Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες Κάρτες

   Η τεχνολογία μπορεί να έχει προχωρήσει και να μπορούμε πλέον μέσω των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων μας και των υπολογιστών μας να κάνουμε (ψηφιακά) τα πάντα... αλλά η χαρά του να λαμβάνεις μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, μέσα στην οποία κάποιος έχει καθαρογράψει προσεκτικά τις ευχές του για σένα, δε συγκρίνεται με τίποτα.

  Θυμάστε τις χριστουγεννιάτικες, χάρτινες ευχετήριες κάρτες με μπαταρία, που λαμβάναμε παλιά; Τις ανοίγαμε και ακούγαμε μελωδικούς ήχους, την ώρα που διαβάζαμε τις ευχές που έκλειναν στο εσωτερικό τους... Όταν ήμουν παιδί, εκείνες οι κάρτες με μάγευαν και τις φυλούσα, ακόμη κι όταν η μπαταρία τους είχε πια τελειώσει.

   Όπως και να το κάνουμε, μία ψηφιακή κάρτα σταλμένη στο e-mail μας (με μουσική ή χωρίς) μπορεί να είναι όμορφη, όμως δε μπορεί να αναπληρώσει την αίσθηση και την υφή του χαρτιού στα ακροδάχτυλά μας... την όψη των γυαλιστερών, χριστουγεννιάτικων εικόνων... και φυσικά, το γραφικό χαρακτήρα του προσώπου που μας την χάρισε. 

  Μένοντας πιστή σε μια παράδοση που κρατάει αιώνες*, θα ευχηθώ και φέτος με χριστουγεννιάτικες κάρτες στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Και οι κάρτες αυτές, θα είναι φτιαγμένες από μένα.

   Σας δείχνω μερικές από όσες ετοίμασα. Είναι στο ίδιο ύφος, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιες. Πάνω σε  ένα απλό, λευκό χαρτόνι, έκανα τα Χριστουγεννιάτικα μαγικά μου... και όπως πάντα, χάρηκα με την όλη διαδικασία! 

(είναι ωραίο να βουτάς τα δαχτυλάκια μέσα σε χρυσές μπογιές...)









Χαρτόνι κάνσον, χαρτί εκτύπωσης, χρυσό relief, χρυσό glitter, χρυσό 
pearl pen, μεταλλικά κουδουνάκια, σύρμα, χρυσός μαρκαδόρος


   Με τις κάρτες αυτές θα λάβω μέρος στο χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό που διοργανώνει το Δελφινάκι μας. Δελφινάκι μου, για σένα!



   Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο, το 1843, από τον Sir Henry Cole. Στην κάρτα απεικονίζονταν τα μέλη μιας οικογένειας να κάθονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να τσουγκρίζουν μεταξύ τους τα ποτήρια τους (η εικόνα αυτή ήταν ένα έργο του John Callcott Horsley).
  Εκείνη την πρώτη χρονιά, τυπώθηκαν και πουλήθηκαν περίπου 2050 χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες.
   Το 1875, ο Louis Prang, έχοντας παρατηρήσει τη μεγάλη απήχηση που είχαν οι κάρτες στον κόσμο την περίοδο των εορτών, αποφάσισε να τυπώσει τις δικές του και να τις στείλει στην Αμερική. Όμως, οι απεικονίσεις που επέλεξε ήταν κακόγουστες και το όλο εγχείρημα απέτυχε. 
   Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων καρτών συνέχισε να είναι κερδοφόρα. Το 1950 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις κάρτες απεικονίσεις cartoon και χρόνια αργότερα, έγιναν της μόδας και πάλι οι απεικονίσεις βικτωριανού ύφους.
   Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει ευνοήσει κατά πολύ την ποιότητα των εκτυπώσεων και των εικόνων. Έχει όμως μειώσει και τον αριθμό των πωλήσεων των καρτών, μιας και αρκετοί πλέον διαλέγουν να στείλουν τις κάρτες τους σε ψηφιακή μορφή, ή ανταλλάσσουν τις ευχές τους μέσω τηλεφώνου και e-mail.  

   Οι κάρτες που μπορεί σήμερα να στείλει ή να λάβει κάποιος, είναι χιλιάδες και κατατάσσονται σε διάφορα είδη. Έτσι, υπάρχουν: οι παραδοσιακές κάρτες (λέγονται και "επίσημες" -  ξεκίνησαν από τη βασίλισσα Βικτώρια το 1840 και απεικόνιζαν τα πορτρέτα των μελών της βασιλικής οικογένειας, ή σκηνές της καθημερινής ζωής τους στο παλάτι), οι χειροποίητες κάρτες, οι κάρτες φιλανθρωπίας (όπως είναι οι κάρτες της Unicef) και οι διαφημιστικές κάρτες (ευχετήριες κάρτες εταιρειών για διαφημιστικούς λόγους).

  Πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι έχουν απεικονίσει έργα τους επάνω σε χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες και ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλοί συλλέκτες καρτών. Μεγάλες συλλογές φυλάσσονται στο Μουσείο του Λονδίνου (η συλλογή της βασίλισσας Μαρίας) και στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Slade School of Fine Art. 

 Η τιμή μιας κάρτας από αυτές τις συλλογές ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Η πιο ακριβοπληρωμένη κάρτα στον κόσμο όμως, είναι φυσικά και η πρώτη που δημιουργήθηκε το 1843, από τον Cole (πουλήθηκε το 2001 για 22.250 λίρες). (πηγή)


54 σχόλια:

  1. Χρυσές, λαμπερές και πανέμορφες!!!!
    Θα χαρούν οι παραλήπτες τους!!!
    Σου στέλνω φιλιά..
    **Αννιώ**
    υγ.....εξακολουθώ να στέλνω κάρτες κι έχω κρατήσει όλες, όσες μου έχουν στείλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου, σε ευχαριστώ!
      Χαίρομαι που συμφωνούμε όσον αφορά την αξία των καρτών!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. πανέμορφες όλες!!! καί ωραία και η αναδρομή....
    φιλιά πολλά!!!και του χρόνου!!!με υγεια, και χωρίς να παρεμβάλλεται θάλασσα στην αποστολή τους!και γω κρατώ όλες τις καρτες που μ έχουν στείλει κατα καιρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί!!!
      Κοίτα που από καμπίσια έγινα νησιώτισσα, εκεί που δεν το περίμενα!...
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, Βαρβάρα μου! Φιλάκια πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  3. Ελλη πολυ ομορφες οι καρτες σου μου αρεσαν πολυ και ολες οι πληροφοριες για την ιστορια των καρτωων και εκεινη η πρωτη πρωτη με την οικογενεια θα ηταν πολυ ομορφη φανταζομαι, πολλα φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Μαίρη μου! Χάρηκα που σου άρεσαν!
      Έχεις δίκιο, δε σκέφτηκα να βάλω και την εικόνα της πρώτης Χριστουγεννιάτικης κάρτας... μπορείς να τη δεις στο παρακάτω link, αν θέλεις!
      http://perierga.gr/wp-content/uploads/2013/01/Firstchristmascard.jpg
      Πολλά φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ μαζί σου! Όπως και για τα βιβλία. Πολύ καλά κάνεις που στέλνεις αληθινές κάρτες κορίτσι κι ακόμα καλύτερα που τις έφτιαξες μόνη σου! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, το ίδιο μου συμβαίνει και με τα βιβλία! Έχω πολλά e-books φυλαγμένα στον υπολογιστή μου, αλλά δυσκολεύομαι τρομερά να τα διαβάσω έτσι. Θέλω να τα κρατώ, να οσμίζομαι το χαρτί και να γυρνώ μία-μία τις σελίδες...
      Να είσαι καλά, Μαρία μου και σε ευχαριστώ που πέρασες! Καλές Γιορτές επίσης, με Υγεία, Χαρά και Αγάπη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Και του χρόνου, Έλλη μου!!! Πολύ όμορφες οι χειροποίητες καρτούλες σου!!! 'Εχω κι εγώ κουτιά από παλιές κάρτες, και μερικές από τις μελωδικές που αναφέρεις. Δεν θυμάμαι να έχω ποτέ πετάξει κάρτα, χαχαχα!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου με υγεία, Μαριάννα μου! Σ΄ευχαριστώ!
      Έκανες πολύ καλά που τις φύλαξες τις κάρτες που έχεις λάβει. Τα παλιότερα σχέδια δεν ξαναβγαίνουν... έχουν συλλεκτική αξία!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ μαζί σου , άλλη χάρη να ετοιμάσεις εσύ ο ίδιος κάτι με αγάπη....τις θυμούμαι τις κάρτες με την μουσική τους, είχα κι εγώ...πολύ όμορφες όλες οι κάρτες σου , ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου....καλή επιτυχία...επίσης μου άρεσε στο τέλος η ιστορία των καρτών...θα ήθελα να την βάλω και αυτή μαζί με τις κάρτες σου αλλά δεν μπορώ να το αντιγράψω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, είδα το σχόλιό σου το πρωί και σου έστειλα mail με ό,τι χρειάζεσαι (φωτογραφίες και ιστορία). Δεν προλάβαινα να σου απαντήσω το πρωί και στο ιστολόγιο.
      Σ΄ευχαριστώ για την ευκαιρία να συμμετέχω στο διαγωνισμό σου! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Έχει άλλη χάρη η χειροποίητη κάρτα, έχεις δίκιο και οι δικές σου είναι πανέμορφες !!! Και του χρόνου !!!! Πολλά φιλιά και καλές γιορτές !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας είναι και αγορασμένη... πάλι έχει άλλη χάρη όταν είναι χάρτινη!
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω τις ευχές για Καλές Γιορτές!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Your handmade Christmas cards are so beautiful, dear Elli! And I loved the musical theme! Have a lovely week!!! Polla filakia from the Alps! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΣΟΥ! ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΠΟΙΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ! ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΞΙΑ! ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι τελειες που ειναι!!!!
    καλη επιτυχια στο διαγωνισμος!
    μπραβο!!!!
    υπεροχες οντως!
    και μου αρεσε και στο τελος που μας λες την ιστορια των καρτων!
    φιλακιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Χάρηκα που σου άρεσαν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος17/12/13, 10:44 π.μ.

    Καλημέρα Ελλη μου!!
    Είναι πανέμορφες οι κάρτες σου!!
    Πάντα τα χειροποίητα, ε, πως να το κάνουμε έχουν άλλη αξία!!
    Αλλά δεν πειράζουν και τα ψηφιακά!! Ας μας σκέφτονται κι έτσι!!!! Χαχα!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαριλένα μου!
      Ε καλά, δεν είπα πως αρνούμαι τις ευχές, άμα δεν είναι γραμμένες στο χαρτί!! :))
      Εννοείται πως κάθε ευχή είναι ευπρόσδεκτη...
      Σ΄ευχαριστώ, και σου στέλνω πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Όμορφες όλες οι κάρτες και η ομορφιά τους οφείλεται στο ότι τις έφτιαξες εσύ, που σημαίνει ότι για σένα τα άτομα που θα τις παραλάβουν είναι ξεχωριστά.
    Και του χρόνου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέει και η Ψυχολογία, τα άτομα αυτά είναι οι "Σημαντικοί Άλλοι" στη ζωή μου...
      Πολλά φιλιά, Ελένη μου, σ΄ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  13. Πανέμορφες και πρωτότυπες οι κάρτες σου Έλλη!Έχεις απόλυτο δίκιο για τις χειροποίητες,έχουν ιδιαίτερη πάντα αξία!Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό,μου άρεσε που έμαθα για την ιστορία της κάρτας!
    Καλημέρααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιράντα μου, χάρηκα που πέρασες! Σ΄ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιό σου!
      Φιλιά πολλά, την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος17/12/13, 11:43 π.μ.

    Και του χρόνου!!!! Πολύ όμορφες οι χειροποίητες καρτούλες σου!!!!!
    Χρόνια Πολλά, Καλές Χαρούμενες Γιορτές, χωρίς θάλασσες κι αποστάσεις!!!!
    Να συμπληρώσω στην αναδρομή σου, ότι σήμερα πολύ δύσκολα βρίσκεις πλέον τις παλιές καλές κάρτες... Χώρια το ότι σε κοιτάνε με μισό μάτι όταν τις ζητάς. Μήπως θα έπρεπε, όλοι εσείς οι bloggers, να μαζέψετε γνήσιες Χριστουγεννιάτικες Κάρτες για ένα bazaar ίσως?
    Εγώ σίγουρα, θα ήμουν πολύ καλός πελάτης...
    Αγγελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου με Υγεία!!
      Σ΄ευχαριστώ, Αγγελίνα μου! Μακάρι το 2014 να με πάρει στα φτερά του και να με φέρει λίγο πιο κοντά... έτσι, λίγο μόνο, δεν τα θέλω κι όλα δικά μου!!!!
      Συμφωνώ με όσα λες για τις κάρτες. Τα σχέδια των παλαιότερων ήταν διαφορετικά από ό,τι σήμερα... η εξέλιξη της γραφιστικής έχει βάλει το χεράκι της σ΄αυτό!
      Ωραία ιδέα δίνεις! Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε εύκολα να συλλέξουμε γνήσιες κάρτες (μπορεί να μη βρίσκαμε, ή να μην ήθελαν κάποιοι να αποχωριστούν τις δικές τους) αλλά θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε! Και νομίζω ότι ήδη γίνεται, σε πολλά μπαζάρ που διοργανώθηκαν για τις γιορτές σε διάφορες περιοχές της χώρας!
      Σε φιλώ με αγάπη!


      Διαγραφή
  15. Μπορεί να έχουν το ίδιο ύφος αλλά είναι διαφορετικές και ιδιαίτερες με το προσωπικό σου στυλ ! Συμφωνώ μαζί σου η χειροποίητη κάρτα έχει τηδική της χάρη !
    Με το καλό σε 6 λέω μέρες να ανταμώσεις όλους τους δικούς σου
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου, σ΄ευχαριστώ!
      Να σου πω την αλήθεια δεν είχα εξαρχής σκοπό να τις κάνω όλες στο ίδιο ύφος, αλλά όταν τελικά πήρα μπρος να ξεκινήσω, δεν είχα πια πολύ ελεύθερο χρόνο... Όπως και να έχει, χάρηκα τη διαδικασία!
      Μετράω ήδη μέρες για το... μέγα αντάμωμα!!! (Βασικά δεν με χωράει ο τόπος...)
      :)))
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Είναι όμορφες οι κάρτες σου, χαρούμενες και πάνω απ'ολα φτιαγμένες με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ όμορφες οι κάρτες σου,Έλλη,οι χειροποίητες πάντα είναι μοναδικές!!!!!!!!!!!!!Φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πανέμορφες οι κάρτες σου,Έλλη!!!!Γεμάτες με το χρυσαφένιο φως της αγάπης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kai toy xrwnoy na eisai kala na janaytiajhs panemwrfes filia...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου, Βάσω μου, καλά να είμαστε όλοι!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  20. Αχ κι εμένα μ'άρεσαν οι μουσικές κάρτες!Έπαιζα με τις ώρες μ'αυτές!
    Οι καρτούλες σου είναι όλες υπέροχες!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο... τις άνοιγα, τις έκλεινα και φτου κι απ΄την αρχή!!
      Σ΄ευχαριστώ, Μαρία μου! Καλό βράδυ, φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Πολύ όμορφες οι κάρτες σου
    Φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπράβο Έλλη μου!
    Απόλαυσα και τις πληροφορίες που ακολούθησαν!
    Αύριο έχω εγώ τις δικές μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις ήρθα από εσένα! Φοβερές οι κάρτες σου!!
      Πολλά φιλιά και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  23. Όσο κι αν συμφωνώ μαζί σου, φέτος δεν μπορώ ούτε να φτιάξω ούτε να στείλω καρτούλες...ανωτέρα βία..άσε καλύτερα!
    Οι δικές σου είναι πάρα πολύ όμορφες!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, μη στενοχωριέσαι, δεν πειράζει... Συμβαίνουν και αστάθμητοι παράγοντες! Παρατρίχα να μην προλάβαινα κι εγώ...
      Φιλάκια πολλά, Μαρία μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  24. Προτωτυπες και πολυ πολυ ομορφες!!!!!!!
    Καλες γιορτες με υγεια και αγαπη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, σ΄ευχαριστώ πολύ!
      Θερμές ευχές για Καλές Γιορτές επίσης! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  25. Υπέροχες κάρτες..υπέροχες για ..κορνίζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μ' άρεσε πολύ η ανάρτηση σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Οι κάρτες σου πολύ όμορφες και λαμπερες!!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Ρένα μου για τα καλά σου λόγια!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  27. Πανέμορφες οι καρτούλες σου Ελλη μου!!!!Μού άρεσαν όλες!!!Καί τού χρόνου!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρηκα που σου άρεσαν, Dimi μου! Φιλάκια πολλά, καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...