Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η Τέχνη του Δρόμου στη Νάουσα Ημαθίας


 Η Νάουσα - η πόλη που με φιλοξενεί από το 2014 - είναι μια πόλη μικρή, αλλά δημιουργικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ασύχαστη. Και όχι μόνο σε έναν τομέα. 

 Το περασμένο φθινόπωρο σας είχα μιλήσει για το ΝIFF (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας) που διεξάγεται εδώ κάθε χρόνο. Το NIFF δεν είναι όμως το μοναδικό φεστιβάλ που οργανώνεται σ΄αυτή την πόλη.

 Εκτός από το NIFF, κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Νάουσα από την LobaTeam το LΟΒΑrt Festival, ένα φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού. Συνήθως, διεξάγεται κάπου στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. (Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, στο τέλος της ανάρτησης). 

 Όσο διάστημα ζω εδώ, συγκεντρώνω φωτογραφικό υλικό για την street art της πόλης. Με όσους τα λέμε συχνά εδώ στο ιστολόγιο, θα θυμούνται σίγουρα την αγάπη μου για τη street art, και ιδιαίτερα για τα murals, δηλαδή τις τοιχογραφίες. Είναι μια μορφή τέχνης που βρίσκω υπέροχη, με ελκύει απίστευτα και επειδή συχνά είναι εφήμερη, προσπαθώ με λίγα απλά κλικ του φωτογραφικού μου φακού να διατηρήσω στο χρόνο όσα έργα μπορώ.  

 Περπατώντας λοιπόν στην πόλη, είδα, θαύμασα και φωτογράφισα δεκάδες από τα έργα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των τελευταίων φεστιβάλ (κυρίως το 2014 και 2015). Κάποια τα φωτογράφισα τη μέρα, άλλα τη νύχτα, κάποια υπό βροχή. Τα περισσότερα με τη φωτογραφική μου μηχανή, και κάποια με την (όχι και τόσο καλή) κάμερα του κινητού μου.

 Και τώρα, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω μερικά από αυτά (όπου γνωρίζω ποιος είναι ο καλλιτέχνης, το αναγράφω κάτω από τη φωτογραφία του έργου του).


Κωστής Δαμουλάκης- Σταμάτης Λάσκος



Sive 


Jamer


Rtm 


Rtm 


Rtm 





Ser





Ser - Simoni





Simple G 


Simple G
(η ίδια λήψη, χωρίς τη χρήση φλας - τα κλαδιά του δέντρου αφήνουν τις σκιές τους 
πάνω στο έργο και προσωπικά, λατρεύω αυτό το απόκοσμο οπτικό αποτέλεσμα!)


insane 51


Σταμάτης Λάσκος 
Rihno


Έφη Θεοδωροπούλου - Αλέξανδρος Τσάκωνας 


insane 51
(απεικόνιση της Μπούλας, χαρακτηριστικής φιγούρας 
του παλαιότατου αποκριάτικου έθιμου της Νάουσας)



Δημήτρης Κρέτσης - Θανάσης Κρέτσης


Sia


Dem


Dem


 Θα χαρώ να μου πείτε στα σχόλια τι σας έκανε εντύπωση από όσα διαβάσατε και είδατε! 


Info:

► Η ομάδα Loba ιδρύθηκε το 2010, με πρωτοβουλία των Κωνσταντίνου Αντιφάκου, Γεωργίου Μεγαλογιάννη, Γιάννη Μεγαλογιάννη και Κωνσταντίνου Τούφα. Βασικός τους στόχος είναι η δημιουργία και η προώθηση των εναλλακτικών μορφών πολιτισμού και της τέχνης. 

► Το LOBArt Festival αποτελεί ένα καινοτόμο αναπτυξιακό festival με σκοπό τις δημόσιες τοιχογραφίες, τις συνεργασίες με δημόσιους φορείς, οργανισμούς, συλλόγους κ.τ.λ, σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και του εξωτερικού, καθιστώντας τον πολιτισμό ως αναπτυξιακό εργαλείο στην εν γένει πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της χώρας.
  Είναι η ανάγκη της έκφρασης και δημιουργίας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων σε δημόσια μέρη που ο ίδιος ο καλλιτέχνης μεταφέρει και ταυτόχρονα μοιράζεται με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αναβαθμίζει και αναβαθμίζεται!
  Η μεταφορά της τέχνης από τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη στον εξωτερικό, τονώνει και συνάμα συνδράμει στο πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων, κάνοντάς τους συμμέτοχους και συνοδοιπόρους σε ένα ατελείωτο ταξίδι πολύχρωμων συναισθημάτων.

  Συνεργασίες - διοργανώσεις - παρεμβάσεις:

* δημόσιες εικαστικές παρεμβάσεις-τοιχογραφίες
* διοργανώσεις φεστιβάλ
* διοργανώσεις εκθέσεων
* workshops for kids
* συνεργασίες με αρχιτεκτονικά γραφεία, πολιτικούς μηχανικούς
* συνεργασίες με καλλιτέχνες
* συνεργασίες με εταιρίες
* εθελοντισμός, ενεργός συμμετοχή πολιτών, ατόμων με ειδικές ανάγκες. (πηγή)

► Το 2014 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ η μεγαλύτερη έκθεση ζωγραφικής - street art για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης της Νάουσας, στο μουσείο Οίνου και Αμπέλου (παραδοσιακό κτίριο Μπουτάρη), με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα (Κωστής Δαμουλάκης, Σταμάτης Λάσκος, Γιάννης Φάλλας, Αλέξανδρος Τσάκωνας, Δήμητρα Οικονόμου, Τέο Δμφ, Νάντια Στασινού, Rtm, INO, Ser, Simoni, Lefteris Toulis, Daver , Shuen , Erz, Rino, ApSet, Ners, Kostis Enti). 

  Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν πολλά street art murals στο κέντρο της πόλης, στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών (Κωστής Δαμουλάκης, Σταμάτης Λάσκος, Αλέξανδρος Τσάκωνας, Γιάννης Φάλλας, Νάντια Στασινού, Rtm, INO, Ners, Ser, Simoni, Rino, Apset, Erz, Shuen, Daver, Load, Ais, Roe) αλλά και με τη συμμετοχή αρκετών μαθητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γι΄αυτή τη μορφή τέχνης. 

  Το ενδιαφέρον είναι πως, παρόλο που τα παιδιά δεν είχαν σχολείο εκείνες τις μέρες αφού βρίσκονταν σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα και συμμετείχαν παρακολουθώντας βιωματικά εργαστήρια για τη street art και μαθήματα ζωγραφικής στην αυλή των σχολείων τους.

► Το 2015 στα πλαίσια του Φεστιβάλ, 32 καταξιωμένοι καλλιτέχνες και 15 street artists απ’ όλη την Ελλάδα, μύησαν τους επισκέπτες στα μυστικά της σύγχρονης τέχνης, της ζωγραφικής και του graffiti σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, οργανώθηκε μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής και street art με τη συμμετοχή καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα. 

(Εικαστικοί: Δημήτρης Βύζας, Φανή Βόλου, Ειρήνη Βογιατζή, Κων/νος Βραζιώτης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Θεανώ Γιανέζη, Daver, Dem, Έντι, Έφη Θεοδωροπούλου, Γιάννα Θωμά, Insane 51, Δημήτρης Κοκόρης, Άννα Κοντακσίου, Δημήτρης Κρέτσης, Σταμάτης Λάσκος, Θωμάς Λιούτας, Alex Martinez, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Rtm, Ser, Simoni, Simple G, Ειρήνη Σωτηροπούλου, Φίλιππος Τατάκης, Άρτεμις Τσακίρη, Αλέξανδρος Τσάκωνας, Δέσποινα Τσάκωνα, Ερμιόνη Τσάνου, Χρήστος Τσιντσάρης, Γιώργος Χιώνης. 

Street artists: Daver, Dem, Έφη Θεοδωροπούλου, Insane 51, Δημήτρης Κρέτσης, Σταμάτης Λάσκος, Rino, Roe, Ser, Sia, Simoni, Simple G, Shuen, Λευτέρης Toulis). 

(πηγή: τοπικός τύπος)


44 σχόλια:

  1. Μαϊμουδάκι μου!!!
    Τί όμορφα έργα μας έδειξες πάλι?!
    Όταν λέμε πως τέχνη υπάρχει παντού, το εννοούμε!
    Μου άρεσε που τα παιδιά, παρόλο που ήταν σε διακοπές, πήγαν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια και τα μαθήματα ζωγραφικής!! Πολύ ελπιδοφόρο!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα μου! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα αυτό μου άρεσε ιδιαίτερα, ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν τα παιδιά - γι΄αυτό και το τόνισα!

      Διάβαζα πριν λίγες μέρες ότι κάποιοι στο Βόλο (νομίζω) έκαναν καταγγελία σε διευθυντές σχολείων επειδή έχουν επιτρέψει να κάνουν τα παιδιά murals στους τοίχους των σχολείων τους. Με συνεργασίες καλλιτεχνών ή χωρίς, δεν έχει σημασία. Έστειλαν την αστυνομία... Ενοχλήθηκαν, κατάλαβες; Χωρίς καν να σκεφτούν ότι αυτή η δραστηριότητα, αν έχει οργανωθεί κατάλληλα από το διδακτικό προσωπικό, μπορεί να έχει πέρα από ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση... κι αν μη τι άλλο, μπορεί να ομορφύνει έναν τοίχο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε βρισίδια και μουτζούρες. Και επίσης, δε σκέφτηκαν το πιο σημαντικό: τα παιδιά έτσι έρχονται πιο κοντά με το χώρο του σχολείου, τον συν-δημιουργούν και τον συν-διαμορφώνουν, και μαθαίνουν να τον σέβονται να να τον πονούν... Γιατί πάντα τα σχολεία πρέπει να μοιάζουν σαν φυλακές, και να συμπεριφέρονται ως τέτοιες;
      Τι να πω, σ΄αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ποτέ. Ζήτω τα οπισθοδρομικά και ανίδεα μυαλά!
      Φιλάκια πολλά κι από εμένα, ομορφιά μου!

      Διαγραφή
    2. Στο γυμνάσιο που πήγαινε ο γιος μου μια φιλόλογος ήταν αστέρι!
      Εκπαιδευτικός με όλη τη σημασία της λέξεως, αλλά και άνθρωπος που καταλάβαινες ότι διάλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα γιατί λάτρευε τα παιδιά!
      Ήταν δίπλα σε όλα και στο καθένα ξεχωριστά, ακούραστη και γλυκιά..καλή της ώρα, τη λάτρευαν όλοι...και είμαι σίγουρη γιατί χαθήκαμε με τα χρόνια πως ακόμα συνεχίζει να είναι έτσι!
      Μεγάλη παρένθεση για να πω πως εκείνη είχε οργανώσει μια τέτοια δραστηριότητα (η γυναίκα ήξερε πως να επικοινωνήσει με τα παιδιά) και ήταν εκπληκτικό το αποτέλεσμα!
      Εντάξει αυτά που βλέπω εδώ είναι υπέροχα, μα και οι προσπάθειες των παιδιών ήταν πάρα πολύ καλές!!
      Έλλη μου φοβερή ανάρτηση!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    3. Για κάποιο λόγο έχουν συνδέσει μάλλον την τέχνη στον τοίχο με την παραβατικότητα. (Το έχω ακούσει και εδώ, γι' αυτό το λέω...)
      Στις καταγγελίες έχουμε μια ευκολία πάντως ως λαός... Τί να πω...
      Φιλί γλυκό αφήνω!

      Διαγραφή
  2. Πολυ ταλέντο και μερακι έχουν όσοι τα εφτιαξαν! Τί ωραία που ομορφαίνουν την ήδη όμορφη Ναουσα με τις υπέροχες δημιουργίες τους! Ευχαριστούμε που τα μοιραστηκες μαζί μας! φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι! Και χαίρομαι, γιατί κάθε γωνίτσα στο κέντρο της πόλης έκρυβε για μένα και μια υπέροχη ανακάλυψη.
      Να είσαι καλά, φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τρελενομαι μα τις ζωγραφιες στους δρομους.. δεν ξερω αν λέγεται γραφιτι η τεχνη του δρόμου... παντως οπωες και να λεγεται ειναι καταπληκτικη..ξεχώρισα και μου αρεσε πολύ αυτη με το δεντρο . εχω την εντυπωση Ελλη μου οτι θα ηταν πολύ ομορφοτερες οι πολεις αν έιχαν ζωγραφισμενους τοιχους...πολύ ομορφα μας παρουσίασες το θεμα φιλη μου αυτό ειναι μια αφορμη για να περνας ομορφα βλεποντας την υπέροχη τεχνη της ζωγραφικης... καλο βραδυ μικρή μου φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά, προτιμώ να το κατονομάζω "τέχνη του δρόμου", νομίζω ότι ο όρος αυτός περιγράφει καλύτερα αυτό που πραγματικά είναι.
      Αν δεν είχαμε τόσα κολλημένα μυαλά ανάμεσά μας (δες τι έγραψα πιο πάνω απαντώντας στη Γιάννα, για να καταλάβεις γιατί το λέω) θα είχαμε περισσότερους ζωγραφισμένους τοίχους και πιο όμορφες κατ΄επέκταση πόλεις. Αλλά...
      Τα τελευταία χρόνια πάντως, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να παραχωρήσω (τουλάχιστον) έναν εξωτερικό τοίχο του σπιτιού μου σε κάποιον που θα ήθελε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο. Να τον αφήσω να κάνει εκεί τα δικά του!!

      (όσοι ενδιαφερόμενοι, προσέλθετε... το εννοώ!)

      Φιλιά πολλά κι από εμένα, Ρούλα μου!

      Διαγραφή
  4. Τι υπέροχη δουλειά είναι αυτή???? τι όμορφες που θα ήταν οι πόλεις αν είχαν τέτοια έργα τέχνης στους τοίχους τους αντί για τα συνθήματα και τις απανωτά κολλημένες απαίσιες αφίσες... Οι φωτογραφίες σου όλες εξαιρετικές, που με όποιο μέσο και αν τραβήχτηκαν δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις λήψεις με επαγγελματικές μηχανές!!!! Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίζω κάποιο θέμα.... σίγουρα πάντως οι δύο λήψεις (του ματιού) εντυπωσιάζουν!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μάτι το λάτρεψα κι εγώ, είναι ρεαλιστικό και οι σκιάσεις του απίστευτες, αν σκεφτείς ότι έχει χρησιμοποιηθεί σπρέι.
      Οι φωτογραφίες μου δεν βγήκαν όλες καλές (ειδικά αυτές του κινητού... κάποιες φορές δεν είχα τη φωτογραφική μαζί μου), αλλά δεν έχει σημασία η ποιότητα της δικής μου λήψης εδώ, σημασία έχει η ποιότητα των έργων, και αυτή κατάφερα να την αποτυπώσω και να τη φυλάξω!
      Είναι πραγματικά υπέροχες δουλειές και χαίρομαι που άρεσαν και σε εσάς όσο άρεσαν και σε εμένα.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ελλη μου!!Τί πανέμορφες τοιχογραφίες!!!
    Εχω εντυπωσιαστεί από τό υπέροχο ταλέντο τών ζωγράφων!!
    Τόση λεπτομέρεια!!!Εξαιρετικές όπως πάντα όλες οι λήψεις σου!!
    Καλή συνέχεια!!Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεπτομέρεια, ταλέντο και φαντασία...
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες!
      Φιλιά, Dimi μου!

      Διαγραφή
  6. Έλλη μου εντυπωσιάστηκα με όλα αυτά. Μια ολόκληρη πόλη να είναι ένα έργο τέχνης. Σίγουρα όσοι βρέθηκαν εκεί και παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο να γίνονται όλα αυτά θα το απόλαυσαν και θα εντυπωσιάστηκαν από το ταλέντο των καλλιτεχνών, πολύ περισσότερο τα παιδιά φαντάζομαι που θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτά.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, όντως, αυτοί που το παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο ήταν τυχεροί. Λυπάμαι που εγώ δεν το πρόλαβα (έλειπα εκείνα τα διαστήματα από την πόλη). Ίσως καταφέρω να επανορθώσω στο μέλλον!
      Φαντάζομαι ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του 2016 θα προστεθούν κι άλλα έργα, κι αυτό είναι κάτι που περιμένω πώς και πώς!
      Να είσαι καλά, Ελένη μου, και να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
  7. Τι λόγια να βρει κανείς για να πει πόσο αξιόλογη είναι η κίνηση να δοθεί η ευκαιρία σ'αυτούς τους ταλαντούχους καλλιτέχνες να διακοσμήσουν με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο τους ανιαρούς τοίχους μίας πόλης! Έδωσαν χρώμα, άποψη και μοναδικότητα στη Νάουσα, μπράβο! Εγώ δεν ήξερα ότι αυτές οι ζωγραφιές λέγονται murals, να και κάτι νέο που έμαθα σήμερα :)
    Ξεχώρισα το φανταστικό μάτι που ανέβασες (και τις δύο εκδοχές του), τη γάτα στο τέλος αλλά βασικά, όλα! Όλα είναι υπέροχα!
    Καλημέρα μαϊμουδάκι και ευχαριστούμε που μας τα έδειξες όλα αυτά ♥

    Y.Γ. Η μανούλα μου έχει γεννηθεί στη Νάουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, αλήθεια; Ναουσαία είναι η μαμά σου;
      :))
      Το murals είναι ο αγγλικός όρος, η δική μας αντίστοιχη λέξη είναι "τοιχογραφίες", αλλά νομίζω ότι ο νους μας στο άκουσμα της δικής μας λέξης πάει περισσότερο προς άλλα μονοπάτια, παρά προς αυτά που σας έδειξα...
      Η γάτα στο τέλος, πρόσεξες ότι είναι δ ύ ο γάτες;
      ;-)
      Φιλιά! ♥

      Διαγραφή
  8. Πω πω, φοβερά είναι! Μου άρεσε πάρα πολύ η πρώτη, καθώς και το μάτι, έτσι απόκοσμο όπως λες κι εσύ! Χαχα :) Βέβαια και οι φωτό σου είναι μεγάλη υπόθεση ομορφιά μου! Τα φιλιά μου :))

    Υ.Γ Και μέσα σε σαλόνι θα ήταν τέλεια κάποια από αυτά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Θα τρελαινόμουν από τη χαρά μου αν είχα ένα τέτοιο έργο στο σαλόνι μου!! Ή στον τοίχο που περικλείει τον κήπο του σπιτιού μου... :))
      Από όσο γνωρίζω, αρκετοί καλλιτέχνες του είδους δημιουργούν έργα και σε καμβά, τα οποία φυσικά μπορείς να αγοράσεις.

      Διαγραφή
  9. Mπράβο σου θα πω που τις κρατάς στο χρόνο....πολύ καλή ιδέα. Μ'αρέσουν πιο πολύ η πρώτη και η δεύτερη αληθινοί πίνακες ζωγραφικής. Χρήσιμες πληροφορίες να σαι καλά Έλλη μου που με ενημέρωσες για κάτι που δεν ήξερα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κάποιο καιρό που το κάνω αυτό (να κρατώ τα έργα έτσι, δημιουργώντας ένα είδος αρχείου).
      Κάποια έργα από το αρχείο μου (από διάφορες πόλεις), τα έχω ήδη παρουσιάσει εδώ στο ιστολόγιο παλαιότερα. Αν θέλεις να δεις και τα υπόλοιπα, σε καλώ να πας ψηλά, στην αριστερή στήλη του ιστολογίου → Σελίδες → Η Τέχνη του Δρόμου (Street art).
      Και έχω και άλλα να σας δείξω στο μέλλον!
      Κι εσύ να είσαι καλά, χάρηκα που σου άρεσαν! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Τις θαύμασα όλες, οι σκιάσεις πάνω
    στο μάτι υπέροχες!!!
    Μεταμορφώνουν φαντάζομαι το χώρο...

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο μεταμορφώνουν; Και ξαφνιάζουν ευχάριστα...
      Αυτές οι σκιάσεις είναι απίστευτες, νομίζεις ότι πράγματι σε κοιτάζει ένα αληθινό, υπερμεγέθες μάτι!
      Φιλί γλυκό! ♥

      Διαγραφή
  11. Μοναδικές! Αν και έχω να πάω στη Νάουσα πάνω από χρόνο η αλήθεια είναι ότι δεν τα είδα ποτέ..ίσως γιατί πάω πάντα σε συγκεκριμένο μέρος.Ευχαριστούμε γλυκιά μου, τα θαύμασα όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία λοιπόν την επόμενη φορά που θα έρθεις προς τα εδώ, να τριγυρίσεις για να τα δεις κι από κοντά!
      Ή, ακόμη καλύτερα, ειδοποίησέ με ότι έρχεσαι για να σε ξεναγήσω και να πιούμε καφέ!
      Φιλιά, Αχτίδα μου!

      Διαγραφή
  12. Ενθουσιάστηκα Έλλη μου!!!
    Αριστουργήματα όλα! Μπράβο σ΄αυτήν την ομάδα αλλά και σε σένα που τα δημοσίευσες!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν, Μάγδα μου!
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  13. Έλλη μου καλησπέρα σου.
    Ειλικρινά μένω έκθαμβος από τα δρώμενα που περιγράφεις στην ΝΑΟΥΣΑ.
    Δεν είχα την τύχη ποτέ να την επισκεφτώ. Ξέρω ότι είναι πανέμορφη από φωτογραφίες αλλά τώρα ξεδιπλώνεις και την καλλιτεχνική της πλευρά και πραγματικά πέφτω από τα σύννεφα με τρόπο θετικό γιατί εκεί είναι μια φωλιά τέχνης.
    Κατ' αρχήν δεν γνώριζα για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, και κράτησα σημείωση για το άλλο μου blog το CINEFIL για να το παρουσιάσω στα φεστιβαλικά κινηματογραφικά δρώμενα.
    Τώρα προσθέτεις και το υπέροχο street art και χάζεψα τις φωτογραφίες με τα υπέροχα έργα.
    Μακάρι βρε κορίτσι μου νάρχονταν ένα τέτοιο κύμα και εδώ στην Αθήνα αλλά εδώ μονάχα ασχήμια και βρώμα φιλοξενούν οι ...τοίχοι.
    Ειλικρινά ευχαριστώ για το άνοιγμα της πληροφόρησης.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Γιάννη!
      Είναι όμορφη πόλη, και όπως προείπα, άκρως καλλιτεχνική. Υπάρχουν αρκετοί μουσικοί, street artists, διάφορες θεατρικές ομάδες (όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα), ομάδες που προωθούν και διαφυλάττουν την τοπική παράδοση (Βλέπε το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" τις απόκριες, τις ποντιακές βραδιές...), διοργανώνονται εκθέσεις κάθε είδους, βιβλιοπαρουσιάσεις... χώρια τα ετήσια φεστιβάλ. Συμβαίνουν πολλά, γενικότερα!
      Χαίρομαι που σου γνώρισα το NIFF, ειδικά επειδή ενδιαφέρεσαι για τον κινηματογράφο. Ίσως θα έπρεπε να βάλεις στο πρόγραμμα μια επίσκεψή σου εδώ, όταν θα διεξάγεται το NIFF, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις. Πολλές από τις ταινίες μικρού μήκους που συμμετέχουν, ενδέχεται να παρουσιάζονται για πρώτη φορά εδώ.
      Και η Αθήνα έχει αντίστοιχα κύματα που ταράζουν όμορφα τα νερά, αλλά πρέπει να τα ψάξεις... κάπου ανάμεσα στην ασχήμια και στη βρωμιά, υπάρχουν κι αυτά. Λάμπουν με τον τρόπο τους και σου φτιάχνουν τη διάθεση! Στα Εξάρχεια, για παράδειγμα, απέμεινα εκστατική μπροστά σε πολλά και διάφορα έργα street art (αυτό είναι ένα αφιέρωμα που σκοπεύω να κάνω στο μέλλον - εκεί κι αν συγκέντρωσα υλικό!)
      Να είσαι καλά και καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  14. Τι λες τώρα!! Εντυπωσιάστηκα από όλα.. κι έχω μείνει έκπληκτη!! Κοίτα η Νάουσα..!! Παιδί μου όπου πας ανακαλύπτεις όλα τα καλλιτεχνικά μέρη του κάθε τόπου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι όμορφα που είναι;
      Χεχεεε... διαλέγω πού θα πάω για δουλειά, τι νόμισες;
      :))
      Φιλιά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  15. Τι ομορφιές είναι αυτές που μα έδειξες ΄Ελλη μου !!! Πρωτοπορειακή η Νάουσα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, πολύ θα ήθιελα να την επισκεφθώ και εύχομαι ολόψυχα να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Αθήνα, στην Πλάκα συγκεκριμένα που οι τοίχοι των παραδοσιακών κτιρίων και τα μάρμαρα ακόμη των αρχαιολογικών χώρων είναι φρικτά μουτζουρωμένα.....Μία ασχήμια απαράδεκτη στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας που αναδεικνύει το πολιτιστικό μας επίπεδο...Φρίκη...
    Χάρηκα πολύ τη συμμετοχή των παιδιών, είναι ελπιδοφόρο και αναγκαίο, τα παιδιά να συμμετέχουν καθοδηγούμενα σε τέτοιε δράσεις...Εύγε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω δει αυτό που λες, και είναι πραγματικά λυπηρό: άλλο πράγμα είναι το να δημιουργείς κάτι που ομορφαίνει την πόλη (σε επιλεγμένους χώρους και με σεβασμό), και εντελώς διαφορετικό το να μουτζουρώνεις/καταστρέφεις ιστορικά κέντρα, πανεπιστήμια και αρχαιολογικούς χώρους.
      Τα πάντα είναι και θέμα ανθρώπου: υπάρχουν καλλιτέχνες που σέβονται τον εαυτό τους/τη δουλειά τους (και κατ΄επέκταση και όλα τα άλλα), και που δεν πιστεύω πως θα το έκαναν αυτό. Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο... δυστυχώς. Και γι΄αυτό και ο κόσμος μοιράζεται τελικά σε δυο στρατόπεδα: αυτούς που αγαπούν το graffiti κι αυτούς που το μισούν...
      Να είσαι καλά, Κλαυδία μου, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος18/2/16, 9:30 μ.μ.

    Ω!! Καλλιτεχνάρες δεν το συζητώ!! Μου φαίνεται κι απίστευτο που χει τόσα πολλά murals στην Νάουσα!! Πανέμορφα είναι και πόσο δύσκολο να γίνουν με σπρέυ και να αποτυπωθούν όμως τα συναισθήμτα στον καμβά του τοίχου!! Μπράβο σε όλους γιατί χαρίζουν με την ματιά τους μια ξεχωριστή νότα στην πόλη!!
    Και πολύ έκανες και τα φωτογραφίζεις Ελλη μου!! Λουκούμια στην πεζότητα της καθημερινότητας!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει μεγάλη τέχνη και μεράκι για να δουλέψεις έτσι το σπρέι, πράγματι δεν είναι εύκολο! Και μάλιστα υπό κλίμακα, σε τόσο μεγάλες επιφάνειες!
      Λουκούμια δε λες τίποτα...
      Φιλιά πολλά, Μαριλένα μου!

      Διαγραφή
  17. Απίστευτα ταλέντα! Η μία καλύτερη απ' την άλλη. Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια, γιατί θα αδικήσω τα υπόλοιπα.
    Δηλαδή αυτό το μάτι, είναι ζωγραφισμένο στο χέρι;;
    Τι καλά να κατηφόριζαν προς Αθήνα, να μας σουλουπώσουν λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι ζωγραφισμένο στο χέρι! Και τόσο ρεαλιστικά μάλιστα! Απομένεις να το κοιτάς εκστατικός...
      :)

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Έλλη μου, δεν ήξερα οτι λαμβανουν χωρα στη Νάουσα, τετοιες δράσεις! Πολύ ελπιδοφόρο!
    Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Αριάδνη μου! Καλή Κυριακή, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  19. Στη Νάουσα έχω πάει μια δυο φορές αλλά δεν την έχω δει όπως θα ήθελα. Πάντα ήταν βιαστικές επισκέψεις. Χαίρομαι που υπάρχει αυτή κουλτούρα σε μια μικρή πόλη.
    Οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες και παραστατικές.
    Καλή Κυριακή να έχεις!

    υγ. Το δωράκι σου ταξιδεύει προς τα σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία λοιπόν να το βάλεις στο πρόγραμμα και να ξαναρθείς! Θα είμαι καλή ξεναγός, σου το υπόσχομαι!
      :)
      Καλή Κυριακή, Μαρία μου! Και σε ευχαριστώ πολύ για το δωράκι σου, είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχο!

      Διαγραφή
  20. Σε ζήλεψα! Για την πόλη σου!
    Όταν οι τοίχοι της πόλης ζωγραφίζονται, ο πολιτισμός γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας. Αλλά έτσι κι αλλιώς, μ' αρέσει πολύ αυτού του είδους η τέχνη.
    Σε θαύμασα για τις δυο φωτό του ματιού. Κάθε μια δίνει άλλο θέμα!
    Λατρεύω αυτές που είναι ενταγμένες στο σκηνικό της πόλης, αλλά μ' αρέσουν κι εκείνες που απλά καταλαμβάνουν ολόκληρο τον τοίχο. Τα "καδράκια" δεν μου πάνε στο δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καδράκια είναι κάπως ιδιαίτερα, έχεις ένα δίκιο. Δεν μπόρεσα να βρω/μάθω περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτά, δεν ξέρω αν έγιναν επιτόπου στο δρόμο ή υπήρξαν εκθέματα κάποιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη και μεταφέρθηκαν στο δρόμο μετά.
      Μου άρεσε πολύ αυτό που είπες για τους τοίχους της πόλης και τον πολιτισμό... είναι μεγάλη αλήθεια!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...