Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ημερολόγιο 2013

     Γεια σας!

     Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Εγώ τρέχω... τρέχω... 

    Αυτό το διάστημα έχω πολλή (ταυτόχρονη) δουλειά και στο εργασιακό μου περιβάλλον, αλλά και με κάτι άλλα που έχω καταπιαστεί... Ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής μου έχει ζητήσει τη βοήθειά μου για την κατασκευή των χριστουγεννιάτικων ημερολογίων τους... Είπα τις ιδέες μου, αποφασίσαμε μία από αυτές και δημιουργήσαμε ένα τμήμα εικαστικών, όπου παιδάκια (αλλά και μεγάλοι!!) μαθαίνουν από την υποφαινόμενη μια συγκεκριμένη τεχνική και κατασκευάζουν μόνοι τους τα ημερολόγια που θα διατεθούν από το Σύλλογό τους φέτος!  Στην πορεία, θα σας πω περισσότερα... είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο (αν και έχω ξανακάνει μαθήματα στο συγκεκριμένο Σύλλογο και πέρσι) και το έχω κατευχαριστηθεί!

  Με όλα αυτά όμως, καταλαβαίνετε, δεν έχω και πολύ χρόνο να αφιερώνω στις δικές μου κατασκευές... τουλάχιστον όχι τόσο, όσο θα ήθελα! 

   Αντίθετα, προσπαθώ να είμαι συνεπής σε σας, τις φίλες μου: βλέπω τις υπέροχες κατασκευές σας και τις θαυμάζω με όλη μου την καρδιά! Η καθεμία από εσάς κατασκευάζει μικρά θαύματα! Εδώ, να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις επισκέψεις σας, τα όμορφα σχόλιά σας και για την τιμή που μου κάνετε ερχόμενες κάθε φορά στο "σπιτάκι" μου. 

   Παρ' όλο το μέχρι τώρα τρέξιμο, κατάφερα και ετοίμασα τα Ημερολόγια του 2013, αυτά που θα χαρίσω στα αγαπημένα μου πρόσωπα, τώρα στις γιορτές.  

  Πριν σας τα δείξω, καλό θα ήταν να σας γνωστοποιήσω ότι από τώρα έως και τις 27 Δεκεμβρίου, η φίλη Ανεράιδα "τρέχει" τον 3ο Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό της. Μας καλεί να συμμετάσχουμε, όσες φορές επιθυμούμε, με μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή μας (παλιά ή καινούρια και με οποιαδήποτε τεχνική). Το μόνο που μας ζητάει είναι να περιγράψουμε περίπου το πώς φτιάξαμε την κατασκευή μας! Αν και δεν είχα προνοήσει να βγάλω φωτογραφίες των σταδίων κατασκευής, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς έκανα για να φτιάξω τα Ημερολόγια... και με αυτά, θα λάβω μέρος στο διαγωνισμό της Ανεράιδας.

   Καταρχήν, η ιδέα δεν ήταν δική μου, την πήρα από μια σελίδα στο Facebook, η οποία λέγεται Reciclagem, Jardinagem e Decoracao.  Έχει υπέροχες ιδέες γενικότερα, για πολλά-πολλά πράγματα! Είδα λοιπόν εκεί τη φωτογραφία μιας φάτνης από γλωσσοπίεστρα κι έβαλα μπρος να την κάνω. Κράτησα την ίδια βασική ιδέα, άλλαξα όμως τα χρώματα και κάποιες από τις διακοσμήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό:




   Για να την φτιάξω, προμηθεύτηκα γλωσσοπίεστρα από το φαρμακείο. Μπορείτε να βρείτε και σε καταστήματα με είδη χόμπι, αλλά στα φαρμακεία, επειδή αποτελούν ιατρικό υλικό, το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο (ενώ στα καταστήματα ειδών χόμπι έχω πετύχει και πολύ μικρότερα). Για την προκειμένη περίπτωση, προτίμησα τα μεγάλα που έχει το φαρμακείο.

   Για τη σκεπή και τη βάση, χρησιμοποίησα ολόκληρα τα γλωσσοπίεστρα. Για τις φιγούρες και τα πλαϊνά, τα γλωσσοπίεστρα έπρεπε να κοπούν. 

Μυστικό: Ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε τέτοιου είδους λεπτά ξύλα 
(γλωσσοπίεστρα, οδοντογλυφίδες κλπ), είναι να είναι βρεγμένα. Κόβονται 
ευκολότερα, χωρίς να σκιστούν ή να αποκτήσουν σκλήθρες. Απαιτείται 
σαφώς κι ένα καλό ψαλίδι!

   Εγώ τα μούλιασα σε ένα σκεύος με νερό, τοποθετημένα ξαπλωτά στον πάτο (πρέπει να είναι ξαπλωμένα ίσια και όχι όρθια, γιατί λυγίζουν), επί τρεις περίπου ώρες. Φουσκώνουν και μαλακώνουν, αλλά μην τα φοβηθείτε, στεγνώνοντας επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα.  

   Αφού πέρασαν οι τρεις ώρες μουλιάσματος, τα έβγαλα από το νερό και τα σκούπισα ελαφρά, χωρίς όμως να τα αφήσω να στεγνώσουν (σκληραίνουν πάλι!) Πήρα το ψαλίδι μου και έκοψα. Κάποια γλωσσοπίεστρα τα έκοψα στη μέση, για να σχηματίσω τις φιγούρες του Ιωσήφ, της Μαρίας και του Αγγέλου. Τα υπόλοιπα τα έκοψα στα 2/3 - το 1/3 αποτελεί τη φιγούρα του μικρού Χριστού και το υπόλοιπο τμήμα που περισσεύει είναι για τα πλαϊνά μέρη της φάτνης. Υπολογίστε πόσα γλωσσοπίεστρα θα χρειαστείτε να κόψετε, με βάση το πόσες φάτνες θέλετε να φτιάξετε! 

  Έπειτα από την κοπή, τα άφησα να στεγνώσουν καλά επάνω σε χαρτί κουζίνας. Αφού στέγνωσαν, πήρα χοντρούς, ανεξίτηλους μαρκαδόρους λαδομπογιάς (permanent markers) και ζωγράφισα τις φιγούρες: μπλε και χρυσό για τα ρούχα της Μαρίας, καφέ και χρυσό για τα ρούχα του Ιωσήφ, χρυσό για τα ρούχα του μικρού Χριστού και ασημί για τον Άγγελο. Έκανα τις διακοσμήσεις στον Άγγελο με ασημί σύρμα πίπας, κολλώντας με σιλικόνη, διακόσμησα τα ρούχα του μικρού Χριστού με χρυσή πάστα, και σχημάτισα και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους (με ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδοράκι).

  Έβαψα επίσης με χρυσό, χοντρό και ανεξίτηλο μαρκαδόρο, μερικά ξύλινα αστέρια και τα άφησα κι αυτά να στεγνώσουν.

   Σειρά είχε το μοντάρισμα! Χρησιμοποίησα το "μαγικό" πιστόλι σιλικόνης και εδώ. Αναλόγως το πόσο πλαγιαστά θα κολλήσετε τα πλαϊνά της φάτνης, αλλάζει και το σχήμα της (πιο κοντή και φαρδιά, ή πιο ψηλή και στενή). Τον Ιωσήφ τον κόλλησα έτσι, ώστε να δείχνει ψηλότερος από τη Μαρία. 

   Όταν όλα (και το αστεράκι!) μπήκαν στη θέση τους, στην πίσω όψη του Άγγελου προσάρμοσα ένα μεταλλικό, τρίγωνο κρεμαστράκι.

   Σ' αυτό το σημείο, η φάτνη σας είναι έτοιμη! Αν θέλετε, μπορείτε να την αφήσετε κι έτσι, αποτελεί ένα πολύ ωραίο ξύλινο στολίδι για την πόρτα σας, ή -γιατί όχι;- και για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

   Εγώ όμως, πρόσθεσα στο κάτω μέρος της και ένα ημερολόγιο:



   Αν εσείς το θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το αστεράκι. Τότε η φάτνη σας θα δείχνει κάπως έτσι:




   Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα χρώματα κατά βούληση... ή να ντύσετε τις φιγούρες σας με υφάσματα! Ακόμη, μπορείτε να ψεκάσετε τα ξύλινα μέρη με σπρέι ώστε να τα λουστράρετε και να τονίσετε το χρώμα του ξύλου. Εγώ το προτίμησα με την φυσική του όψη, οπότε δεν το έκανα.

   Ελπίζω να σας αρέσει! Καλό βράδυ σε όλους!


23 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη κατασκευή ακόμα και για παιδικά χεράκια (με τη βοήθεια της μαμάς) και οι οδηγίες αναλυτικότατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως βγαίνει ωραίο!! Να το δοκιμάσεις με τα παιδάκια σου, Κατερινάκι, θα το ευχαριστηθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Αχ, Ανεράιδα, κατά λάθος διέγραψα το σχόλιό σου... χίλια συγνώμη! Όταν είναι ο άνθρωπος κουρασμένος... Για να επανορθώσω, το ανακάλεσα από το e-mail μου:


      Ο/Η Ανεράιδα άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ημερολόγιο 2013":

      Αχ είναι πολύ γλυκό!!! Οι οδηγίες σου κατατοπιστικότατες, ευχαριστούμε πολύ! Σε ευχαριστώ για την αναφορά σου και για τη συμμετοχή σου, καλά Χριστούγεννα!
      ***********

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω όντως να βοήθησαν οι οδηγίες, μιας και δεν είχα τις φωτογραφίες από τα στάδια κατασκευής... Καλά Χριστούγεννα εύχομαι και σ' εσένα (αν και πιστεύω πως θα τα ξαναπούμε στο μεταξύ). Πολλά φιλιά και πάλι συγνώμη για τη διαγραφή, δεν έγινε επίτηδες...

      Διαγραφή
  4. Ωραίο και αριστοκρατικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ όμορφα
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ!! Φιλάκια, καληνύχτα!! Ώρα για ξεκούραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!
    ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΙΚΑΤΟ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Κι εγώ το λάτρεψα μόλις το είδα, γι' αυτό και αποφάσισα να το κάνω! Πολλά φιλάκια, καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  8. Είναι πολύ ομορφο το ημερολόγιό σου!Μου αρεσουν τα μίνιμαλ πραγματα και αυτή σου η κατασκευή ανήκει σ αυτή την κατηγορία.Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ! Δεν έχεις άδικο για το μίνιμαλ... συνήθως στις διακοσμήσεις των γιορτών δεν το συναντάμε συχνά! Το καλό στην προκειμένη περίπτωση είναι το ότι συνδυάζοντας τόσο απλά και ευτελή υλικά βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα! Πολλά φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  9. Simple and beautiful!!!
    Have a wonderful weekend, dear! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φανταστική ιδέα και τόσο απλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Δροσοσταλίτσα μου! Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!

      Διαγραφή
  11. Vim agradecer e retribuir a sua visita...

    Que maravilha, muito obrigado por sua apreciação do poema: "VOCÊ MUDOU O MEU JEITO DE SER." Tenha uma uma excelente sexta feira... Saudações do BRASIL...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much for visiting, dear friend! Your poem was just perfect! Have a wonderful weekend!

      Διαγραφή
  12. Φανταστικό το ημερολόγιο σου!Πολύ γλυκό και πολύ όμορφο!Φιλάκια και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Σπυριδούλα μου! Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις κι εσύ και καλή συνέχεια! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Πολύ όορφα και πρωτότυπα!!!!!Να είσαι καλά κυρία εκπαιδεύτρια καιτου χρόνουυυυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου, Πινελίτσα μου, καλές γιορτές να έχουμε...

      Διαγραφή
  14. Καλώς σε βρήκα..πολύ μου άρεσε η ιδεα αυτή.. για ημερολόγιο και για οτι δήποτε αλλο.... απλο και ομορφο....να εισαι καλά και να δημιουργείς παντα...καλο βραδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες στην παρέα μας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά κι εσύ, θα τα λέμε, καληνύχτα!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...