Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κέρκυρα: Μπενίτσες, Αχίλλειο

    Καλημέρα σε όλη την παρέα! 

    Με ορμητήριό μας το Κοντόκαλι, όπου μέναμε...


Η θέα από το σπίτι όπου μείναμε, στο Κοντόκαλι. 
Πίσω αριστερά διακρίνεται η μαρίνα των Γουβιών... και κάτω από το 
μπαλκόνι μας ένας καλλιστήμονας, διαμορφωμένος σε δέντρο
 (φυτό που συναντά κανείς πολύ συχνά στο νησί)


... ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε και το υπόλοιπο νησί.


    Πρώτη στάση μας οι Μπενίτσες...


Στενάκι στις Μπενίτσες. 
Τα Κερκυραϊκά σπίτια -και συχνά, τα καταστήματα- είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα 
(μοβ, κοκκινωπά, πορτοκαλί, κίτρινα...)


Το καμπαναριό μιας εκκλησίας...


Μια ενδιαφέρουσα αισθητική παρέμβαση σε έναν περίβολο...


... και το γνωστό σε όλους μας δεντράκι κουμ-κουάτ

   Έπειτα κινήσαμε για το Γαστούρι, όπου βρίσκεται το Μουσείο Αχίλλειο

   Το Αχίλλειο χτίστηκε κατά τα έτη 1889-1891 από την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ (Σίσσι) και το όνομά του το έδωσε η ίδια, προς τιμήν του Ομηρικού ήρωα Αχιλλέα. Το κτίριο είναι Πομπηιανού ρυθμού και έχει διακοσμηθεί από την ίδια την Ελισάβετ.
   Έπειτα από τη δολοφονία της Ελισάβετ (1898) το κτίριο πωλήθηκε από τους κληρονόμους της στον Κάιζερ (Γουλιέλμος Β', Αυτοκράτορας της Γερμανίας και Βασιλιάς της Πρωσίας). Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε άλλοτε ως στρατιωτικό νοσοκομείο, άλλοτε ως στρατηγείο, στέγασε ποικίλα ιδρύματα και αρκετά από τα αντικείμενά του εκποιήθηκαν. Όταν τελείωσε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, δόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ) και έκτοτε, χρησιμοποιείται ως Μουσείο αλλά και ως χώρος ποικίλων εκδηλώσεων.


   Όλα τα αγάλματα που αντικρίζει κανείς στο Αχίλλειο, είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Στο περιστύλιο του Αχιλλείου, ανάμεσα σε άλλα, δεσπόζουν τα 9 μαρμάρινα αγάλματα των Μουσών:




  Στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, ο επισκέπτης θα δει πορτρέτα της Ελισάβετ, μαρμάρινα τζάκια, τεράστιους καθρέφτες, διάφορα έπιπλα και αντικείμενα της Ελισάβετ (όπως κάποια από τα κοσμήματά της), το παρεκκλήσι της, καθώς και την αίθουσα του Κάιζερ, η οποία περιέχει προσωπικά του αντικείμενα. Οι οροφές είναι διακοσμημένες και ζωγραφισμένες με υπερμεγέθεις πίνακες.


Απόψεις από το καθολικό παρεκκλήσιο της Ελισάβετ 


Κοιτάζοντας το χώρο μέσα από τον καθρέφτη...



   Ανεβαίνοντας στους επάνω ορόφους, στο τέλος της σκάλας, ο επισκέπτης αντικρίζει μια μεγαλειώδη ελαιογραφία που απεικονίζει το Θρίαμβο του Αχιλλέα στη μάχη με τον Έκτορα.



    Βγαίνοντας έξω, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους μεγάλους, κλιμακωτούς κήπους και να θαυμάσει την απίστευτη θέα.


Όταν η φύση δημιουργεί... ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να θαυμάσει το έργο της.


Γλυπτά στους κήπους




Ένας από τους φροντισμένους, κατάφυτους διαδρόμους


   Το μεγαλύτερο σε αξία άγαλμα του Αχιλλείου, ο "Αχιλλεύς Θνήσκων" - παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει, προσπαθώντας να αφαιρέσει το ακόντιο από τη φτέρνα του.


  Το άγαλμα "Ο Αχιλλεύς Νικών" είναι το μεγαλύτερο του Μουσείου, με εντυπωσιακές, εξωπραγματικές διαστάσεις - ο Αχιλλέας απεικονίζεται στη στιγμή της νίκης του.


    Ραντεβού πάλι αύριο, με το τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας... Πολλά φιλιά σε όλους, να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!


33 σχόλια:

  1. φιλάκια πολύ όμορφη ανάρτηση. Καλά να τα περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάθηκα γλυκά στα βήματα του ταξιδιού σου!!!
    Άπειρα like!!!
    Σε φιλώ, κορίτσι μου!!!
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε πήρα από το χεράκι και βηματίσαμε μαζί!!! Φιλάκια πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  3. απ'την Κερκυρα ειναι η πεθερα μου και εχω παει αρκετες φορες!ειναι απ'το σιδαρι αλλα δυστυχως δεν εχουμε σπιτι εκει!προπερσι το πασχα ειμασταν στην Πολη!!!επειδη ο αντρας μου εχει παιδικες αναμνησεις, νοιωθω το νησι πολυ μεσα στην καρδια μου!απ'οτι βλεπω πρεπει να περασες τελεια!και του χρονου να εισαι καλα και να ξαναπας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι μπρίο η πεθερά σου, ως Κερκυραία!! Μπράβο που το επισκέπτεστε συχνά το νησί... να είστε καλά κι εσείς, να πηγαίνετε και να μαγεύεστε από τις ομορφιές του! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Και με τις δυο αναρτήσεις σου η νοσταλγία μου θέριεψε,ελπίζω να καταφέρω να πάω μέχρι το Φθινόπωρο στην Αρχόντισσα του Ιονίου.
    Ελλη μου ελπίζω να περάσατε αξέχαστα και να σου αποτυπωθούν οι ιδιαίτερες στιγμές του Μεγαλοβδόμαδου που ζησατε στην Κέρκυρα(εκτός της πολυκοσμίας,που κι εμένα μ απωθεί) Είναι πολύ ιδιαίτερο το Πάσχα στα Νησιά μας.
    Οσο για τα χρώματα των σπιτιών,έχεις δίκιο είναι κόκκινα (τα αρχοντικά ως επι το πλείστον),λιλά-σιελ και κίτρινο ώχρας.
    Ελπίζω κάποια στιγμή ναρθεις και κατά δω... Θα χαρώ πολύ
    Φιλάκια πολλά και να περνάς πάντα όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Χαρά μου βρίσκεσαι στη Ζάκυνθο, έτσι δεν είναι; Ή κάνω λάθος;
      Κι εγώ θα το χαιρόμουν πολύ να έρθω στο νησί σου... αν το αποφασίσουμε ποτέ να ταξιδέψουμε προς τα εκεί, θα σε ειδοποιήσω για να γνωριστούμε κι από κοντά!
      Έχεις δίκιο ότι το Πάσχα είναι ιδιαίτερο στα μέρη σας, είναι μια μοναδική εμπειρία και χαίρομαι που τη ζήσαμε!
      Καλά να περνάς κι εσύ, εύχομαι να καταφέρεις να πας στην Κέρκυρα σύντομα. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Ελλη
      σωστά θυμάσαι,είμαι Ζάκυνθο. Και νομίζω αν διαβάσεις την προηγούμενη ανάρτηση (το λινκ συγκεκριμένα) θα θελήσεις να ζήσεις και το δικό μας Πάσχα. Είναι λιγότερο κοσμικό του Κερκυραϊκού,αλλά πολύ υποβλητικό.
      Θα σε περιμένω οποτεδήποτε.
      Εχω πάει Κέρκυρα μετά το γαμήλιο ταξίδι,σε διαφορετικές περιόδους και ευτυχώς δε την έχω πετύχει με τόόόσο κόσμο. Μια φορά δε είχα την τύχη οταν ξαναπήγαμε στο Αχίλλειο να΄χουμε ιδιωτική ξενάγηση!!!Ηταν καταπληκτικό να περιηγείσαι αυτούς τους χώρους μ αυτά τα έργα ΜΟΝΟΣ και να ακούς ό,τι θα έλεγαν οι ξεναγοί. Αλλά όταν πηγαίνω Κέρκυρα, όσες φορές, δεν χορταίνω την παλιά Πόλη.ΜΑΓΕΥΟΜΑΙ!
      Αντε τώρα να κοιμηθώ μετά τέτοιες εικόνες κι αναμνήσεις που μου ξύπνησες.
      Λοιπόν άντε να τα πούμε κι απο κοντά.
      Φιλάκια καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν τόσες "γωνιές" στη χώρα μας, με τόσες ομορφιές και με το δικό τους χρώμα, ήθη και έθιμα, που πραγματικά, θα ήθελα να τις γνωρίσω όλες...
      Θα χαρώ ειλικρινά αν καταφέρω να σε επισκεφθώ κάποια στιγμή, είτε είναι Πάσχα, είτε όχι. Θα ήταν υπέροχο να ανταμώναμε! Άσε που έχω πάρα πολλά χρόνια να έρθω στην όμορφη Ζάκυνθο...
      Όσον αφορά την Κέρκυρα, όντως είναι μαγευτική. Να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που την πέτυχες στα πιο "ήρεμά" της και μπόρεσες να την απολαύσεις έτσι όπως μου λες και μάλιστα σε διαφορετικές περιόδους! Ξέρω πως τα νησιά μας το καλοκαίρι έχουν πάντα πολύ κόσμο, σαφώς, αλλά τόσο κόσμο μαζεμένο όσο είδα φέτος εκεί, δεν έχω ξαναδεί πουθενά αλλού στη ζωή μου!! Αδυνατούσες να περπατήσεις μέσα στα στενά της...
      Πολλά φιλάκια, Χαρά μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Το Αχίλλειο το θυμάμαι! Μη σου πω ότι είναι και το μόνο που θυμάμαι έντονα γιατί από τα 18 μου παρατηρούσα πάντα τα έργα τέχνης!
    Στον πίνακα με τον Αχιλλέα είχα δώσει μεγάλη προσοχή καθώς ο πίνακας όσο θυμάμαι έχει λάθη! Κι από τότε αποφάσισα όταν ζωγραφίζω θα κάνω κι εγώ λάθη! Και το τήρησα ...κατά λάθος! αχαχαχα!
    Έλλη μου , σε ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι!
    Συγκινήθηκα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την πρώτη φορά που πήγα στο Αχίλλειο, ήμουν παιδί... εσύ εντυπωσιάστηκες από τον πίνακα, εγώ είχα μείνει κάγκελο τότε μπροστά στο μέγεθος του αγάλματος του Αχιλλέα με το ακόντιο στη φτέρνα, και τις λεπτομέρειές του.
      Τώρα που το ξαναείδα, μου φάνηκε μικρότερο από ό,τι μου είχε φανεί τότε (έχω ρίξει ύψος, βλέπεις, χαχα!!), αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακό.
      Τα λάθη που λες στον πίνακα δεν πρόλαβα να τα προσέξω, γιατί είχε ορδές τουριστών... και μια ζαλάδα με έπιασε από την πολυκοσμία, η αλήθεια είναι, οπότε αναζήτησα την έξοδο για να βγω στους κήπους. Μου αρέσει να παρατηρώ με ηρεμία τέτοιου είδους έργα... Θα με διαφωτίσεις αν θέλεις, σχετικά με τα λάθη; Με έφαγε η περιέργεια τώρα!!!
      Όσο γι' αυτό που λες περί των δικών σου λαθών στους πίνακές σου... καλά κάνεις, αν και δεν αποδέχομαι ότι υπάρχουν "λάθη" στην τέχνη - υπάρχουν εναλλακτικές οπτικές (πάρε παράδειγμα τις προσωπογραφίες του Νταλί και του Πικάσο... είναι λάθος; ή δεν είναι;)
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Έλλη μου!
      Βασικά έχεις δίκιο ότι δεν είναι ακριβώς λάθη. Ίσως είναι ηθελημένα από τον καλλιτέχνη!
      Το πρόσωπο του Αχιλλέα είναι τόσο αγγελικό αν κι έπαιρνε εκδίκηση, το σώμα του νεκρού Έκτορα άφθαρτο κλπ κλπ!

      Τέλος, το πιο πολυσυζητημένο και αυτό που κεντρίζει τα βλέμματα του εξαιρετικού αυτού πίνακα είναι ο τροχός του άρματος.

      Ο τροχός παριστάνεται ακίνητος και λέγεται πως ο καλλιτέχνης όταν αντίκρισε το σφάλμα του αυτοκτόνησε, μη μπορώντας να το βλέπει. Εν τούτοις, θεωρείται ότι δεν πρόκειται για λάθος του πεπειραμένου καλλιτέχνη, αλλά για τεχνοτροπία. Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος με βάση τις ρωμαϊκές αρματοδρομίες και με τον στάσιμο τροχό δεικνύεται που ανήκει χρονολογικά η τοποθέτηση του έργου.

      Αυτό το τελευταίο το αντέγραψα φυσικά γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα το έβρισκα κάπου στο διαδίκτυο!

      Φιλιά!
      Καλό ξενύχτι :))

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
      Παρατήρησα τη φωτογραφία τώρα και έχεις δίκιο. Να είσαι καλά που μου έδωσες αυτές τις πληροφορίες, δεν τις ήξερα και δεν σκέφτηκα καν να ψάξω κάτι τέτοιο... Πολλά φιλάκια, Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  6. Πάντα ταξιδάκια κι εκδρομούλες να είναι η ζωή σου.
    Διάλεξες ένα από τα ωραιότερα νησιά για να επισκεφθείς.
    Εγώ έχω να πάω 34 χρόνια...
    Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Φλώρα μου! Ανησύχησα λιγάκι που δεν ήρθες νωρίτερα... ελπίζω όλα να είναι καλά και απλά να ξεκουραζόσουν!

      Η Κέρκυρα είναι πανέμορφο νησί, αλλά άλλη φορά θα προτιμήσω να πάω -αν τύχει- σε εποχή τέτοια που να μην έχει τόσο κόσμο. Χάνεις πολλά (χωρίς να το καταλαβαίνεις) από το γύρω περιβάλλον, όταν είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται προς πάσα κατεύθυνση... Οι περισσότερες φωτογραφίες των κτιρίων μέσα στην πόλη τραβήχτηκαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα που όλοι επέστρεψαν στη βάση τους για να ξεκουραστούν, κι έτσι πέτυχα λήψεις χωρίς πολύ κόσμο. Τότε πρόσεξα καλύτερα τα κτίρια και τα επιμέρους σημεία της πόλης.
      Σου εύχομαι να καταφέρεις να πας ξανά, με όλη μου την καρδιά. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Λοιπόν διαβάζοντας το εξαιρετικό ρεπορτάζ σου (τι να λέει η Μάγια Τσόκλη;;;), θυμήθηκα την αξέχαστη Βλαχοπούλου στην Αρχόντισσα της Κέρκυρας. Που έλεγε στην Γαληνέα "Έχεις δει το άγαλμα του Αχιλλέα που βογκάει απ' τους πόνους και γράφει από κάτω Αχιλλεύς θνήσκων? Ε, ετοιμάσου να δεις άλλο ένα που θα γράφει Πίπης θνήσκων..."

    Να'σαι καλά ρε Έλλη. Όμορφα μας ταξίδεψες πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! Μπράβο βρε Μαράκι, σαν να είδα τη σκηνή μπροστά μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε και αυτό το "ρεπορτάζ". Εγώ δεν τη φτάνω ούτε στο ελάχιστο την Τσόκλη, δεν έχω άνεση μπροστά στις κάμερες... τα πάω καλύτερα με το γραπτό λόγο!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Η Κέρκυρα το Πάσχα είναι άπαιχτη!
    Να περνατε τέλεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι! Ευχαριστούμε πολύ, κι εσείς το ίδιο!

      Διαγραφή
  9. Και το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού στην Κέρκυρα, γεμάτο όμορφες εικόνες, καλοστημένα κείμενα ! Να'σαι καλά, Ελλη μου, και να περνάς ακόμη καλύτερα! Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Πέπη μου! Φιλάκια κι από εμένα, καλό και όμορφο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  10. Πόσα χρόνια έχω να πάω στην Κέρκυρα!!
    Να είσαι καλά που με ταξίδεψες απόψε..
    Χριστός Ανέστη!
    Χρόνια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς, χρόνια πολλά!
      Κι εγώ είχα χρόνια να πάω... το έτερον ήμισυ πάλι, δεν είχε πάει καθόλου!
      Χαίρομαι που σε ταξίδεψα! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Με γύρισες 7 χρόνια πίσω. Στην Κέρκυρα είχαμε πάει το γαμήλιο ταξίδι. Στο Αχίλλειο είχα εντυπωσιαστεί θυμάμε με τον πίνακα του Αχιλλέα και τους κήπους.
    Γενικά μας άρεσε πολύ το νησί.
    Μακάρι να ξαναπάω κάποια στιγμη.
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας εύχομαι να ξαναπάτε! Και γιατί όχι, μια επόμενη επέτειό σας να τη γιορτάσετε στο νησί... Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  12. Πολυ ομορφη αναρτηση να εισαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπεροχες οι φωτογραφίες σου και το αφιέρωμα σου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος21/11/13, 4:25 μ.μ.

    σαγαπώ πολύ κέρκυρα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...