Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Βόλτα στις Μηλιές Πηλίου... και μια έκπληξη

  Έπειτα από μια μικροεπέμβαση 1 ώρας που είχα σήμερα και για να διασκεδάσω επιτέλους το φόβο μου (τώρα που πάει και πέρασε) αλλά και για να ξεχάσω τον πόνο μου... λέω να σας πάρω μαζί μου να πάμε μια βόλτα στις Μηλιές.

  Χτισμένες σε 400 μέτρα υψόμετρο, οι Μηλιές απέχουν 28 χλμ. ΝΑ από το Βόλο. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το πηλιορείτικο χωριό είτε ακολουθώντας το παραλιακό οδικό δίκτυο (φτάνοντας στα Καλά Νερά και στρίβοντας στη διασταύρωση θα ανεβεί στο βουνό ώσπου να συναντήσει το χωριό), είτε από το ορεινό οδικό δίκτυο (ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Γεώργιο και τη Βυζίτσα και συνεχίζοντας έπειτα για τις Μηλιές). Και οι δύο διαδρομές είναι εξίσου υπέροχες, όποια και να διαλέξεις: θάλασσα και πηλιορείτικο δάσος συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους και η θέα αποζημιώνει τον επισκέπτη.

  Εμείς ακολουθήσαμε τη δεύτερη διαδρομή (προς τον Άγ. Γεώργιο) και στην επιστροφή κατεβήκαμε στα Καλά Νερά και γυρίσαμε από εκεί προς το Βόλο (στην ουσία κάναμε τον κύκλο, θαυμάζοντας όλη τη διαδρομή). 




  Το χωριό είναι πανέμορφο, με γραφικά στενάκια και όμορφα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τους μπαξέδες τους και οι αυλές όλων είναι κατάφυτες.





   Στην μεγάλη πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μια εκκλησία με μεγάλη ιστορική αξία. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της, όπως και ο κατασκευαστής της αλλά και ο/οι αγιογράφοι της, παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, μια επιγραφή μας πληροφορεί πως ανακαινίστηκε το 1741. Στο εσωτερικό της εκκλησίας (όπου δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση) οι αγιογραφίες είναι εντυπωσιακές και κάπως διαφορετικές από τις συνηθισμένες, αλλά αυτό που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη είναι το μεγάλο ξυλόγλυπτο τέμπλο, σκαλισμένο στο χέρι με απίστευτες λεπτομέρειες και παραστάσεις (περισσότερα για την εκκλησία, εδώ).


   Ένα επίπεδο πιο πάνω από την πλατεία, παρατηρεί κανείς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών "ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ".


   Στην πλατεία, αρκετά μεγάλα πλατάνια προσφέρουν με το πυκνό, πλούσιο φύλλωμά τους δροσιά και σκιά στον επισκέπτη... ο ήλιος δε διστάζει να παίξει για λίγο κρυφτό ανάμεσα στα φυλλώματα.


   Κάτω από τη σκιά τους, δυο καταστήματα. Εκεί καθίσαμε κι εμείς... και απολαύσαμε με ηρεμία και γαλήνη το τσιπουράκι μας.



  Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, σκεφτήκαμε να απολαύσουμε κι ένα απογευματινό καφεδάκι...


... και διαλέξαμε να το απολαύσουμε στο "Ρόδο και το Αηδόνι", ένα εξαίρετο καφέ-μπαρ...


...το οποίο ανήκει σε μια γλυκύτατη κυρία και κορυφαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, που όλοι γνωρίζουμε. Το άλλο μου μισό το ήξερε και μου το φυλούσε για έκπληξη (ξέρει επίσης πως μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους καφέ)... εγώ πάλι δεν είχα ιδέα!

   Ναι, η κυρία Τσανακλίδου έχει δημιουργήσει με μεράκι και γούστο ένα υπέροχο, ζεστό καφέ-μπαρ στις Μηλιές, το οποίο διατηρεί η ίδια, με προσωπική εργασία. Τον τόπο τον λατρεύει και αυτό, πέρα από τα ίδια τα λεγόμενά της, η αλήθεια είναι πως φαίνεται.

   Εμείς καθίσαμε στο κουκλίστικο μπαλκονάκι της να απολαύσουμε την όμορφη θέα κι ένα καλό καφέ.


   Με την υπόσχεση πως θα ξαναγυρίσουμε... σύντομα.

   Ναι, οι Μηλιές είναι όμορφος τόπος.



Info: 

   Οι Μηλιές είναι επίσης γνωστές και λόγω του θεματικού τρένου του Πηλίου, του λεγόμενου "Μουτζούρη". Η διαδρομή που ακολουθεί το τρενάκι ξεκινά από τα Άνω Λεχώνια και καταλήγει στο σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών. Το τρενάκι διασχίζει το πηλιορείτικο δάσος πάνω σε μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60εκ.). Περισσότερα, θα διαβάσετε εδώ.



40 σχόλια:

  1. Το Πήλιο είναι υπέροχο...
    Να το απολαύσετε όσο περισσότερο μπορείτε.
    Οι εικόνες του και τα αρώματά του θα σας μείνουν αξέχαστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως υπέροχο, Φλώρα μου! Δεν μείναμε αυτή τη φορά, γυρίσαμε την ίδια μέρα. Έχουμε πάει όμως αρκετές φορές και κάθε σημείο του είναι μοναδικό (να μην πω για τις παραλίες...)
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω πάει δυστυχώς, αλλά μου άνοιξες την όρεξη....Όσο για την Τσανακλίδου, είμαι μεγάλη θαυμάστρια, τη λατρεύω τόσο για τη φωνή και το ρεπερτόριο, όσο και για τον τρόπο ζωής της, το ήθος και την ακεραιότητά της!! Καλά ταξίδια, καλά να περνάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας, Ανεράιδα, με την πρώτη ευκαιρία... δε θα το μετανιώσεις, στο εγγυώμαι!
      Για την Τσανακλίδου έχεις απόλυτο δίκιο.
      Καλά να περνάς κι εσύ, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Εύχομαι περαστικά απο την επέμβαση και να είσαι καλά!!!Οι Μηλιές μου αρέσουν πολύ και την χάρηκα πολύ την ανάρτηση σου!!!Φιλάκια πολλά και να περνάτε τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου, σ΄ευχαριστώ πολύ! Είμαι καλύτερα σήμερα... ευχαριστώ που μου κρατήσατε παρέα χθες. Το χρειαζόμουν!! Κάποια είχε φοβηθεί... χαχα!!
      Έγραψα την ανάρτηση όσο είχα ακόμη τη νάρκωση, μετά που πέρασε το έριξα στον ύπνο από την ταλαιπωρία και δε κατάφερα να σας απαντήσω στα σχόλια.
      Φιλιά πολλά κι από εμένα, χάρηκα που σου άρεσε η βόλτα!

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφο μέρος!!Ο Μουτζούρης τέλειος!!!!Φιλιά και να περνάς υπέροχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι! Αυτό τον έρμο το Μουτζούρη άχτι τον έχω... εδώ και χρόνια θέλω να κάνω το δρομολόγιο, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Ούτε αυτή τη φορά! Πού θα μου πάει, όμως; Λένε πως η διαδρομή είναι μοναδική, μέσα στο δάσος!
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  5. Περαστικά σου !!!Υπέροχες φώτο !!! Μας ταξίδεψες !!!
    Μου αρέσει πολύ η Τσανακλίδου !!Ωραία εκπληξη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Νίκη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα στις Μηλιές!

      Διαγραφή
  6. περαστικά!!!είναι μια εκδρομή που αξίζει κανείς να την κάνει στον όμορφο τόπο του Πηλίου!ευχαριστούμε για τις φωτό!
    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Μαρία!
      Στο Πήλιο, κάθε σημείο, κάθε παραλία και κάθε χωριό, είναι μια ανακάλυψη!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Πάει και τελείωσε: Ξεναγός να γίνεις!!! Το 'χεις!!!
    ;-)
    Φαίνεται υπέροχος τόπος!!!
    Σου αφήνω πολλά φιλάκια και αμέτρητες ευχές για γρήγορη ανάρρωση!!!
    Περαστικά, κούκλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!!! Λες;
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Γιάννα μου! Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  8. What a beautiful and peaceful place, full of little romantic corners and surronded by great nature! My kind of place! :) I love that cozy cafe!!! And I'd love to have a frapedaki there! :D
    Get well soon!!! Polla filakia, dear Elli!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you, dear Annuk!
      Pelion is really beautiful, wherever you choose to go! You will always find something to admire... and to fell in love with!
      Polla filakia, my friend!

      P.S. And if you ever come here, let me know, a frapedaki will be waiting for you... :))

      Διαγραφή
  9. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ! ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΟΜΟΡΦΑ!!!!!ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να το καταφέρεις σύντομα, θα το ευχαριστηθείς!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Μαγευτικο το Πήλιο
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή θα πρέπει να δώσει ο επισκέπτης στις τοιχογραφίες του πρόναου, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα της Κατήχησης, καθώς ο χώρος συμβολίζει την είσοδο των κατηχουμένων στην Εκκλησία: ο ζυγός της Δικαιοσύνης, η είσοδος στον Παράδεισο, το ποτάμι της Κόλασης και ο παμφάγος Άδης, καθώς επίσης και ο Ζωδιακός Κύκλος με έννοια προσαρμοσμένη στον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.

    το παραπανω ειναι αντιγραφη που το εψαξα μολις τωρα, καθως ειχα δει σε εκπομπη για τον ζωδιακό κυκλο στον πρόναο.Ορθώς γράφεις είναι ασυνήθιστες τοιχογραφίες...
    σ΄ ευχαριστούμε και γιαυτο το οδοιπορικό!πανεμορφο!!!πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ΄ευχαριστώ που με συμπληρώνεις!!

      Οι τοιχογραφίες (γιατί περί τοιχογραφιών πρόκειται, δε θυμίζουν αγιογραφίες όπως τις ξέρουμε σήμερα - πιστεύω ότι έγιναν από αυτοδίδακτο άτομο, πλην όμως πολύ πιστό) είναι επιβλητικές...
      Αλλά εκεί που έπαθα εγώ ήταν το τέμπλο. Άλλο να σου λέω, άλλο να το βλέπεις. Πολλή δουλειά, πολύ σκάλισμα, όμορφο σκάλισμα. Από μία άποψη, είναι καλό που δεν επιτρέπουν τη φωτογράφιση. Από την άλλη, ήθελα πολύ να το φωτογραφίσω!!
      Απίστευτο...
      Πολλά φιλιά, Βarby μου, να είσαι καλά!

      Υ.Γ. Δεν έδωσα επίτηδες όλες τις πληροφορίες, όχι γιατί κάποιες είναι από πηγές, ή δε θέλω να πω όλα όσα είδα... αλλά για να έχετε κάτι να δείτε περισσότερο όταν με το καλό θα πάτε! Δε θέλω να σας κάνω να χάσετε το ενδιαφέρον σας...
      :))

      Διαγραφή
  12. Αχ έφτασα λίγα μέτρα πριν αλλά λόγω χιονιού αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε. Είναι πανέμορφο το Πήλιο και κάθε χωριό ξεχωριστά.Πάντα τέτοιες όμορφες εκδρομές σου εύχομαι.Περαστικά και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που έτυχε έτσι... αν και καλά κάνατε και επιστρέψατε, το χιόνι βλέπεις δεν προβλέπεται (στο λέω γιατί έχω πετύχει χιονοθύελλες στα ξαφνικά κι έχω αποκλειστεί στο Πήλιο, παλαιότερα...)
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου, Μαρία μου. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Ελλη μου περαστικά σου και καλά έκανες και μας πήρες μαζί σου στην όμορφη αυτή διαδρομή , που μας ταξιδεύεις με τα δικά σου μάτια . Λατρεύω αυτές τις διαδρομές διότι ο καθένας μας βρίσκει κάτι άλλο να αποτυπώσει που εμάς μας διέφυγε.
    Είχα πάει , αλλά είναι σαν να το βλέπω πρώτη φορά.
    Το καφέ είναι πολύ όμορφο , όπως και η προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας.
    Να περνάς καλά
    Φιλάκια ταξιδιάρικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες, είναι μεγάλη αλήθεια! Ο καθένας μας, όταν επισκέπτεται ένα τόπο, εντυπωσιάζεται από διαφορετικά πράγματα. Η ματιά η δική σου, η δική μου, κάποιου άλλου... συνθέτουν το παζλ του τόπου κομμάτι-κομμάτι. Κι εγώ το πιστεύω αυτό!
      Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες. Σου στέλνω πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχα!
    Δεν έχω πάει ποτέ Πήλιο το καλοκαίρι... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πανέμορφο και το καλοκαίρι, όχι μόνο το χειμώνα! Σου εύχομαι να πας, θα σου αρέσει.

      Διαγραφή
  15. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ..ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου γειά σου 'Ελλη έχουμε αρκετές μέρες να τα πούμε...Σήμερα που είμαι σπίτι είπα να κάνω λίγες επισκέψεις ..εκπληξη για σένα η επίσκεψη σου στο καφέ της Τάνιας αλλά και για μένα που την γνωρίζω από τα πολύ μικρά μας χρόνια... στήν Δράμα όπου οι γιαγιάδες μας ήταν γειτόνισσες και φίλες γνωρίζω όλη την οικογένεια τα περισσότερα παιδιά (5 στον αριθμό είναι χαρισματικά με καλλιτεχνική φλέβα...Η ομορφιά του Πηλίου για μένα δύσκολα συγκρίνεται με άλλο τοπίο και από τα λίγα που είδα οταν το επισκέφθηκα έμεινα μαγεμένη!!!
    Φιλάκια πολλά και να περνάς ανέμελα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Έφη μου! Πολύ χαίρομαι που πέρασες! Όντως είχαμε καιρό να τα πούμε.
      Δεν περίμενα ότι θα γνωρίζεστε με την Τάνια, οπότε μου επιφύλαξες άλλη μια έκπληξη!
      Όσο για το Πήλιο, έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες...
      Φιλάκια πολλά κι από εμένα, καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  17. Εεε... μα σε τετοιο μερος ολα σου περνανε και μια μερα μονο να ειναι ξεφευγεις τοσο πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γοητευτικό το Πήλιο! Από τις πιο όμορφες "γωνιές" της Ελλάδας! Ασύγκριτο τοπίο ! Οι απίθανες αποχρώσεις του πράσινου του βουνού με το παιχνιδιάρικο γαλάζιο του Αιγαίου, σε αιχμαλωτίζει !!
    Να'σαι πάντα καλά, κορίτσι, να κάνεις τόσο όμορφες αποδράσεις!
    Και σιδερένια!!
    Καλό Σ/Κ με ένα φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου, Πέπη μου!
      Μου άρεσαν ο τρόπος που το έθεσες και οι λέξεις που διάλεξες να χρησιμοποιήσεις! Το Πήλιο είναι πανέμορφο, ακριβώς γιατί συνδυάζει μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα.
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  19. πριν απο πολλα χρόνια επισκεφτήκαμε το πηλιο..Μακρυνιτσα, οπου και απολαυσαμε την υπεροχη θέα απο την πλατεια της και απολαυσαμε πεντανοστιμο φαγητό..μειναμε στην Πορταρια.. και συνεχίσαμε στι μηλιες...το πύλιο ειναι απο τις ομορφότερες περιοχες της πατρίδας μαε... Ελλη μου τι καλα που μου τα ξαναθύμησες!!! σε ευχαρσιστω πολύ..φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τις ομορφότερες περιοχές, έχεις δίκιο! Όσες φορές και να το επισκεφθείς δεν είναι αρκετές... έχεις τόσα να δεις!
      Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες! Πολλά φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  20. Έχω μείνει αφώνου, δεν το συζητώ.......
    Ονειρεμένα!! Σε φιλώ γλυκά και να περνάς υπέροχα όπου κι αν είσαι!! :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :))))
      Ναι, όνειρο είναι... ευκαιρία να το επισκεφθείς!!!!
      Πολλά φιλάκια κι από εμένα, καλά να περνάς, γλυκιά μου!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...