Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Μάντις


 Ποια είναι η πρώτη εικόνα (ή καλύτερα, προβολή) που σας έρχεται στο μυαλό, αντικρίζοντας το έντομο αυτό;




  Οι περισσότεροι βλέπουν μιαν ικέτιδα / έναν ικέτη. *

  Κάποιοι, έναν ανελέητο κυνηγό και δολοφόνο. **

  Άλλοι, ένα επηρμένο έντομο. ***

  Και μερικοί, είδαν κάποτε σ΄αυτό νέες τεχνικές μάχης και συστήματα. ****




Εγώ; 



Ε, λοιπόν, εγώ είδα ένα έντομο-χορευτή...




... που τελικά απέμεινε μόνος στο φεγγαρόφωτο. 





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



 Τα Μαντώδη (Mantodea) ή οι Μάντισσες είναι μία τάξη εντόμων που αποτελείται από περίπου 2.200 είδη, τα οποία χωρίζονται σε 9 οικογένειες. Ονομάστηκαν έτσι το 1838 από τον γερμανό εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ. 


* Ικέτιδα/ικέτης:




  Στην Ελλάδα αναφέρονται 8 είδη μαντισσών, και έχω την εντύπωση ότι το έντομο που φωτογράφησα εγώ ανήκει στο είδος mantis religiosa.

 Το πρώτο συνθετικό του ονόματος αυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντις ενώ το δεύτερο συνθετικό από τη λατινική λέξη religio (= καθήκον / δέσμευση στους θεούς, από την οποία προέρχεται και η λέξη religion = θρησκεία). Το όνομα προέκυψε λόγω της χαρακτηριστικής μορφής του σώματος του εντόμου και της ιδιαίτερης στάσης που παίρνει, έχοντας το μπροστινό ζεύγος των ποδιών του υψωμένο σαν σε στάση προσευχής. Το κοινό αγγλικό όνομα του εντόμου είναι praying mantis (προσευχόμενος μάντης), ενώ στην Ελλάδα συνήθως το λέμε Αλογάκι της Παναγίας. (πηγή)


UPDATE: Στα σχόλια της ανάρτησης, ο φίλος YanTsou με διορθώνει: μου λέει πως το είδος που φωτογράφισα δεν είναι το Mantis Religiosa, αλλά το Sphodromantis viridis... "Ξεχωρίζει εύκολα από την μικρή λευκή κηλίδα στο φτερό. Το Mantis δεν έχει τέτοια", λέει. Τον ευχαριστώ πολύ και ανακαλώ!


** Κυνηγός/δολοφόνος:

  Η μάντις είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο έντομο. Τρέφεται με άλλα έντομα και ασπόνδυλα, αλλά μπορεί να τραφεί ακόμη και με αμφίβια, ερπετά και μικροθηλαστικά αν της δοθεί η ευκαιρία. Στήνει ενέδρες, παραμένει ακίνητη και προσαρμόζεται στα χρώματα του περιβάλλοντός της, παραμονεύοντας τη λεία της σχεδόν αόρατη. 

  Το μπροστινό ζεύγος των ποδιών της έχει χαρακτηριστικό σχήμα και καταλήγει σε αγκαθωτές άρπαγες. Η μάντις στηρίζεται στα δύο πίσω πόδια της, με το θώρακα και το κεφάλι όρθια, και έχει τα μπροστινά της πόδια ανοιχτά και υψωμένα περιμένοντας το κατάλληλο θήραμα. Όταν επιτίθεται, το κάνει αστραπιαία. Μπορεί να στρέψει το κεφάλι της κατά 180º, έχει μεγάλα μάτια και η θέση τους στο κεφάλι τής δίνει τη δυνατότητα να έχει περιφερειακή όραση μακριά και στερεοσκοπική κοντά. 

  Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος πολύ συχνά το θηλυκό έντομο σκοτώνει το αρσενικό και το καταναλώνει ολόκληρο, επιδιώκοντας ίσως να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των αυγών που θα παραχθούν από το ζευγάρωμα. (πηγή)


*** Επηρμένο έντομο:

  Κάπου εκεί στο 770 μ.Χ., μια μέρα ο βασιλιάς Τσουάν Γκονγκ - του Βασιλείου Τσι - πήγε για κυνήγι με το άρμα του. Ξαφνικά είδε ένα μικρό έντομο δίπλα στον δρόμο που ύψωνε τα χέρια του για να σταματήσει το άρμα. 




  Ο Τσουάν Γκονγκ ρώτησε τον οδηγό: «Τι έντομο είναι αυτό;» και απάντησε ο οδηγός: «Είναι ένα αλογάκι της Παναγίας που είδε το άρμα να προχωράει και προσπαθεί να το σταματήσει αντί να το αποφύγει. Τι επηρμένο έντομο που είναι!» Ο Τσουάν Γκονγκ γέλασε και είπε: «Θα ήταν πολύ γενναίο παλικάρι αν ήτανε άνθρωπος». Και τότε διέταξε τον οδηγό να προχωρήσει παρακάμπτοντας το αλογάκι της Παναγίας, για να μην το πατήσει. 
  Αυτό το επεισόδιο  διαδόθηκε γρήγορα στο Βασίλειο του Τσι, όπου λέγεται ότι επειδή ο Βασιλιάς Τσουάν Γκόνγκ σεβόταν τα παλικάρια, πολλοί γενναίοι πολεμιστές βρέθηκαν κάτω από την προστασία του. 
  Όμως σήμερα, η Κινέζικη παροιμία που λέει: «Σαν το αλογάκι της Παναγίας που προσπαθεί να σταματήσει το άρμα», δεν συμβολίζει τα παλικάρια. Συμβολίζει κυρίως τους ανθρώπους που έχουν έπαρση και επίσης την προδιαγεγραμμένη αποτυχία που θα έχει κάποιος που πάει να τα βάλει με μεγάλες και ακατανίκητες δυνάμεις. Για παράδειγμα, λένε: «Δεν μπορείς να τα βάλεις με τον κρατικό μηχανισμό. Θα χάσεις σίγουρα, σαν το αλογάκι της Παναγίας που προσπαθεί να σταματήσει το άρμα.» (πηγή→ http://www.paramithas.gr/)


**** Συστήματα και τεχνικές μάχης:

 Το Σιάνγκ Σινγκ Τσουάν  ("Η γροθιά της Μίμησης") είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνεται στο Γου Σου ("Πολεμική Τέχνη" ή "Η τέχνη των μαχών", κινεζικό σύστημα πυγμαχίας κουνγκ φου) και συνδυάζει τη μίμηση συγκεκριμένων ζώων και πουλιών, ή τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων, με τεχνικές μάχης. 

 Απαρτίζεται από έναν μεγάλο αριθμό μορφών, ανάμεσά τους η γροθιά Τανγκ Λανγκ Τσουάν ("Γροθιά του Αλόγου της Παναγίας"). Όταν κάποιος εξασκεί κάποια μορφή από το Σιάνγκ Σινγκ Τσουάν, μιμείται την εμφάνιση του αντικειμένου του, και επιπλέον παρουσιάζει πλήρως στο Γου Σου τα χαρακτηριστικά της επίθεσης και της άμυνας που αυτό αναπτύσσει.  

 Το σύστημα Τανγκ Λανγκ Τσουάν ("Γροθιά του Αλόγου της Παναγίας") ιδρύθηκε στην περίοδο της δυναστείας Μινγκ (1368 - 1644) από έναν κοσμικό σπουδαστή Σάο Λιν, τον Ουάνγκ Λανγκ. Ο Ουάνγκ Λανγκ καταγόταν από τη χερσόνησο Σαντόνγκ και έζησε για κάποιο διάστημα στο μοναστήρι Σάο Λιν, όπου και διδάχτηκε ένα μέρος της τέχνης των μοναχών. 

  Το σύστημα Τανγκ Λάνγκ Τσουάν αναπτύχθηκε από τους μοναχούς Σάο Λιν και διαδόθηκε από τον Ταοϊστή ιερέα Σενγκ Σιάο. Είναι ένα σπουδαίο σύστημα που αναγνωρίζεται ως μία από τις Τέσσερις Γροθιές της Σαντόνγκ και είναι αποτελεσματικό και στην πραγματική μάχη.

  Το ύφος αυτής της γροθιάς θυμίζει το αλογάκι της Παναγίας. Μιμείται την κίνηση του εντόμου και δίνει ιδιαίτερο βάρος και έμφαση στις τεχνικές χεριών και στην «αγκιστρωτή θέση» των καρπών. Οι κινήσεις της γροθιάς είναι ποικίλες και γρήγορες. (πηγή→ http://www.shaolin.com.gr)


55 σχόλια:

  1. Ένα δεν ξέρω γιατί ονομάστηκε
    Αλογάκι της Παναγίας ένα έντομο
    με τόση έπαρση στη στάση του!!!!

    Χάρηκα τις όλες πληροφορίες
    Καλημέρα Έλλη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπαρση λοιπόν βλέπεις εσύ, ε; Οι πιο πολλοί βλέπουν την ικεσία, την προσευχή, γι΄αυτό...
      Να είσαι καλά, Ελένη μου! Φιλί! ♥

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελλη μου!! Εγώ το χω ακουστά αλογάκι της Παναγίας μόνο!! Αλλά το ότι σου στήθηκε κιόλας με ξεπερνά!! Βρε το ποζάτο!! Πάντα μου αρέσει και θαυμάζω την καλλιτεχνική σου ματιά!! Κι έμαθα και τόσες πληροφορίες!!
    Καλό φθινόπωρο να χεις!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαριλένα μου και καλώς μας ήρθες και πάλι! :)
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Ούτε εγώ το περίμενα να μου ποζάρει έτσι το έντομο! Και εννοείται ότι δε θα άφηνα με τίποτα την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη...
      Φιλιά πολλά, καλό φθινόπωρο επίσης!

      Διαγραφή
  3. Λοιπόν Έλλη μου, εντυπωσιακά πραγματικά. Έχω μια ροπή αποστροφής σε τέτοια ιπτάμενα που με ανατριχιάζουν αρκετά θα έλεγα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω μη με ρωτάς. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την εντυπωσιακή δομή τους.
    Καλή βδομάδα να έχεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, κι εγώ... δεν τα αντέχω καθόλου. (Και νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις λίγες φορές που πλησίασα τόσο κοντά σε ένα έντομο, ώστε να τραβήξω τη λήψη!)
      Καλή εβδομάδα επίσης, Γιάννη μου.

      Διαγραφή
  4. Το αλογάκι της Παναγίας σε χορευτικές φιγούρες ε! Εντυπωσιακές φωτογραφίες!!!
    Φιλάκια Έλλη μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικότατα! :)
      Σε ευχαριστώ.
      Φιλιά πολλά, Ελένη μου, καλή εβδομάδα επίσης!

      Διαγραφή
  5. Εγω Έλλη μου δεν το έχω με τέτοια έντομα, με ανατριχιάζουν λίγο. Τις πληροφορίες που γράφεις πάντως για το συγκεκριμένο έντομο τις διάβασα με πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα με ανατριχιάζουν, δεν το συζητώ. Αλλά από την άλλη, ήταν ευκαιρία αυτές οι λήψεις... και για χάρη της φωτογραφίας έκανα για λίγο πίσω όσον αφορά την αποστροφή μου!
      :)

      Διαγραφή
  6. Το έχω δει πολλές φορές στο κτήμα και το ήξερα κι εγώ σαν το αλογάκι της Παναγίας.τώρα διάβασα όλη την ιστορία και ..χαίρομαι πάντα όταν διαβάζω κάτι τέτοια, τρελαίνομαι να μαθαίνω για πράγματα που τα προσπερνούμε βρε αδελφέ χωρίς να ψάχνουμε την ιστορία του.Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Αλογάκι της Παναγίας το ξέρω και εγώ. Αλλά όλα τα άλλα πρώτη φορά τα έμαθα! Κοίτα να δεις τι ενδιαφέροντα που είναι όπως τα παρουσίασες. Ωραία! Από μια σου φωτογραφία τι έμαθα!!
    Να σαι καλά Σ'ευχαριστώ
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να είσαι καλά, χαίρομαι που σου άρεσαν οι πληροφορίες!
      Φιλιά κι από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω αν το έγραψε άλλος, αλλά εγώ βλέπω έναν μαέστρο! Με τις μπαγκέτες του κατευθύνει μια ολόκληρη ορχήστρα ( μη σου πω ότι φαντάζομαι και την ορχήστρα από κάτω! )
    Ε; Πώς πάω από φαντασία;
    Πολλά φιλιά Έλλη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν το έγραψε άλλος!
      Μου αρέσει η οπτική σου!! Δεν το είχα σκεφτεί αυτό... έχεις δίκιο!! θα μπορούσε να είναι, ναι.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα! ♥

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα μωρό! Έ λοιπόν μπορώ να πω ότι έμαθα ένα σωρό για τα αλογάκια της Παναγίας που δεν τα είχα ξανακούσει και είναι πολύ ενδιαφέρον! Φιλιά καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι! :)
      Καλή συνέχεια να έχεις κι εσύ, Μαίρη μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Ένιωσα σαν να βρίσκομαι σε ένα μικρό documentary, Έλλη μου!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, για τις οποίες δεν είχα ιδέα. Μου άρεσε πολύ η σκέψη του χορευτή και η εικόνα σου! Πάλι απόψε θα κοιμηθώ έχοντας καινούριες σκέψεις να στοχάζομαι! :)
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)
      Πόσο χαίρομαι... σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Παλόμα μου!
      Φιλιά πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου.... κι εγώ αλογάκι της Παναγίας το ήξερα μόνον, αλλά με ενθουσίασαν πολύ και οι φωτογραφίες σου !!! Είναι πραγματικά καταπληκτικές !!!! Να "πιάσεις" τις χορευτικές φιγούρες ..... αξιοθαύμαστο και σπάνιο και σ ευχαριστούμε πολύ πολύ !!!! Τα φιλιά μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σας ευχαριστώ που περάσατε από εδώ κι έτσι μπόρεσα να τις μοιραστώ μαζί σας!
      Να είσαι καλά, φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!!
    Καταπληκτικές φωτογραφίες!!!
    Καλή βδομάδα!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Στέλλα μου! Επίσης καλή εβδομάδα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Άμα τρώει σαμιαμίδια (που τα μισώ...) το λατρεύω! (αν και από εμφάνιση δεν μετράει! χαχα). Καλά ε, μόνο εσύ θα μπορούσες και να φωτογραφίσεις ένα τέτοιο...ον και να είναι τέλειες οι φωτογραφίες! Πολλά γλυκά φιλιά ομορφιά μου ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τρώει, δεν θα τρώει; Αφού είναι σαρκοφάγο! (μπρρρρ)
      Κι άλλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο (και καλύτερο), είμαι σίγουρη γι΄αυτό! Όσον αφορά εμένα πάντως, αισθάνομαι περήφανη πρώτα από όλα για το "μοντέλο" μου (που δεν έφυγε, αντίθετα μου πόζαρε σαν επαγγελματίας, βεβαίως-βεβαίως...) :)))
      Φιλιά γλυκά κι από εμένα! ♥

      Διαγραφή
  14. Για να καταλάβω: σου πόζαρε;;;;
    Εγώ είδα μια χορεύτρια από την πρώτη κιόλας φωτό!!! (Η φαντασία μας πήρε τον ίδιο δρόμο!) Οι επόμενες ενίσχυσαν την εντύπωση. Μια χορεύτρια μπαλέτου, που έχει ξεπέσει πια και τώρα κάνει νούμερο στο τσίρκο...
    Δεν ήξερα πώς είναι το αλογάκι της Παναγίας στη μορφή. Κι εννοείται πώς δεν ήξερα όλες αυτά που έγραψες και που με συνεπήραν!
    Τι ωραίες ιστορίες αυτές! Και τι όμορφα θα 'ταν με αυτό τον τρόπο να κάναμε μάθημα στο σχολείο.
    Καλό απογευματάκι! ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oh yes, μου πόζαρε!! :))
      Αν μεγαλώσεις τις φωτογραφίες, θα το δεις: μέσα στα κοκκινωπά μάτια του υπάρχει ένα τόσο δα μικρό μαύρο χαντράκι, που κοιτάει απευθείας το φακό... Με κοιτούσε όση ώρα το φωτογράφιζα, αλλά δεν έφυγε!
      Πόσο χαίρομαι που η σκέψη μας ταξίδεψε σε κοινά μονοπάτια! ♥
      Για το τελευταίο που λες, συμφωνώ... και όσο περνάει από το χέρι μου, το φροντίζω... ;-)
      Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα επίσης!

      Διαγραφή
  15. Πόσες πληροφορίες και πόσο γοητευτικές οι φωτογραφίες ενός μάλλον αντιπαθητικού εντόμου...στο μυαλό μου το έχω σαν κανίβαλο, έτυχε κάποτε να δω μπροστά μου ένα να κατασπαράζει ένα ίδιο και εικάζω πως το θηλυκό έτρωγε το αρσενικό, μετά τη γονιμοποίηση, όπως αναφέρεις κι εσύ, αλλά και σα χορευτής καλός είναι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ΚΑΙ κανίβαλος... νομίζω ότι δε θα ήθελα με τίποτα να δω την εικόνα που είδες κάποτε εσύ. Ελπίζω να μη σε ανατρίχιασα εντελώς με τις δικές μου εικόνες!
      Κράτα μόνο το χορευτή εσύ, χαχαχα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Αχ, πόσο εκνευριστικό είναι όταν έχεις γράψεις ένα μεγάλο σχόλιο, να χάνεται ξαφνικά!!! Μάλλον κλείνουν τα μάτια μου τόσο, που κάτι πάτησα κατά λάθος!!!
    Θα ξαναπεράσω αύριο 'Ελλη μου!!!!
    Καλό ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, το έχω πάθει κι εγώ...
      Δεν πειράζει, Μαριάννα μου, εσύ να είσαι καλά κι όποτε θέλεις, αν θέλεις και μπορείς, πέρνα πάλι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Ναί, Έλλη μου, σου έγραφα στο αρχικό μου σχόλιο πως είχα την τύχη να φωτογραφίσω στην βεράντα μου μία μεγάλη Μάντισσα του είδους Sphodromantis viridis με τα χαρακτηριστικά κίτρινα σημαδάκια στα φτερά της. 'Εβαλα μιά φωτογραφία στην ανάρτησή μου σήμερα. Γνώριζα τις πληροφορίες σχετικά με τις Μάντισσες, αλλά όχι αυτές για το επηρμένο έντομο και τις τεχνικές μάχης!!!
      Οι φωτογραφίες σου...τέλειες!!!!!!
      Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    3. Ωω... κατάλαβα ποιο λες! Δεν έχω πετύχει τέτοιο, νομίζω.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Με την πρώτη ευκαιρία θα περάσω από την ανάρτησή σου να δω, θα τα πούμε και εκεί.
      Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
    4. Πάντως αυτό που βλέπουμε σε αυτές τις φωτογραφίες είναι το Sphodromantis viridis και όχι το Mantis religiosa. Ξεχωρίζει εύκολα από την μικρή λευκή κηλίδα στο φτερό. Το Mantis δεν έχει τέτοια.

      Διαγραφή
    5. Σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα και για την παρατήρηση-διόρθωσή σου. Ανακαλώ, λοιπόν! Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι εντομολόγος, οπότε ας μου συγχωρεθεί το λάθος... Τη μικρή κηλίδα την πρόσεξα, παρόλα αυτά.
      Με έβαλες να το ψάξω κι άλλο τώρα... Διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβω το ακριβές υπο-είδος, διάβασα πως το religiosa ζει στην Ευρώπη, ενώ το Sphodromantis viridis σπάνια απαντάται. Να ήμουν τόσο τυχερή;

      Διαγραφή
  17. Ατμοσφαιρική, καλαίσθητη και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανες, συνθέτοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές. Μού έδωσες την εντύπωση ότι προχώρησες σε μια μίνι έρευνα για να συμπληρώσεις τις φωτογραφίες σου και να συγκεντρώσεις υλικό χορταστικό, αντάξιο δημοσίευσης - και έτσι αυτό που προέκυψε ήταν ένα δουλεμένο project. Πώς φαίνεται ο άνθρωπος που έχει μάθει να κάνει εργασίες, σκεφτόμουν. Συνήθως τέτοιες "ενημερωτικές" αναρτήσεις τις βαριέμαι, επειδή αυτό που κάνουν οι bloggers - συνήθως, επαναλαμβάνω - είναι να αντιγράφουν κατεβατά "στεγνών" στοιχείων από άλλα site (από ένα μόνο, κάθε φορά). Αντιθέτως, εδώ διέκρινα φαντασία, σκέψη, γούστο. Κι αν σού τα γράφω όλα αυτά, είναι γιατί ξαφνιάστηκα που συνειδητοποίησα πως διάβασα ολόκληρη την ανάρτησή σου και μάλιστα την ευχαριστήθηκα - και τώρα εξηγώ και στον εαυτό μου το γιατί.
    Λοιπόν, αυτό που μού ήρθε στο μυαλό βλέποντας την πρώτη - πρώτη φωτογραφία, ήταν ένας γεράκος που στηρίζεται σε μια μαγκούρα. Αλλά αυτό που θυμήθηκα διαβάζοντας τον τίτλο της ανάρτησης (με την ευκαιρία, για να απαντήσω σε μια προηγούμενη...απάντησή σου, με φέρνουν εδώ οι τίτλοι, αλλά με δικαιώνει το περιεχόμενο για την επίσκεψη), αν και τόνισα σωστά, ήταν το μαντί - ξέρεις το ανατολίτικο φαγητό με τα σαν-ραβιόλια γεμιστά με κιμά και τη σάλτσα γιαουρτιού; Ε, αυτό! Σύνδεση εντόμων - κουζίνας - όπως κάνουν στην Κίνα. Και να που ξαναγυρίσαμε στην Κίνα, από αναπάντεχο δρόμο, τώρα! ;-)
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λόγια σου με τιμούν και με χαροποιούν ιδιαίτερα. Ξέρεις γιατί; Γιατί με κατάλαβες, κι αυτό μου δείχνει ότι μπήκες στη διαδικασία να "διαβάσεις" πίσω από τις γραμμές που διάβασες. Σε ευχαριστώ. Πολύ.
      Πράγματι έκανα μια μίνι - και συνδυαστική - έρευνα, όπως κάνω συνήθως για ένα μεγάλο ποσοστό των αναρτήσεών μου. Επίσης, δεν συμπαθώ τις στεγνές αντιγραφές και τις αποφεύγω, παρόλο που αυτή τη φορά αναγκάστηκα να παραθέσω ορισμένες πληροφορίες ως είχαν (δεν έχω ιδέα από κουνγκ φου, για παράδειγμα. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μιλήσω εγώ γι΄αυτό...)
      Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες τούτη τη δημοσίευση, και χαίρομαι που και οι προηγούμενες δημοσιεύσεις μου σου προσέφεραν κάτι και στάθηκαν ενδιαφέρουσες για σένα. Τι καλό να το μαθαίνω αυτό!
      Όπως είναι καλό που μαθαίνω πως εσύ "είδες" ένα γεράκο. Ενδιαφέρουσα οπτική! :) Ενδιαφέρουσα επίσης και η λεκτική (και όχι μόνο) σύνδεσή σου με το μαντί· το οποίο ξέρω σαν φαγητό, ναι.
      Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιό σου! Είσαι ίσως η πιο αυστηρή μου κριτής, αν μπορώ να το πω αυτό, αλλά μου αρέσει αυτό που κάνεις και το εκτιμώ. Είναι ευθύ και ειλικρινές... και επομένως, εποικοδομητικό για μένα.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  18. Εγώ θα το ξενερώσω λίγο, αλλά το μόνο που θα έβλεπα αν βρισκόμουν μπροστά σ' αυτό το τέρας, θα ήταν η παντόφλα. Έχω θέμα με τα έντομα. Κι αυτά μαζί μου. Πάντως το ότι μπήκες σ' αυτή τη διαδικασία να το φωτογραφίσεις και να μας το παρουσιάσεις, αξίζει πολλά.
    Και μένα χορεύτρια μου θύμισε πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Είσαι φοβερή! Πολύ γέλασα.
      Μωρέ κι εγώ έχω θέμα, ας όψεται όμως η τέχνη της φωτογραφίας... και η θέλησή μου για εξάσκηση.
      Πού να αφήσεις τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη;
      (για την ιστορία, πάντως, ήμουν έτοιμη να λακίσω αν αποφάσιζε να "επισκεφθεί" εμένα ή τα ρούχα μου - ευτυχώς, δεν το έκανε)!

      Διαγραφή
  19. Υπεροχη η αναρτηση! Δεν ειχα ιδεα! Τοσες πληροφοριες, τοση ιστορια, τοσο σοφη η φυση για αλλη μια φορα! Και οντως μοιαζει να χορευει και μαλιστα αργοσυρτα, μπαλετο ισως;
    Τωρα βεβαια εγω δεν καταλαβα την αρχικη ερωτηση, οποτε το πρωτο που σκεφτηκα ηταν ακριδα! Παει πρεπει να το βαψω ξανθο το μαλλι! Να εχω και μια δικαιολογια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Εμ, έτσι που το διατύπωσα κι εγώ... εσύ φταις;
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες και διάβασες!
      :)

      Διαγραφή
  20. Το να μπορέσεις να απαθανατίσεις ολες αυτες τις πόζες στο αλογακι της Παναγίας.. ετσι το ξέρω και εγω Ελλη μου θα πρέπει να είχες υπομονη και τυχη συχρόνως.. αλλα και όλη σου η αναρτηση γυρω απο αυτό το εντομο και την μυθολογια που το συνοδευει πολύ εντυπωσιάστηκα φιλη μου... να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκύριακο ναι; φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ήταν περισσότερο θέμα τύχης, παρά υπομονής! Έχω δοκιμάσει ξανά να φωτογραφίσω έντομα, και δεν είναι εύκολο. Σε βλέπουν και φεύγουν. Αυτό με είδε και δεν έφυγε, οπότε γι΄αυτό λέω για τύχη.
      Να είσαι καλά, Ρούλα μου, φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις, όμορφη και χαρούμενη!

      Διαγραφή
  21. Πολυταλαντο το αλογακι της Παναγιας και ξερει και να ποζαρει!
    Όπως ειπα και στην ανάρτηση της Μαριάννας, είχα χρονια να δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, ναι, το συγκεκριμένο μας βγήκε επαγγελματίας μοντέλο!!
      :)

      Διαγραφή
  22. Κοίτα που δεν είχα ιδέα για όλα αυτά!Εγώ πραγματικά ως αλογάκι της Παναγιάς το ήξερα και δεν χαίρομαι ιδιαίτερα όταν το συναντώ, πόσο ακόμα να το φωτογραφίσω! Εσύ όμως Έλλη μου του τράβηξες τέλειες πόχες και εκτός από χορευτής είναι και μοντέλο!!! Όμορφη Κυριακή κοριτσάκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)
      Είναι, είναι το άτιμο, είδες;
      Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου, να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  23. ✿゚ه° ·.
    As fotos do inseto dançarino ficaram ótimas, principalmente quando ele dança para a lua.
    Muito interessante as informações sobre o louva-a-deus.

    Bom fim de semana com tudo de bom!
    Beijinhos.
    ✿゚ه° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much for your visit and for kind words, dear friend!
      Have a good new week! Kisses!

      Διαγραφή
  24. Τόσες πληροφορίες για ένα έντομο που κατά γενική ομολογία δεν νιώθεις και τα καλύτερα βλέποντας το. Τέλειος και ο παραλληλισμός του με χορευτή... Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, βλέποντας τις λήψεις...
      Καλή εβδομάδα επίσης, φιλιά!

      Διαγραφή
  25. Είμαι η μόνη που ανατρίχιασε μόλις το είδε? Πάντως ωραίες οι πληροφορίες, δεν ήξερα καν πως το λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχε... νομίζω πως όχι! Όσο κι αν εγώ θέλω να το παρουσιάσω ως χορευτή, στην ουσία παραμένει ένα υπερμεγέθες έντομο με τεράστια μάτια και πόδια... :-p
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...