Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η Τέχνη του Δρόμου ως καλλιτεχνικό & εκπαιδευτικό εργαλείο

    Καλό μήνα σε όλους!

   Η Τέχνη του Δρόμου (με τη μορφή της τοιχογραφίας σε δημόσιους χώρους) με γοητεύει - τα graffiti που αποτελούν ένα συνονθύλευμα λέξεων και συνθημάτων, όχι. 

   Ο διαχωρισμός μεταξύ αυτών των δύο μορφών έκφρασης, για μένα, είναι σαφής. Η τέχνη του δρόμου που αγαπώ να βλέπω, είναι αυτό που λέει και το όνομά της: μια μορφή ελεύθερης Τέχνης σε δημόσιο χώρο, με εικαστικό χαρακτήρα, "ημιμόνιμα" εκτεθειμένη σε κοινή θέα, που έχει στόχο να περάσει κοινωνικά μηνύματα με το δικό της τρόπο. Έχουμε συζητήσει ξανά αυτό το θέμα και παλαιότερα (εδώ και εδώ) και έχω αναφέρει διεξοδικά τη γνώμη μου, δείχνοντας και ορισμένα παραδείγματα.

  Τα τελευταία χρόνια γοητεύομαι όλο και πιο πολύ, ίσως γιατί οι τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους εξελίσσονται. Μοναδικά έργα τέχνης κατακλύζουν τις πόλεις παγκοσμίως... και μιας και έχω αρχίσει να προσέχω δημιουργούς, συνειδητοποιώ σιγά-σιγά πως αρκετοί έχουν πτυχία σχολών Καλών Τεχνών. Φαίνεται αυτό στο έργο τους - αλήθεια. Τίποτα δεν είναι βιαστικό, τυχαίο. Αντίθετα, όλα φανερώνουν στόχο, μελέτη και γνώση.

  Ξέρω πως η συγκεκριμένη μορφή έκφρασης έχει πολλούς επικριτές και σέβομαι τις θέσεις τους, αλλά έχω κάθε δικαίωμα να διαφωνώ μαζί τους. Και σήμερα βρήκα ευκαιρία να σας αποδείξω το γιατί, αναλύοντας μια φωτογραφία που τράβηξα σε μια από τις εξορμήσεις μου:


Graffiti κατά των Διακρίσεων - Λιμενάρια, Θάσος
Graffiti against discrimination - Limenaria, Thassos Island, Greece


  Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον τοίχο ενός σχολείου. Δε θα το έλεγα απλώς graffiti, είναι ένα έργο τέχνης - και στα μάτια μου, το μήνυμά του είναι σαφές: όλοι έχουμε μια ίση θέση πάνω στο δέντρο της ζωής, όποιοι κι αν είμαστε, όπως κι αν είμαστε. 
  
  Βλέποντάς το, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως επιστρατεύτηκαν εξωτερικοί συνεργάτες για να φτιαχτεί. Και μετά, απόρησα: ενώ όλο το σχολείο περιμετρικά είχε graffiti με συνθήματα παντού (και συχνά το ένα κάλυπτε το άλλο), το συγκεκριμένο έργο ήταν εντελώς απείραχτο. Μα, ούτε μια μολυβιά πάνω του; Γιατί;

 Γιατί το σεβάστηκαν τόσο τα παιδιά;
Και πώς η διεύθυνση του σχολείου δέχτηκε τη δημιουργία του στον τοίχο;

 Ανέβασα λοιπόν τη φωτογραφία που έβγαλα στη Google και αναζήτησα με βάση αυτή πληροφορίες. Και ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα!

  Το έργο που βλέπετε είναι ένα από τα πολλά που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια μιας εθνικής πρωτοβουλίας νέων (Άτυπη Ομάδα Θάσου "Διάδωσέ το"). Πιο συγκεκριμένα, είναι το αποτέλεσμα ενός καλλιτεχνικού/εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαικού Προγράμματος "Νέα Γενιά σε Δράση", με τον τίτλο  "Εργαστήρι Graffiti κατά των Διακρίσεων". Υλοποιήθηκε σε σχολεία του νησιού της Θάσου (Γυμνάσια/Λύκεια Λιμένα και Λιμεναρίων) από 1/9-30/12/2012, με τη συμμετοχή 34 μαθητών, 6 καλλιτεχνών graffiti, καθηγητών των σχολείων και εθελοντών.  

   Μέσω της "παρεξηγημένης" τέχνης του graffiti, οι κύριοι σκοποί της δράσης ήταν (ενδεικτικά): η προαγωγή της ανεκτικότητας, της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ της τοπικής νεολαίας και νέων από διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτισμικά υπόβαθρα (μαθητές-παιδιά μεταναστών από Βαλκανικές χώρες, παιδιά με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες), η ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών και η επινόηση κοινών κωδίκων επικοινωνίας, η αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία, η ανταλλαγή ιδεών, η μετατροπή των ιδεών σε καλλιτεχνική δράση και η μετάδοση μηνυμάτων κατά των διακρίσεων στους σχολικούς τοίχους (και κατ' επέκταση στην τοπική κοινωνία).

  Οι μαθητές πέτυχαν την πλήρη υποστήριξη του σχολείου, της τοπικής κοινωνίας, των γονέων και των εμπλεκόμενων φορέων. Δημιουργώντας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα και ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Παράλληλα με τα graffiti δημιούργησαν και τις δικές τους κάρτες ευαισθητοποίησης, τις οποίες προώθησαν στην τοπική κοινωνία (τοπικές αρχές, κάτοικοι, Μ.Μ.Ε). 


  Η τέχνη του δρόμου, λοιπόν, άλλοτε μπορεί να προκαλεί... κι άλλοτε μπορεί να ενώνει, να αδελφοποιεί και να εκπαιδεύει. Μπορεί να εφαρμόζεται πάνω στον τοίχο ενός σχολείου κι όμως η εφαρμογή της να έχει την πλήρη συναίνεση της κοινωνίας! Επίσης, το γεγονός πως τα παιδιά έχουν σεβαστεί στο έπακρο το έργο τους έως και σήμερα, διατηρώντας το ανέπαφο όπως την πρώτη μέρα, δηλώνει πολλά. 

  Ίσως τα πάντα τελικά να σχετίζονται με τον τρόπο που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη ως μέσο... τι λέτε κι εσείς;


Πηγές και επιπλέον πληροφορίες:

"Εργαστήρι Graffiti κατά των Διακρίσεων", Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2012,
Λιμένας-Λιμενάρια Θάσου


74 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και σ ευχαριστώ γι αυτή την ανάρτηση που είναι άκρως ενδιαφέρουσα !! Μ αρέσει κι εμένα πολύ το γράφιτι , είναι όντως τέχνη,
    έχω κι εγώ φωτογραφίσει, αλλά όταν γίνεται σε τείχους πολυκατοικιών, διαφωνώ ... γιατί ούτε οι ίδιοι δεν σέβονται ο ένας τη δουλειά του άλλου και κάνουν το ένα πάνω στο άλλο ....Η τέχνη του δρόμου όπως είπες πρέπει να ενώνει !!! Καλό μήνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε!
      Η συγκεκριμένη μορφή τέχνης συναντάται σε δημόσιους χώρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τοίχοι των πολυκατοικιών, σαφώς. Γι΄αυτό και δεν είναι αποδεκτή από τους περισσότερους. Σου λέει ο άλλος (και έχει δίκιο) "αυτό μου ανήκει, τι πας και μου το λερώνεις";
      Το θέμα είναι τι επιλέγει ο δημιουργός να κάνει, γι΄αυτό και το διαχωρίζω. Είναι εντελώς διαφορετικό να αποκτήσεις ένα έργο τέχνης από το πουθενά στον τοίχο σου, και εντελώς διαφορετικό να σου γράψουν ένα πολιτικό ή ποδοσφαιρικό σύνθημα-μουτζούρα. Προσωπικά, θα προτιμούσα το πρώτο.
      Όσο για το αν σέβονται ή όχι τη δουλειά ο ένας του άλλου... είναι μεγάλο θέμα. Έχει συμβεί δημιουργοί που δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλο ή κοντράρονται, να "μαλώνουν" επάνω στον τοίχο, καλύπτοντας ο ένας το έργο του άλλου (ο "πόλεμος" του Banksy και του King Robbo, για παράδειγμα, στο Μπρίστολ).
      Καλό μήνα και καλό Σ/Κ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη η παρουσίαση Έλλη
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πόσο μου αρέσουν τα funky monkey pedia θέματα!!! Έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ την τέχνη (με οποιαδήποτε μορφή), να μας ενώσει και να μας εμπνεύσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το graffiti είναι μια μορφή τέχνης απόλυτα σεβαστή και θα έλεγα αναγκαία στη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε μορφή τέχνης (και έκφρασης) θα έπρεπε να είναι σεβαστή, αλλά η συγκεκριμένη νομίζω πως από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είναι... Δεν μπορώ να τους αδικήσω, αλλά χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου εσύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. κοριτσακι μου καλημερα! πολυ ομορφο θεμα μας παρουσιασες! εμβαθυνεις στα θεματα σου και μου αρεσει πολυ αυτο!
    λατρευω τα γκραφιτι! :)
    οταν εχεις χρονο δες εδω: http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html
    καλο μηνα! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Ορισμένα θέματα αξίζουν τη βαθύτερη παρουσίαση και ανάλυση... και αυτό ήταν ένα από αυτά! Θεωρώ πως ό,τι κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο graffiti έχει ιδιαίτερη αξία και δεν θα έπρεπε να το παραλείψω.
      Χαίρομαι που συμφωνείς!
      Το link σου θα το επισκεφτώ!
      Καλό μήνα, καλό Σ/Κ, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. ❥°º•.¸

    Projetos como esse deveriam ser mais frequentes nas escolas.

    Ótimo mês de novembro!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil ❥°º•.¸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. That is so true!
      Have a good new month of November and a wonderful weekend!
      Kisses from Greece!

      Διαγραφή
  7. Μα, σαφέστατα αν μπορείς να δημιουργήσεις και σεβαστείς και το χώρο, τότε μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό!
    (Για την ώρα εδώ, μόνο κάτι μουτζούρες βλέπεις παντού! ίσως κάποιες να είναι λίγο πιο συμπαθητικές σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά μουτζούρες εξακολουθούν να είναι!)
    ;-)
    Σου έγραψα πόσο μου άρεσε η ανάρτησή σου? όχι, με την πολυλογία μου, το ξέχασα!
    Μπράβο, Έλλη μου!
    Φιλάκια πολλά!!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε χαίρομαι όταν "πολυλογείς" (που δεν πολυλογείς)!! Συμφωνούμε!
      Κι εγώ συναντώ συχνότερα μουτζούρες, αλλά χαίρομαι που κάποιες φορές αντικρίζω και κάτι διαφορετικό, πιο εικαστικό, όπως αυτό.
      Ειδικά όταν μαθαίνω πως πίσω του κρύβεται ένα ολόκληρο σχέδιο σχολικής δράσης και μάθησης!
      Πολλά φιλιά κι από εμένα, καλό μήνα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Ελλη μου!!!Καλό μήνα!!!Τί υπέροχη ανάρτηση!!!Τό graffity είναι μία καλλιτεχνική μορφή έκφρασης!!!Καί μού αρέσει πάρα πολύ!!!!Θαυμάζω τούς δημιουργούς !!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα, Dimi μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το σημερινό θέμα και συμφωνείς μαζί μου!
      Κι εγώ θαυμάζω τους δημιουργούς, ώρες-ώρες σκέφτομαι πως είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο και σε τέτοια έκταση μόνο με σπρέι.... Θέλει τρόπο; Θέλει κόπο; Πολύ θα ήθελα να το μάθω αυτό!
      Καλό Σ/Κ, φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος2/11/13, 4:46 μ.μ.

    Καλό μήνα να χεις Έλλη μου!! Πολύ ωραίο το θέμα σου!! Κι οι πληροφορίες ουσιαστικές!! Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλούν τα γκράφιτι. Πρόσφατα, το καλοκαίρι σε βόλτα στο κέντρο της αθήνας τράβηξα πολλές φωτό από γκράφιτι, ζωγραφιές και συνθήματα. Αυτό που λες ότι κάποιοι διαφωνούν με τα γκράφιτι και θεωρούν ότι λερώνουν πιστεύω εν τέλει ότι έχει να κάνει με το τι θεωρεί ο άλλος τέχνη. Γιατί κι αυτό είναι ένα θέμα ακόμα ανοιχτό προς συζήτηση. Αν κάποιος θεωρεί τέχνη ( ή κουλτούρα) ότι μπαίνει σε μουσεία και γκαλερύ κι είναι παντελώς ακαταλαβίστικα για το απαίδευτο μάτι τότε αυτός αποκλείεται να δεχτεί για τέχνη οτιδήποτε θεωρείται υποκουλτούρα και μη mainstream. Καλό είναι να ήμαστε ανοιχτοί σε ερεθίσματα από όπου κι αν προέρχονται. Η τέχνη καμιά φορά δεν έχει σκοπό να γαληνέψει και να εξυψώσει αλλά και να σε θυμώσει , να σε ξεβολέψει. Κι αν το καταφέρει έχει πετύχει επάξια το σκοπό της. Στο μόν που είμαι κατά είναι στην πρόκληση για την πρόκληση. Δηλαδή που ουσιαστικά δεν έχεις κάτι να πεις αλλά λες το τίποτα με προκλητικό τρόπο χάρην εντυπωσιασμού. Σόρυ αλλά εκεί έχεις φάει άκυρο ότι κι αν είσαι.. συγγραφέας, ζωγράφος κλπ... Με συγχωρείς για το μεγάλο ποστ.. Σε φιλώ και καλό σ/κ να χεις!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα κι από εμένα!
      Μη ζητάς συγνώμη για το μέγεθος του σχολίου σου, ο χώρος εδώ είναι δικός σας κι εγώ αγαπώ τη συζήτηση!
      Συμφωνώ σε όσα λες, και θα τα πάρω ένα-ένα:
      - Τα graffiti (αν και δεν συμφωνώ με τη χρήση του αγγλικού όρου εδώ, όταν πρέπει να περιγράψω αυτά στα οποία αναφέρομαι, έχουμε τόσες ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν καλύτερα - θα προτιμούσα τον όρο "τοιχογραφίες δρόμου") δεν με ενοχλούν κι εμένα. Αρκεί να έχουν κάτι να πουν!!! Οπότε, συμφωνούμε...
      - Η τέχνη έχει αμέτρητες εκφάνσεις και εκφράσεις. Ο τρόπος που τη δεχόμαστε (ή όχι) είναι από κει και πέρα, καθαρά υποκειμενικός. Προσωπικά στηρίζω τη δημόσια μορφή της. Γιατί θα έπρεπε γενικά η τέχνη να κλείνεται σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές; Γιατί να μην είναι προσβάσιμη σε όλους;
      - Θεωρητικά, και το δικό μου μάτι απαίδευτο είναι... αλλά ξέρω τι μου αρέσει να βλέπω και μπορώ να επιχειρηματολογήσω σχετικά με το γιατί. Για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω πάντα τη μοντέρνα τέχνη ή το μήνυμά της (βλέπε τις μοντέρνες εγκαταστάσεις στο ΜοΜΑ - Μuseum of Modern Art) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πολεμήσω για να την εξαλείψω από τον πλανήτη!! Δεν συμφωνώ λοιπόν με όσους βάζουν μια ετικέτα σε ό,τι δεν κατανοούν με την πρώτη ματιά κι όποιον πάρει ο Χάρος... θέλει και λίγο ψάξιμο μερικές φορές, λίγο προβληματισμό - δεν βλάπτει!!!
      - Συμφωνώ σε όσα λες για την πρόκληση και το ξεβόλεμα, αλλά προτιμώ τα διάφορα μηνύματα να περνιούνται με εικαστικούς τρόπους. Ναι, να μας προβληματίζουν, αλλά να μας ομορφαίνουν και τη ζωή!
      Τι θα διάλεγες να βλέπεις από το παράθυρό σου; Ένα προχειροφτιαγμένο λεκτικό σύνθημα που να λέει "στο δέντρο της ζωής είμαστε όλοι ίσοι" ή την εικόνα που σας έδειξα εδώ; Το ίδιο είναι, κι όμως δεν είναι...
      Φιλιά πολλά και σε ευχαριστώ! Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω και θαυμάζω τα graffiti,κάποτε έκανα κι εγώ μα..σε ελεγχόμενο χώρο λόγω εποχής..Τότε ήταν κάτι φοβερό και το φτιάχναμε επάνω σε χαρτιά τεράστια ρολό για να μάθουμε να ζωγραφίζουμε μεγάλα μεγέθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα, μπορείς να μου λύσεις πολλές απορίες...
      Είχαμε μια συζήτηση σχετικά με το σύντροφό μου πιο πριν. Ξέρω ότι έχεις τελειώσει Καλών Τεχνών. Είναι κάτι που σας διδάσκουν στη σχολή; Υπήρχε (ή υπάρχει) σχετικό μάθημα;
      Αναρωτιόμασταν ειδικά για τη χρήση του σπρέι στις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας και για το αν είναι κάτι που μαθαίνεται στη σχολή, ή είναι κάτι που κατακτάται σταδιακά με την πρακτική εφαρμογή στο δρόμο...
      Αν θέλεις, σε περιμένω ξανά να μας διαφωτίσεις.
      Φιλιά και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Στο καιρό το δικό μου γλυκιά μου τα γκράφιτι ήταν απαγορευμένο υλικό, μη ξεχνάς οτι ήμουν φοιτήτρια στα έτη της δικτατορίας Όμως είχαμε μάθημα σχετικά με μεγάλα σε διάσταση έργα και τότε τα δουλεύαμε σε μεγάλα πανώ ύφασμα ή χαρτί ρολό.Είναι πολύ δύσκολο το να αποδίδεις μεγάλα σχέδια διότι τα βλέπεις με οπτική παραλλαγή.Ύστερα μη ξεχνάς ότι στα χρόνια μου (ωχ!..γέρασα..) δεν δουλεύαμε σπρέι ..δεν υπήρχαν βρε πουλάκι μου...Δουλεύαμε τοιχογραφία όμως με πινέλα, έχω δουλέψει πολλά τέτοια μα με χρώματα και πινέλα μεγάλα.

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά που ξαναπέρασες (και ελπίζω να μη σε έφερα σε δύσκολη θέση με τις απορίες μου...)
      Έχεις δίκιο περί εποχής, μέσων και υλικών, δεν το είχα σκεφτεί!
      Κατανοώ όμως τη δυσκολία στην απόδοση τέτοιων σχεδίων, μιας και δουλεύονται σε κλίμακα.
      Σ΄ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  11. ωραια αναρτηση μπραβο
    αν θες παρε την καλλιτεχνικη σου διαθεση και ελα στο μπλογκ μου να μου πεις την αποψη σου για οσα κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον θέμα!! Μ' αρέσουν τα γκράφιτι, δίνουν χαρούμενη διάσταση στην καθημερινότητά μας ή άλλοτε προβληματίζουν και αναδεικνύουν θέματα.... Μ' αρέσουν ιδιαίτερα τα γκράφιτι σε σχολεία, αυτά που έχουν ζωγραφίσει με την ιδιαίτερη ευαισθησία τους τα ίδια τα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου!
      Αλλά πάλι θα το πάω προς την εικαστική του διάσταση το θέμα... θαυμάζω τα παιδιά που δρουν εικαστικά επάνω στους τοίχους του σχολείου τους, περνώντας το μήνυμά τους, και όχι τα παιδιά που παίρνουν ένα σπρέι και βρίσκουν ευκαιρία να γράψουν στον τοίχο του σχολείου τους βρισιές...
      Έκφραση είναι και τα δύο, αλλά η μία έχει βάθος και σκοπό - η άλλη, όχι!
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες, φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία ανάρτηση!!! Λατρεύω τα graffiti!!! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ!
      Καλό μήνα επίσης, Σπυριδούλα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Καταπληκτικό το αποτέλεσμα και το σπουδαιότερο ότι είναι σε σχολείο!!!!Το ότι ο τοίχος αυτός δεν μουνζτουρώθηκε και δεν γράφτηκαν πάνω του όλες αυτές οι ασχήμιες που βλέπουμε στα σχολεία μας ,μάλλον δείχνει κάτι!!!!!!Τα φιλιά μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το σπουδαιότερο είναι η δουλειά που έγινε πίσω από αυτό και η παιδαγωγική παρέμβαση που έγινε με αφορμή αυτό!
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  15. Θυμάμαι και μια παλιότερη - αντίστοιχη ανάρτηση σου απ' την Ξάνθη (αν δεν κάνω λάθος). Η τέχνη του δρόμου είναι μια σύγχρονη μορφή έκφρασης και -προσωπικά- με εντυπωσιάζει το ταλέντο, η φαντασία, τα μηνύματα και η δυναμική που κρύβει. Στα γειτονικά σχολεία της περιοχής, οι καθηγητές ζήτησαν απ' τους μαθητές να ζωντανέψουν τους γκρίζους εξωτερικούς τοίχους. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Το πιο σπουδαίο όμως, είναι ότι έγινε μέσα από ομαδικό πνεύμα και επιστράτευση όλης της δημιουργικότητας των παιδιών.
    Πολύ ωραία ανάρτηση Έλλη μου! Να'σαι καλά και καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνη η ανάρτηση ήταν από την Κομοτηνή, αλλά πολύ λίγη σημασία έχει ο ακριβής τόπος. Σημασία έχουν όλα αυτά τα κομψοτεχνήματα που μπορεί να συναντήσεις στους δρόμους και η δυναμική τους, όπως λες. Συμφωνούμε!
      Χαίρομαι που επιτράπηκε κάτι αντίστοιχο και στην περιοχή σου. Όταν το παιδί αφήνεται να καλλωπίσει το σχολείο του (και δεν εξετάζω καν τον τρόπο τώρα, πολλοί τρόποι υπάρχουν) σίγουρα το πονά πιο πολύ και το νιώθει πιο δικό του, όχι σαν φυλακή των ωρών της ζωής του και του νου του.
      Φιλιά πολλά, καλό σου βράδυ, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  16. Όταν πήγαινε ο γιος μου γυμνάσιο έκαναν ένα υπέροχο γκράφιτι στο σχολείο τους με την άδεια του σχολείου και χάρη σε μια υπέροχη, μα υπέροχη καθηγήτρια που είχαν, καλή της ώρα!!
    Έκανε παλιότερα γκράφιτι, αλλά παίρνοντας άδεια πάντα....το να πας όπου να ναι και να κάνεις ότι θες δεν το θεωρώ και τόσο δημοκρατικό...υπάρχουν πολλοί που ευχαρίστως παραχωρούν τους τοίχους τους...εννοείται όχι για κακότεχνα συνθήματα της κακιάς ώρας...
    Η ανάρτησή σου νομίζω πως τα λέει όλα όμως!
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι να μαθαίνω πως έγινε (ή γίνεται) και αλλού αυτό! Είναι πολύ θετικό...
      Το σωστό και ευγενές είναι να ζητάς την άδεια και καλά έκανε ο γιος σου - θυμίζω και τη γνωστή φράση "η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου"...
      Καλό μήνα επίσης, Μαρία μου! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Πέρασα να σου ευχηθώ καλό μήνα και να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Θα είναι χαρά μου να περνάς όποτε θέλεις!

      Διαγραφή
  18. Έχω να σου πω πως λατρεύω τα graffiti. Είμαι φαν, πολλά από αυτά περνάνε λογής μηνύματα. Για μένα η τέχνη δεν έχει όρια έκφρασης. Είμαι υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα graffiti και να ομόρφαιναν τις πόλεις μας. Υπάρχουν τόσο αξιόλογοι καλλιτέχνες που μπορούν να προσφέρουν. Και ναι, οι περισσότεροι είναι πτυχιούχοι καλών τεχνών ή αυτοδίδακτοι ακόμα με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο. Στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στην τάξη μας στο λύκειο, είχαμε πάρει μια πρωτοβουλία εσωτερικά σαν τμήμα. Είπαμε πως θα μαζευτούμε όλοι όσοι ζωγραφίζουμε και ο καθένας θα ζωγραφίσει σε ένα σημείο της τάξης ύστερα από συνεννόηση με τους καθηγητές. Είχαμε ζωγραφίσει ακόμη και την έδρα. Η τάξη μας ήταν σαν παραμύθι! Σκέψου πως κάθε τρεις και λίγο μας έκλεβαν την έδρα και την πήγαιναν σε άλλη τάξη. Πιστεύω όλοι το είχανε ανάγκη να δώσουν λίγο χρώμα! Προσωπικά είχα ζωγραφίσει κάτι μεγάλα αγριολούλουδα. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλό να επεκτείνονται. Μακάρι να υπήρχε όμως και η συγκατάθεση πολλών αρμοδίων.. Φιλάκια πολλά, sorry για το "χαλί". :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "χαλί" το απολαμβάνω!!! Κι εγώ "χαλί" έγραψα πιο πάνω, οπότε μην αγχώνεσαι!! :)) Συζητάμε εδώ, δεν κάνω μονόλογο...
      Συμφωνώ τόσο πολύ με όσα λες, όσο δεν φαντάζεσαι! Πράγματι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες εκεί έξω... και τα δείγματα της δουλειάς τους είναι εξαιρετικά.
      Η πρωτοβουλία που πήρατε στα σχολικά σου χρόνια μου άρεσε πολύ σαν ιδέα. Πρέπει να είχατε μια τάξη-όνειρο! Φωτογραφίες κράτησες, αλήθεια;
      Όταν πήγαινα εγώ στο Γυμνάσιο, είχα ένα συμμαθητή-ταλέντο. (Σπούδασε στην καλών Τεχνών αργότερα). Σε συνεννόηση με το σχολείο δημιούργησε μια απίστευτη τοιχογραφία στον εξωτερικό τοίχο του σχολείου, σε γωνιακό σημείο και σε σταυροδρόμι οδών. Φαινόταν τόσο όμορφο και ζωντανό και ήμουν περήφανη που ήταν δικό του... Υπάρχει έως σήμερα, τόσα χρόνια μετά! Έχει θαμπώσει από τη σκόνη και τα καυσαέρια, αλλά δεν το έχουν πειράξει. Και κάθε φορά που περνώ, με κάνει να χαμογελάω...
      Φιλάκια πολλά, Εύη μου! Σ΄ευχαριστώ για όσα μοιράστηκες!

      Διαγραφή
    2. :) ήταν πολύ όμορφη η τάξη μας, πολύ χαρούμενη, που απολάμβανες να κάνεις μάθημα εκεί. όλοι τη ζηλεύανε! τότε δεν είχαμε κινητά, μιλάμε για εποχή 1995-1997... και η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ να βγάλω φωτογραφία με φωτογραφική. θα ήθελα πολύ να πάω σήμερα και να δω αν υπάρχουν ακόμα αυτές οι αναμνήσεις. δε νομίζω βέβαια γιατί είναι πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κιόλας! :) ωραία α ήταν η τοιχογραφία, είμαι σίγουρη! φιλιά πολλά! :) ευχαριστώ και πάλι

      Διαγραφή
    3. Ίσως και να την κράτησαν έτσι την τάξη σας, δεν ξέρεις!! Μπορεί να μην τους πήγαινε καρδιά να το χαλάσουν όλο αυτό...
      Κι εγώ δεν είχα σκεφτεί να πάρω φωτογραφική μαζί μου στο σχολείο, μέχρι που πήρα τελικά το καλοκαίρι της Γ΄Λυκείου, λίγο πριν κλείσουμε και αποχαιρετιστούμε. Έβγαλα κάποιες φωτογραφίες μέσα στην τάξη... και κράτησα με λίγα κλικ το κλίμα που επικρατούσε!
      Φιλάκια κι ευχαριστώ που ξαναπέρασες!

      Διαγραφή
  19. Πολύ ωραίο το θέμα σου, 'Ελλη μου! Πολύ ωραίο και το συγκεκριμένο έργο των παιδιών στον τοίχο. Εύγε στην πρωτοβουλία για το εργαστήρι graffiti!!
    Φιλιά, καλό μήνα και καλή Κυριακή!!!!

    ΥΓ. επειδή είμαι λίγο άσχετη, όταν λές 'ανέβασα' την φωτο στο Google, πώς το εννοείς? πώς το έψαξες??? ρωτάω γιατί κι εγώ θέλω να ψάξω κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Μαριάννα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η προσπάθεια των παιδιών!
      Γι΄αυτό που με ρωτάς: πας στις εικόνες Google. Εκεί που κανονικά θα πληκτρολογούσες το λήμμα σου, δίπλα έχει μια μικρή κάμερα (αναζήτηση βάση εικόνας). Πατώντας την έχεις δύο επιλογές: 1. ανεβάζεις μια εικόνα από τη διεύθυνση Url της (αντιγραφή-επικόλληση της διεύθυνσης από τον ιστό) και 2. μεταφόρτωση εικόνας από τον υπολογιστή σου (αυτό έκανα εγώ). Σου βρίσκει ίδιες εικόνες ή οπτικά πανομοιότυπες.
      Ελπίζω να βοήθησα! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  20. Ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Έλλη μου! Η τέχνη του δρόμου είναι μια όμορφη μορφή και αποτελεί έμπνευση αν ξέρεις να την διαβάζεις! Χαίρομαι που έμαθα απόψε πως χρησιμοποιείται για να ενώσει.. άλλωστε αυτός είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της τέχνης, ακόμα και αν το ξεχνάμε μερικές φορές και αποσκοπούμε σε άλλα με τη χρήση της..
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή! Καλό μήνα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Παλόμα μου!
      Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες!
      Να είσαι καλά, φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Έργο τέχνης πραγματικά!! Με τόσο σπουδαία κοινωνική μηνύματα.. Πόσο χαίρομαι όταν γίνονται τέτοιες δράσεις, έστω και λίγες κάτι είναι αυτό.. Ο πολιτισμός και η σωστή παιδεία νικούν πολλά.. Σ'ευχαριστούμε που το μοιράστηκες, έκανες πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επικροτώ τα μηνύματα που περνάει!
      Πόσες φορές τελικά συμβαίνει να περνάμε δίπλα από κάτι, να του ρίχνουμε μια ματιά και να το προσπερνάμε ανίδεοι... Ευτυχώς βρήκα κάποιες πληροφορίες σχετικά, γιατί πραγματικά το άξιζε η όλη δράση.
      Φιλιά, Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  22. Ποιός είπε ότι τα γκράφιτι δεν είναι έργα τέχνης και από καλλιτεχνάρες μάλιστα!Εύγε στο εργαστήρι και στα παιδιά και ένα μεγάλο μπράβο σε σένα που μας τα παρουσίασες!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν το είπα, Μιράντα μου, ούτε εσύ... αλλά υπάρχουν πολλοί που το λένε, μη νομίζεις!! Και απαξιώνονται έτσι καλλιτεχνάρες και οι τέχνες τους...
      Σαφώς και εύγε στα παιδιά - και όχι μόνο σ΄αυτά, αλλά και στους καθηγητές τους!
      Φιλιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  23. I am fascinated by street art too! And when it's part of such a beautiful project, it's even more meaningful! The artwork you show is amazing!!! Thank you for this beautiful and very interesting post, Elli mou! Art can truly unite people and it's a wonderful form of expression which can be so useful in many ways!
    Have a wonderful Sunday, my friend! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I have nothing to add on your sayings... you're so right and I agree with you!
      This project had a special meaning, indeed - and art is the ideal mean to pass (in an interesting, artistic way), a very important meaning like this.
      Polla filakia, fili mou, have a good week!

      Διαγραφή
  24. Έλλη μου κι εμένα με εντυπωσιάζει η τέχνη του δρόμου !
    Και σκεφτόμουν τι όμορφα θα ήταν να άφηναν όλους τους ταλαντούχους νέους να κάνουν πολύχρωμες τις πόλεις μας!
    Πολύ όμορφη ανάρτηση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, εννοείται πως θα ήταν υπέροχο να αντικρίζουμε τέτοιες ομορφιές μέσα στο γκρίζο της πόλης!
      Τώρα τελευταία το σκέφτομαι σοβαρά να προσφέρω ένα τοίχο μου σε κάποιον τέτοιο καλλιτέχνη...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  25. Μπράβο στους δημιουργούς και σ'όλους όσους αποτελούν αυτή την ομάδα.Είναι ωραίο να βλέπεις τέτοιες κινήσεις στις μέρες μου όπου τα παιδιά μπορούν ν'ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει πραγματικά.Κ επιτέλους να γίνει λίγο πιο πολύχρωμος ο τόπος που ζούμε.Μακάρι να δημιουργηθούν κ σ'άλλες πόλεις τέτοιες ομάδες αν δεν υπάρχουν ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, καλώς ήρθες στην παρέα!
      Έχεις δίκιο, είναι ωραίο να βλέπεις τέτοιες κινήσεις. Και τα παιδιά μαθαίνουν, όχι αστεία. Και με πολύ πιο ενδιαφέροντα τρόπο από το να είναι καθισμένα σε ένα θρανίο και να ακούν... να ακούν...
      Ίσως υπάρχουν και αλλού αντίστοιχες ομάδες, δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Ή ίσως να θέλουν να υπάρξουν και να μην τις αφήνουν... ποιος ξέρει;
      Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή
  26. Εργο τέχνης..σαν πίνακας ζωγραφικής σε μεγέθυνση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λες, Δελφινάκι μου. Γι΄αυτό κι εγώ προτιμώ τον όρο "τοιχογραφία δρόμου" από τον ξένο όρο "graffiti"...
      Νομίζω πως το περιγράφει πιο καλά!
      Φιλούθκια!

      Διαγραφή
  27. Είναι πολύ σωστά αυτά που γράφεις. Πολλά είναι έργα τέχνης με μοναδική ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι αλήθεια αυτό!
      Και η μη-μόνιμη παραμονή τους σε ένα χώρο, νομίζω πως κάνει τις τοιχογραφίες αυτές ακόμη πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Είναι ένα έργο τέχνης που σήμερα είναι ανάμεσά μας... αύριο δεν είναι.

      Διαγραφή
  28. ειναι ενα πανεμορφο μηνυμα για την ΑΓΡΙΜΙΩ! Αυτο σκεφτηκα μολις το ειδα!
    πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο!!!! Ελπίζω να καταφέρει να περάσει κάποια στιγμή, ίσως της δώσει ιδέες!
      Φιλάκια, Βαρβάρα μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  29. Συμφωνώ με όσα λες και μου αρέσει πολύ να βλέπω ζωγραφιές σε τοίχους!Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Aby μου!
      Αυτού του τύπου οι ζωγραφιές ομορφαίνουν κατά πολύ την άχαρη καθημερινότητά μας...
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  30. Έργο τέχνης και με μηνύματα!!!! Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. γενικα η τεχνη του δρόμου ή γραφιτι .. οπως λέγεται.. δεν ξερω τι διαφερει.. το εν απο το αλλο γιατί γιαμενα οτι μπορεί να χρωματίσει ενα τοιχο.. με εμπευση.. δινει ενα ωραιο αποτελεσμα .. οπως αυτό στο σχολίο των Λιμεναριων στη Θάσο.. μακαρι να γινόταν σε όλες τις πολεις αυτό και να γέμιζαν οι τοιχοι χρώματα... πολύ ενδιαφερουσα αναρτηση,, Ελλη μου μπραβο που την μοιράστηκες μαζί μας..!!! φιλακια πολλα εκει στα βόρεια. απο τον νότο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ καλά τα λες περί ορολογίας, εμένα μου αρέσει να διαχωρίζω τους όρους. Αλλά δε θέλω να σας μπερδεύω με τις ορολογίες,ούτε είναι αυτό το θέμα μας!!
      Όπως και να έχει, η τέχνη του δρόμου έχει πολλά "παρακλάδια" και ένα από αυτά είναι το γκράφιτι. Συμφωνώ μαζί σου: ό,τι δίνει ένα ωραίο αποτέλεσμα ενώ ταυτόχρονα είναι προσβάσιμο σε όλους (δημόσια) το χρειαζόμαστε...
      Φιλάκια πολλά κι από το βορρά στο νότο!!!

      Διαγραφή
  32. Κάθε μορφή τέχνης εκφράζει άποψη και το graffiti είναι μία απ' αυτές και μου αρέσει πολύ! Έχω φωτογραφήσει κι εγώ αρκετά με καταπληκτικά μηνύματα! Μπράβο στους υπεύθυνους του συγκεκριμένου σχολείου για την έξοχη διδαχή των παιδιών με πολιτισμικό χαρακτήρα! Όταν υπάρχει σωστή συνεργασία δασκάλων - γονιών - παιδιών - τοπικών φορέων κ.λ.π. βλέπουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα! Μακάρι τέτοια προγράμματα να δώσουν το έναυσμα και για άλλες πρωτοβουλίες! Να είσαι καλά Έλλη μου, πάντα έχεις εύστοχα θέματα στις σελίδες σου και μ' εντυπωσιάζεις! Καλή εβδομάδα! Φιλιά πολλά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Έδωσες βαρύτητα στο σχόλιό σου στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη σωστή συνεργασία των εμπλεκομένων, κάτω από ένα κοινό στόχο. Σε όσα λες, συμφωνώ και επαυξάνω!
      Η μάθηση δεν χρειάζεται να κατακτάται πάντα με τους ίδιους, παραδοσιακούς τρόπους... υπάρχουν κι άλλοι, αξιόλογοι οδοί για να ακολουθήσει κανείς! Δεν νομίζω άλλωστε πως θα υπήρχε κάποιο παιδί που δεν θα ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ή δε θα θέλησε να μάθει κάτι καινούριο, μέσα από όλο αυτό...
      Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  33. tromerh h anartish soy telika eisai poli cagmeno atomw soy eyxwmai na sinexishs na mas kinhs to endiaferon opws panta se filo..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου, σ΄ευχαριστώ πολύ!! Με συγκινείς, δεν έκανα τίποτα το ιδιαίτερο...
      Φιλάκια πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  34. Καλώς σε βρίσκω Ελλάκι μου..μου έλειψες κι εσύ και οι εξαιρετικές σου αναρτήσεις,πάντα πολύ προχωρημένες και με ποιότητα..μου αρέσει ιδιαίτερα το street Art και τα graffiti και πάντα τα θαυμάζω όταν βλέπω γνήσια τέχνη και πρωτοτυπία!!φανταστική η ανάρτησή σου και με πολλά στοιχεία!!μπράβο κοριτσάρα μου...φιλάκια άπειρα και καλό μήνα να έχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες πάλι!! Κι εμένα μου έλειψες, ελπίζω να είσαι καλά!
      Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για το γλυκό σχόλιό σου!
      Χαίρομαι που και σε εσένα αρέσει αυτή η μορφή τέχνης...
      Καλό μήνα επίσης, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  35. Διάβασα με την ανάρτηση σου και την βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!!! Μου αρέσει η τέχνη του Δρόμου και μερικά απο γκράφιτι αλλά δεν έχω και πολλές ευκαιρίες να θα θαυμάζω από κοντά παρά μόνον από εικόνες που κάνουν αναφορές σε αυτά τα δρώμενα!!!! Καλό σου βράδυ .φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον το θέμα!
      Κι εγώ δεν έχω συχνά ευκαιρίες να συναντώ τέτοια δείγματα, στην Αθήνα φαντάζομαι θα έχουν περισσότερες από εμάς. Αλλά όταν συμβαίνει, τα παρατηρώ κι αν έχω φωτογραφική μαζί μου, τα κρατώ. Την επόμενη μέρα ίσως να μην υπάρχουν, ίσως να έχουν σβηστεί...
      Φιλάκια πολλά, Έφη μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...