού." (πηγή)
~~~~~~~~~~~~~
Αγαπώ τα μουσεία. Αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω επισκεφθεί πολλά, σίγουρα όμως δεν έχω επισκεφθεί και λίγα.
Πριν δυο χρόνια, σε ένα ταξίδι μου στην Αθήνα, είχα τη χαρά να επισκεφθώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήταν μια απόφαση της στιγμής και ήμουν εντελώς απροετοίμαστη, δεν είχα ιδέα τι θα δω και τι θα συναντήσω εκεί.
Είμαι από αυτούς που κοντοστέκονται και διαβάζουν κάθε καρτελάκι στα εκθέματα, κάθε πληροφορία, και αυτό έκανα και εκεί, με το που ξεκίνησα την περιήγησή μου. Είχα καταλάβει ότι το μουσείο ήταν μεγάλο, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο.
Αν δεν το έχετε επισκεφθεί και σκοπεύετε, σας το λέω: αν είστε κι εσείς σαν κι εμένα και θέλετε να δείτε τα πάντα με προσοχή, θα χρειαστείτε μια ολόκληρη μέρα (μπορεί και παραπάνω). Το μουσείο είναι τεράστιο. Τεράστιο!! (8000 τ.μ. δεν τα λες και λίγα...)
Οι συλλογές του αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στα 8000 τ.μ. του στεγάζονται πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές, ενώ γίνονται και περιοδικές εκθέσεις. Πιο αναλυτικά, στις δεκάδες αίθουσες του μουσείου θα συναντήσετε:
► Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας.
► Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης.
► Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή
►Τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων.
► Τη συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη.
►Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας.
►Η μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.
► Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων, που αριθμεί 180 έργα.
Από τις πρώτες κιόλας αίθουσες, είχα ήδη εντυπωσιαστεί - υπέροχοι χώροι, υπέροχα εκθέματα. Ήθελα να τα παρατηρήσω όλα, ένα προς ένα, και να διαβάσω τα πάντα γι΄αυτά. Είδα τουρίστες να φωτογραφίζουν, πληροφορήθηκα πως δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό και έβγαλα κι εγώ αρκετές φωτογραφίες (πάντα χωρίς φλας - μην τα ισοπεδώνουμε όλα). Κάνω μια δουλειά όπου αυτού του είδους οι φωτογραφίες (καθώς και όλες οι πληροφορίες που μπορεί να μάθω μέσα σε ένα μουσείο) μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες. Μαθαίνω, μεταδίδω.
Περίπου στα μισά του μουσείου είχε φύγει ήδη η μισή μου μέρα (και παραπάνω), και είχα κουραστεί, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσω χωρίς να το δω όλο. Κάποια στιγμή βγήκα στον υπέροχο, κατάφυτο αίθριο κήπο του (βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), και ανακάλυψα ένα καφέ, περιστοιχισμένο από αγάλματα και ψηφιδωτά. Έκανα ένα σύντομο διάλειμμα εκεί για ξεκούραση και καφεδάκι και επέστρεψα στις συλλογές. Αναγκαστικά, είδα τις αίθουσες που απέμεναν κάπως πιο γρήγορα - η μέρα περνούσε.
Έφυγα από εκεί κουρασμένη μεν, πλήρης δε. Υπάρχουν εκθέματα που μου έμειναν αξέχαστα, όπως για παράδειγμα η συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μιας και αγαπώ ιδιαίτερα τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Χάρηκα απίστευτα που μου δόθηκε η ευκαιρία να τα δω από κοντά.
Ό,τι μου άρεσε ιδιαίτερα το φωτογράφισα, και ήρθε η ώρα να σας δείξω τις λήψεις. Συγχωρήστε μου όσες δεν είναι καλές - η απουσία φλας δημιουργεί κόκκο, αλλά εδώ δεν πήγαινα για την τέλεια φωτογραφία. Και άλλωστε δεν ήθελα να καταχραστώ την πλήρη ελευθερία που μου έδωσαν για να φωτογραφίσω, βγάζοντας επαναλαμβανόμενες λήψεις των ίδιων εκθεμάτων.
Από τη Συλλογή Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων
Το κατάφυτο αίθριο του Μουσείου
Φίλοι μου, αν δεν έχετε επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ελπίζω να κατάφερα να σας κινήσω την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Αν το έχετε επισκεφθεί παλαιότερα, σίγουρα θα μπορούσατε να πάτε ξανά σήμερα. Και ο λόγος είναι πως κατά πάσα πιθανότητα όλο και κάτι καινούριο θα δείτε ανάμεσα σε όσα έχετε ήδη δει, καθώς οργανώνονται συνέχεια περιοδικές εκθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο.
Πηγές πληροφοριών:
καθώς και από το προσωπικό μου αρχείο, και από έντυπο υλικό/εκδόσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου